• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW X3 3.0d Brak komunikacji z EGS, nie kręci nie odpala

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Nie przejmuj się, kolega jest trochę obrażony, że na forum niby nikt mu nie chce pomóc i tak odreagowuje. A sprawdzałeś przejście pinu 3 sterownika z pinem 21 licznika, tak jak sugerowałem?

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
MIKUr1 tak wszystkie przejścia są wiec chyba zesrany ster 1 i 2. Oczywiście klient kupił za 800zł bo złodziej mechanik z pewnego źródła sugerował zakup ale 1700zł więc zajebista oszczędność wyszła

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Dziwne, bo te stery są stosunkowo bezawaryjne. No nic, dostaniesz kolejny to pisz co i jak.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Zna ktoś tą firme? Chwalą się, że naprawiają. Pytanie jeszcze czy ktoś się orientuje czy ster z 750i 6hp bedzie działał w tej X3? numer BOSCHA na sterowniku ten sam

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Jak numer Boscha ten sam to będzie działał. Będzie trzeba tylko ewentualnie zrobić flash przez WinKFP jak ma inny ZUSB.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Miałem kiedyś podobny problem w BMW x5. Wskazywało na brak synchronizacji ECU i CAS. Pomimo synchronizacji INPA, która niby przechodziła cały proces bez błędów i tak auto nie odpalało. Problemem był ECAS, który tak siał po magistrali K-CAN, że nawet interfejs diagnostyczny wskazywał na problemy w zupełnie innym miejscu niż były. Po odłączeniu ECAS wszystko działało. W E61 woda we wnęce koła zapasowego spowodowała, że winą za niesprawne auto kilku mechaników obarczało ECU. Po podłączeniu INPA pokazała, że wysiadło praktycznie wszystko, co łączyło się z magistralą K-CAN. Wystarczyło wysuszyć instalację i wymienić jeden z modułów. Dlatego nim wyremontujesz połowę auta odłącz po kolei sterowniki z błędem komunikacji CAN.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Zna ktoś tą firme? Chwalą się, że naprawiają. Pytanie jeszcze czy ktoś się orientuje czy ster z 750i 6hp bedzie działał w tej X3? numer BOSCHA na sterowniku ten sam
Robiłem u nich lewarki sterowniki itp ale nie duzo

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
W E61 woda we wnęce koła zapasowego spowodowała, że winą za niesprawne auto kilku mechaników
kiedyś podobny problem w BMW x5. Wskazywało na brak synchronizacji ECU i CAS.
... Tu mówimy o innym typie połaczeń w X3 - EWS-EGS. Powyżej cytujesz autka z CASem. Z tego co widzę kolega ma ze wszystkim połaczenie w tym X3 opócz EGS?

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
... Tu mówimy o innym typie połaczeń w X3 - EWS-EGS. Powyżej cytujesz autka z CASem. Z tego co widzę kolega ma ze wszystkim połaczenie w tym X3 opócz EGS?
W X5 również nie było problemów z połączeniem. Zgłaszany był problem z CAN ale połączenie było. Momentami zachowywał się tak, jakby działał jednoprzewodowo. Po odłączeniu sterownika zawieszenia wszystko działało bez problemu (oczywiście poza samym sterownikiem zawieszenia).
Tylko proponuję, żeby odłączyć po kolei każdy ze sterowników mających jakieś błędy związane z CAN. Tym bardziej, że "na krótko" odpala i jeździ. Zacząć od rzeczy najłatwiejszych do zrobienia. Dopiero byłoby zdziwienie, gdyby zregenerowany sterownik robił to samo. Dlatego najlepiej wykluczyć wpływ innych sterowników na problemy z komunikacją i dopiero wydawać kasę na regeneracje.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Zgadza się, Połączenia, kontakty przerwy w przewodach mam wykluczone.
W X5 również nie było problemów z połączeniem. Zgłaszany był problem z CAN ale połączenie było. Momentami zachowywał się tak, jakby działał jednoprzewodowo. Po odłączeniu sterownika zawieszenia wszystko działało bez problemu (oczywiście poza samym sterownikiem zawieszenia).
Tylko proponuję, żeby odłączyć po kolei każdy ze sterowników mających jakieś błędy związane z CAN. Tym bardziej, że "na krótko" odpala i jeździ. Zacząć od rzeczy najłatwiejszych do zrobienia. Dopiero byłoby zdziwienie, gdyby zregenerowany sterownik robił to samo. Dlatego najlepiej wykluczyć wpływ innych sterowników na problemy z komunikacją i dopiero wydawać kasę na regeneracje.
Może mi się wbił ten ster skrzyni do głowy ale wszystkie wtyczki, przejścia pomierzone, napięcia itd wszystko gra. Dlatego skłaniam się na ten sterownik. Komunikacja z każdym innym modułem jest, brak komunikacji innych modułow z EGS, i brak komunikacja z samym EGS

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
W INPA w drzewie sterowników tylko sterownik skrzyni jest zaznaczony na czerwono? Spróbuj wyłączać po kolei te wyświetlane na pomarańczowo czy pojawi się komunikacja ze skrzynią.

Jak odpalasz na krótko auto jeździ, biegi zmienia normalnie z tego co pisałeś. A co w tym momencie z komunikacją, odczytem parametrów rzeczywistych itd. Nie chce mi się wierzyć, żeby sterownik skrzyni działał bez komunikacji z innymi.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Temat do zamknięcia. Przyczyną był sterownik. Zakupiłem na własną rękę z pewnego źródła, zakodowane. Auto pali jeździ.
Automatyczne połączenie postów:

Klient za 800zł kupił śmiecia, który nie działał tak jak ten na aucie. Wtyka wymieniona bo było pełno oleju w niej więc to się mogło przyczynić to uszkodzenia stera.

Do góry Bottom