• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW M54 DUSZĄCY KANGUR

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
witam :)

taki maly problem, przy puszczeniu sprzegla i wcisnieciu gazu nastepuje pół sekundowy kangur. Puszczasz sprzeglo dajesz gaz przydusza go na pół sekundy takie zadlawienie i dopiero idzie do przodu. i tak na pierwszym drugim trzecim...biegu
M54 ma jakies disy i inne cuda ale to jest tak mocne przydlawienie jakby zatykalo reka przepustnice albo odcinalo paliwo na pół sekundy.
Disa jest szczelna, krokowiec byl czyszczony z zewnatrz wyglada ok przepustnia byla czyszczona w sumie to kolektor dolotowy byl sciagany wiec wszystko co przed nim zostalo wyczyszczone. Vanosy z tego co pamietam na jalowym biegu byly ok ogolnie bledow nie ma
I nie wiem czy kupowac przepustnice czy moze to jakas inna pierdola?

I jeszcze druga rzecz bo to tak jakby bylo powiazane. Nie dodajac gazu operujac samym sprzeglem i puszczajac sprzeglo samochod bardzo spada z obrotow i przydusza sie. Krokowiec -?-byl czyszczony

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
604
No, w pierwszym przypadku, to rzeczywiście jakby coś było z przepustnicą, tylko czy jest sens wydawania kilkuset złotych na sprawdzenie tego. Bo z tego co kojarzę to BMW jakoś za bardzo nie lubi zamienników.
A to drugie z tym przyduszaniem, to rzeczywiście jakby krokowiec, bo przecież nie dodajesz gazu więc przepustnica powinna "stać" w miejscu i reguluje to krokowiec na wolnych obrotach. Nawet jak był czyszczony i wygląda ok to może być jakiś trefny. Krokowce do M54 chyba nie są jakieś bardzo drogie.

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
no tak masz racje ale pod komputer tez mechanior musi miec jakies pojecie a tutaj w okolicy to najlepiej by wszystko wymieniali az trafili
wymienic przepustnice wymienic krokowca moze disa
ale jak bylem u jednego to mowil ze wszystko w normie bledow nie bylo ze wtryskiwacze ok mowil ze przepustnica niby
ale czytalem na internecie ze duzo osob ma problem z tymi kangurami w M54
a to takie wiesz jeden kangur na poczatku przytka i od razu pusci
mam maxiecu nie wiem czy to dobry program jak chcesz jakies parametry to moge wrzucic. oczywiscie flacha na priw jak najbardziej wskazana ;)

A

Anonymous123

Zacznij od podstaw, podłącz coś normalnego żeby chociaż błędy odczytać. Zrób test szczelności układu dolotowego dymem. Większość usterek powodujących niewłaściwą pracę silnika w m54 to nieszczelny dolot.

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
no wlasnie nie ma bledow ani w inpie ani w maxiecu
tak wiem ze m54 lubia ciagnac lewe powietrze ale na sondach nie pokazuje lewego powietrza
ta dymiarka to najlepszy pomysl

lewe powietrze to moze byc z tym drugim moim problem co przygasa tylko przy operowaniu samym sprzeglem bez gazu. moze gdzies ciagnie cos lewego i go przydlawia

ALE TEN KANGUR to jest takie przytkanie ze to by musiala byc dziura jak piesc
dajesz gazu puszczasz sprzeglo mocno sie przydlawi robi jednego kangura na pół sekundy i jedzie normalnie

tak jakby na pół sekundy zamknela sie przepustnica albo go odcielo od paliwa.
jest za duze szarpniecie na lewe powietrze mi sie wydaje

a tak to odpala od strzala po miesiacu stania. obroty nie faluja. spalanie w normie

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
Nieszczelny dolot lub odma
odma ma raptem 1000km nowa
odkrecasz korek oleju jest podcisnienie lekko zatrzesie i nie gasnie wiec podrecznikowo

dolot - bylo wszystko uszczelniane od kolektora ssacego po filtr powietrza nawet oring na bagnecie
jest za duze jebniecie na przepustnicy jakbys szmate wlozyl na pół sekundy musialaby byc mega duza dziura i na pewno by sie objawialo to lewe powietrze w inny sposob
trzeba bedzie raz jeszcze sprawdzic jakas dymiarka aby ostatecznie wykluczyc lewe
Automatyczne połączenie postów:

A jakiem masz podciśnienie na korku wlewu oleju? Najlepiej przyłożyć dłoń. Ma ssać jak Sasha...
ssa ze malo reki mi nie urwalo ;)
podrecznikowo lekko zatrzesie ale pracuje nie gasnie

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
To chyba powoli DIS siada
DISA szczelna trzyma cisnienie
nie wiem nie znam sie ona klapkami steruje to jest niemozliwe nawet jakby cos bylo z disa zeby klapki mialy taki mocny wyhyl zero jedynkowy ale one i tak kieruja strumieniem powietrza zaledwie nie zamykaja kolektora

chociaz czekaj z ta disa nie taki glupi pomysl ma na tyle duza dziure ze jakby klapa sie zamykla zero jedynkowo to moglaby taki efekt wywolac!

ale disa jest szczelna moze sterowanie disa?
nie wiem jak ona pracuje kiedy sie otwiera czy od jakis obrotow silnika dopiero sie przestawia

disa musze poczytac na jakich obrotach ona pracuje ,

bo jedynie moglo by byc tak ze sterowanie disa fiksuje i przestawia na chwile klapke zero jedynkowo na pół sekundy

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
604
Przepustnica.

"DISA pracuje (klapka się otwiera ) w zakresie obrotów od 3500->. Na niskich obrotach DISA nie ma wpływu na pracę silnika. Jedynie można ją usłyszeć jak jest uszkodzona. Tak na marginesie po wymianie odmy powinno być wręcz odwrotnie auto powinno się odmulić i ciągnąć od dołu."

Jak pracuje od 3500 to jakby się zamknęła przy 1000 to mógłby być taki efekt zatkania przepustnicy, ale to błąd wtedy musiałby być w samym jej sterowaniu i wysłaniu sygnału przez ECU żeby się przestawiła a nie jej szczelności.

Ostatnia edycja:
A

Anonymous123

DISA pracuje (klapka się otwiera ) w zakresie obrotów od 3500->. Na niskich obrotach DISA nie ma wpływu na pracę silnika.
Myślę, że jak już chcesz opisywać zasadę działania , to zrób to sumienniej . Tu załączniku jest wszystko.

Załączniki

• Disa.pdf
    1,5 MB · Wyświetleń: 13

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
604
Myślę, że jak już chcesz opisywać zasadę działania , to zrób to sumienniej . Tu załączniku jest wszystko.
Z Androida jedną reką, to możesz sobie opisać, park i jeża wśród jesiennych liści.

pdf średni brakuje rysunków i liczb a nawet słaby.
Niby opis, a masło maślane.
Już lepiej wyciągnąć kolektor i poświecić latarką więcej się dowiesz na chłopski rozum.

...pdf na pewno przydatny nawet w takiej formie

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
podepne kompa i sie przejede zobaczymy ktory parametr podczas kangura sie zmienia
a ze mam dwa m54 to bedzie mozna to latwiej wychwycic nakladajac na siebie wyniki z dwoch blizniaczych jednostek
az jestem ciekaw co to bedzie

Do góry Bottom