• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW seria 1 2005 r rozłącza klimatyzację podczas jazdy.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam mam problem z klimatyzacją w bmw seria 1 2.0 diesel z 2005r. Na postoju klimatyzacja działa bardzo dobrze, chłodzi elegancko wysokie ciśnienie ok 13 bar. Lecz wystarczy wyjechać na drogę przejechać kilometr ciśnienie spada i klima się rozłącza. Po zatrzymaniu się czasami załączy się sama czasami nie. Gdy się sama nie załączy wystarczy włączyć i wyłączyć przycisk od klimy i działa. Ciśnienie podczas jazdy ok 12-13bar i przy takim ciśnieniu ją rozłącza więc nie jest to raczej problem wentylatora ani za wysokiego ciśnienia w układzie. Nie ma żadnych błędów wszystkie czujniki pokazują prawidłowo jedynie czujnik temp zewnętrznej troche zawyża bo pokazuje ok 40 stopni na plusie a w rzeczywistości było z 15.Ale to też raczej nie powinno być przyczyną ponieważ pokazuje na plusie a nie minusie.Od ciągnąłem czynnik i nabiłem tyle ile powinno być i nadal to samo. W miejscu można go trzymać nawet na 4 tyś obrotów i klimy nie rozłącza. Dodam że jest tu sprężarka bez cewki, tylko na stałe ze zmienną wydajnością. Przerabiał ktoś podobny temat ?? do głowy przychodzi mi zawór w sprężarce..

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Może być i zawór, może być, lub była także nieodpowiednia dawka oleju w układzie co jest częstą przyczyną jego awarii, ile odessano, ile załadowana oleju ? rozprężny sprawdzałeś ? ile stopni na kratkach ?
To jest klimatronik ? jeżeli bedą jakieś błędy, nawet ukryte przy siniku to także może świrować, nawet nie włączać.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
czujnik temp. zewnętrznej musi być sprawny na 100%

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
problem rozwiązany.. wilgoć i z pustoszenie w module wentylatora i cuda się działy. Tak jak kolega N.O.R napisał w klimatyzacji błędów nie było, ale za to w sterowniku silnika czasami się pojawiał i wtedy rozłączało klimatyzację.

Do góry Bottom