• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw e91. Problem nie do rozwiazania. 4a27

slarob

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
Witam. Mam problem z bmw e91 2006 rok 2.0 163km otóż mam cały czas błąd 4a27 ibs. Stwierdziłem iż zamowie klemę ibs, przyszła paczka a co sie okazało jak dostałem się do akumulatora. Że ibs nie ma. Żadnych luźnych kostek, standardowa klema minusowa. Okazuje sie iz w mojej wersji nie występuje. Auto odpala bez problemu trzyma napięcie Ładowanie około 14 cały czas. Często po otwarciu drzwi wyskakuje na ekranie autko na podnośniku na czerwono. Błąd powraca po włączeniu zaplonu. Czasami mam tak że podczas jazdy wyskoczy check i auto na ulek sekundy traci moc i potem wszystko wraca do normy. Jak skasuję błąd mam Ładowanie prawie 15v. Do czasu aż wyskoczy znowu to wraca do 14. Przeszukałem wszystkie fora nawet angielskie. Nie ma nigdzie rozwiazania. Błąd znany.

slarob

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
Dzięki za tak szybką odpowiedź. Regulator zmieniony. Be zmian. Oryginalny wyglądał jak nowy.

slarob

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
Nie próbowałem. Właśnie jestem na etapie załatwiania programu. Dam znać co i jak.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
A jakie masz inne błędy? Wyciągnij bezpiecznik F02 i zobacz czy błąd wróci. Mogą pojawić się inne, ale zobacz czy będzie się pojawiał ten Twój konkretny.

slarob

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
Żadnych innych błędów. Bezpiecznik sprawdzę jutro i Dam znać odrazu.
Automatyczne połączenie postów:

Dla ścisłości chodzi o bezpieczniki za schowkiem?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
Bardzo dobre pytanie. Chodzi o bezpiecznik F02 w skrzynce ze sterownikiem silnika. Ewentualnie jak jesteś w stanie wypiąć wtyczkę z modułu grzania świec, to nie musisz ruszać bezpiecznika.

slarob

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
Oki. Jutro sprawdzę po pracy wszystko co się dziś dowiedziałem i dam znać co i jak. Dzięki i mam nadzieję że coś się uda ogarnąć.

slarob

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
A więc dostałem się do kostki od sterownika świec tej dużej. I niestety bez zmian.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
A jak odepniesz wtyczkę z regulatora napięcia na alternatorze? Ogólnie i tak wydaje mi się dziwne to, że wyrzuca Checka, po IBS i ten błąd nie powinien mieć nic do tego.

slarob

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
Jak odepnę regulator to wrzuci dodatkowo błąd generatora już nie pamiętam kodu. A co do checka to.jest bardzo sporadycznie i żaden inny błąd nie dochodzi

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
Czyli wtedy są dwa błędy? Czy ten znika po skasowaniu? No rozumiem, ale i tak to jest dziwne.

slarob

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
Zostają dwa błędy.
Automatyczne połączenie postów:

Ciekawi mnie dlaczego jak skasuje błąd to Ładowanie skacze do 15v i jest tak około pół minuty i wraca do 14.1 razem z bledem. Czy Akumulator może mieć coś do tego? Auto normalnie odpala nawet po paru dniach stania. Jest tam jakiś chiński 80ah.

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
Bo zanim się zorientuje, że IBSa nie ma, to ładuje akumulator tak jakby IBS był. Bez IBS masz ładowanie zawsze sztywno 14.1-14.5 a z IBSem dochodzi nawet do 15.5 w zależności od stopnia rozładowania akumulatora oraz jego temperatury. Auto masz z nawigacją czy bez?

slarob

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
Bez nawigacji. Już patrzyłem teoretycznie w moim nie występuje ibs. Jakiś pomysł, co mam sprawdzić jeszcze.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
Inspekcję olejową da się normalnie wykasować? Próbowałeś w ogóle odłączyć czujnik oleju i kasować błąd?

slarob

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
Czujnik działa na pewno, inspekcje da się spokojnie kasować. Nie próbowałem odpinać. Jutro sprawdzę.

Do góry Bottom