• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw E90 problem z dpf

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
172
Miasto
Warminsko maz.
Witam bmw E90 2008 rok n47 silnik, w parametrach jest, że regeneracja filtra żądania ale nie jest uruchomiona, temperatura spalin przed dpf - 40,1 a przed katalizatorem pokazuje 102 stopnie, czujnik temperatury zmieniony ale nic to nie dało, o co może chodzić?? Ktoś tak wspaniale go usunął? Dodatkowo wywala błąd 452a - system filtra cząstek stałych

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
A powiedz mi kolego jakie warunki muszą być spełnione żeby zaczął wypala dpf? I jakie ciśnienie różnicowce pokazuje ?

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Po prostu filtra chyba już nie masz :) obejrzyj puszkę dokładnie czy nikt tam palca nie wkladal:)

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Pewnie jakis dziwny mod byl robiony bo niby jakim cudem temperatura spalin ma miec -40.
Jakie cisnienie na roznicowym pokazuje i czy silnik rozgrzewa sie do prawidlowej temperatury roboczej?
Wczoraj mialem x5 z zawalonym dpf.Nie wypalal sie bo temperatura plynu podczas jazdy nie przekraczala £50

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
172
Miasto
Warminsko maz.
Ciśnienie jutro jak dam rade to podam, no też mnie ta temperatura dziwi, rozgrzewa się normalnie

Filtr jest na miejscu, samochod jest sprowadzony z belgii jeszcze nawet nie zarejestrowany

Krzychu78

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Iłża
  • Objaw
    • Utrata mocy
    • Silnik przełącza się w tryb powolnego powrotu
    • Kody usterek:
    • 41BA
    • 452A
    • 4D4A
    • Uwaga: Mogą się pojawić inne kody usterki
  • Przyczyna
    • Filtr cząstek stałych przekroczył oczekiwany czas eksploatacji
    • System nie akceptuje nowych cykli regeneracji
Rozwiązania
  • Wymienić filtr cząstek stałych
  • Włączyć zapłon
  • Podłączyć przyrząd diagnostyczny
  • Zainicjować ustawienia filtra cząstek stałych
  • Usuń wszystkie kody usterek

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Witajcie Panowie, odświeżę temat kolegi. Mam podobny problem, temperatura przed katalizatorem miała 123,4 *C a przed DPF jak wyżej -40,1
błąd ten sam i pokazało sondę. Jutro wrzucę screen błędów bo nie pamiętam teraz dokładnie.
W aucie jest problem, że czasami wpada w tryb awaryjny i ustaje po zatrzymaniu się i 'przegazowaniu" i jakiś czas jest w porzadku.
W wartościach rzeczywistych zauważyłem że jest wymagana regeneracja filtra cząstek stałych.
Klient wspominał coś, że czyścił EGR lecz podobno się zacina. Może mieć coś wspolnego z tą temperaturą na - i błedami sondy ? Bo tryb awaryjny to wiadomo, że będzie w tej sytuacji.
Z góry dziękuje za pomoc

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
Miałem raz podobną sytuacje w BMW że odczytywałem ujemną wartość z czujnika którego fizycznie nie było. Sprawdź czy one fizycznie są zainstalowane.

Sprawdź czy układ pomiaru ciśnienia spalin działa prawidłowo- sprawdź drożność rurek od czujnika ciśnienia do filtra, później wejdź w wartości mierzone i dmuchając rurka w czujnik sprawdź czy zmienia się wartość. Jeżeli ok to włącz silnik, sprawdź wartość ciśnienia i ją podaj.
Żeby pozbyć się 452a musisz zainicjować wymianę DPF i wyczyść błędy. Filtr możesz na początku spróbować zregenerować statycznie. Sprawdź wcześniej poziom oleju, płynu chłodniczego, upewnij się czy nie ma nic łatwopalnego pod samochodem i miej na wszelki wypadek obok auta miej przygotowaną gaśnicę ;)

Sprawdź czy EGR rzeczywiście się zacina i jeżeli tak to go wymień bo jest jeden z tych elementów którego niesprawność może szybko zatkać DPF.

• Lubię to!
Punktów: Wjs

kwiatek73

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
dolnośląskie
W silnikach n47 z normą EU3 tego czujnika fizycznie nie ma.Pokazuje zawsze -40.Nie rzutuje to absolutnie na wypalanie Dpf.Serwisy o tym wiedzą a soft pasuje do wersji EU3 jak i nowszej.
Wymieniłeś więc czujnik dobry na...sprawny.Co do wypalania to nie wiem jakim sprzętem ktoś wymusza tą akcję w stojącym aucie-ja takiego nie mam.Ista daje radę ale samochód musi poruszać się.(pozostałe warunki co do temp,poziomie paliwa,itd.też muszą być spełnione) i proces zacznie się po przekroczeniu 60km/h.Inicjuje się go przed ruszeniem.Trwa niby do 30 min ale zazwyczaj kończy się wcześniej.Nawet po 15 min.
Późno odpisuję ale może komuś się przyda.
Może nawet bardziej niż przygłupie komentarze "znafcuf" odnośnie wskazań czujnika.

Do góry Bottom