• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW X3 3.0d gaśnie.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam dziś walczę z takim wozem jak bmw x3 3.0d z 2005r. Samochód jechał i zgasł w czasie jazdy trafił do innego mechanika na lawecie. Tamten mechanik stwierdził że wtryski. Przywiózł je do firmy gdzie pracuję, zajmujemy się też regeneracją wtryskiwaczy i pomp. Człowiek który to u nas regeneruje stwierdził że wtryski nie są złe i że nie jest to przyczyną. Ale klient chciał je poprawić. Więc wtryski zostały kompleksowo zregenerowane i do tego nowe imokody. Wtryski włożone samochód jakoś odpalił, niestety po 20km zgasł i już nie odpalił. Auto przyjechało do nas. Samochód kręci i tak jak by próbował łapać lecz nie odpala. Zero błędów gdy nie pali. Ciśnienie na listwie bije prawidłowo startuje od zera dobija ok 400bar. Czujnik wału pokazuje obroty. Pompka wstępna ciśnienie ma, paliwo podaje. Sygnał na wtryski idzie. Po pół godzinnej próbie odpalenia na różne sposoby typu plak samochód odpalił. Niestety silnik nierówno pracuje, po parametrach widać że ciśnienie na listwie jest dobre nie skacze takie jak wymagane. Lecz za to są mocno rozjechane korekcje na wtryskiwaczach. Fachowiec który wtryski regenerował zarzeka sie że na pewno są dobre. Samochód nie zadymia. Skąd mogą być tak złe korekcje w takim razie. Samochód gaśnie w czasie jazdy bardzo ciężko odpala a jak jakimś cudem uda się go odpalić to nierówno pracuje. Gdy silnik pracuje czasami łapie dwa błędy 4B10-Regulacja spokojnego biegu ilość korekcyjna za duża i 4B11-Regulacja spokojnego biegu ilość korekcyjna za mała. Macie jakieś pomysły może przestawiony minimalnie rozrząd? bąć wyciągnięty łąńcuch? złe ciśnie sprężania przerabiał ktoś taki temat?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Spróbuj na dzień dobry ustawić rozrząd na blokady, cos czuje, ze tu problem. A jak juz wtryski wyciągnięte to kompreche obakaj

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Jeszcze nic nie rozebrane za bardzo bo to dziś przyjechało. Jutro będę wszystko rozbierał i mierzył. Tu jeszcze w kolektorze ssącym są klapy może tam coś się oberwało i nie dostaje za bardzo powietrza i przez to korekcje rozjechane

Paliwo dobre ON :)

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Robiłem kiedyś x5 i miała podobnie
Po pomiarze kompresji wyszło ze na 2 i 5 tym cilindrze mało było ....
Oddałem głowice do sprawdzenia i niby ja zrobili (zawory się wieszały ) założyłem i to samo co się okazało zrobili mnie w hu***ra i chyba jej nie sprawdzili ciśnieniowo
Kupiłem używaną i śmiga do dzisiaj
Kompresję sprawdź

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Jeszcze nic nie rozebrane za bardzo bo to dziś przyjechało. Jutro będę wszystko rozbierał i mierzył. Tu jeszcze w kolektorze ssącym są klapy może tam coś się oberwało i nie dostaje za bardzo powietrza i przez to korekcje rozjechane

Paliwo dobre ON :)
dobrym tropem idziesz klapy zmiennej geometrii dolotu według serwisu powinny być zmieniane co 180tyś,dopóki auto lata nikt tym się nie przejmuje ,lubią się oberwać i do cylindrów powpadać,pierwszy trop kompresja jeśli nie będzie to masz odpowiedź jeśli będzie to stawiałbym na układ cr sama regeneracja wtryskiwaczy bez czyszczenia całego układu pomaga na krótko a nawet na bardzo krótko,jeśli rozjechany byłby rozrząd komp zgłosiłby ci ten problem

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Z zaworem EGR wszystko w porządku na pewno go nie dusi. W wtryskiwaczach jak były rozebrane nie było żadnych opiłków ani zanieczyszczeń tak twierdzi fachowiec. Wydaje mi się że jak by się pompa złuszczyła to nie biła by wystarczającego ciśnienia. A tu ciśnienie rzeczywiste jest takie jak wymagane ok 400bar. Chyba w pierwszej kolejności zdemontuję kolektor sprawdzę klapy, zmierzę ciśnienie sprężania jak to będzie wszystko dobrze to sprawdzę jeszcze rozrząd. Dopiero na końcu czepnę się kładu cr. Raczej wierze temu człowiekowi że wtryski są dobre. Bo już parę lat ma doświadczenia i sprzęt też nie kiepski.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Mam cały silnik kompletny. Kolega kupił bo myślał że jego kaput coś dzwoniło i nierówno chodził okazało się że klapy, na szczęście nic się nie stał dostał zaślepki a silnik został :D:D:D

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
klapy w porządku ciśnienie sprężania równiutkie na wszystkich cylindrach po 24bar. Zdemontowałem jeszcze raz wtryski zobaczymy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
W x5 miałem problem z wirnikiem pompy. Zluszczyly sie łopatki i zapchalo filtr na amen. Moze to Ci pomoże

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Problem rozwiązany.. Zatankowana była tak chu.....wa ropa że aż po zaklejało końcówki na wtryskach. Dwa wtryski zrobione ne nowo (dwie nowe końcówki poszły) reszta rozebrana i wyczyszczona. Wymienione paliwo i wyczyszczony układ. Samochód śmiga jak nowy.

Do góry Bottom