• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW X5 N57 Panewka

Ravqo

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Żywiec/Neu-Anspach
Witam, w aucie znajomego czyli x5 e70 n57, zaczeły stukać panewki, akurat zaraz przed sprzedażą. On chciał zebym to zrobił, zeby ucichło i auto można było sprzedać, ogólnie auto jest w de i pójdzie do jakiegoś araba czy innego bułgara. Moje pytanie brzmi czy już ktoś taką operacje robił i czy ma to sens, czy przyniesie to jakiś skutek. Czy wystarczy same nowe panewki dać plus olej oczywiście, czy np: śruby korbowodów też muszą być nowe. Może ktoś już tak robił i może coś powiedzieć czy to coś dało. Wiem, że nie jest jakaś profesjonalna naprawa, ale on sam chce i płaci wiec, czemu nie. Ogólnie też bede to robił po robocie w swoim garażu, bez podnośnika, ale auto mam tak długo aż zrobie. Z ciekawości zapytam ile za taką robote bierze się w PL. Tylko prosze bez dziwnych komentarzy, gość sam chce tak zrobić, a ja moge zarobić. Z góry dzięki.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
35 tys PLN. Tyle mniej więcej kosztuje naprawa tego silnika. Taniej się nie da, zapomnij.

johnny100

Gaduła
Punktów
19
Wiem, że nie jest jakaś profesjonalna naprawa
To nie jest naprawa,to jest januszowanie i druciarstwo do kwadratu.
Czy wystarczy same nowe panewki dać plus olej oczywiście, czy np: śruby korbowodów też muszą być nowe. Może ktoś już tak robił i może coś powiedzieć czy to coś dało.

Kupcie wał i panewki wtedy będzie ok. Oczywiście nie licząc tego co wyjdzie po drodze.

Ravqo

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Żywiec/Neu-Anspach
To nie jest naprawa,to jest januszowanie i druciarstwo do kwadratu.

Kupcie wał i panewki wtedy będzie ok. Oczywiście nie licząc tego co wyjdzie po drodze.
no ja sobie zdaje z tego sprawe i mu to powiedziałem. On chce to popchnąć handlarzowi zeby sie z tym bujał. Jakby bto byo moje auto to bym sprzedał jak stoi. Szczerze patrze na to tak, że klient tak chce to bedzie miał. Jest swiadom tego ze to fuszerka, ale płaci hajs. Wiec się zastanawiam czy pchać się w tą fuszerke, czy dać sobie spokój.

johnny100

Gaduła
Punktów
19
Ja bym sie osobiście nie pchał. Nawet jak powiesz kasa z góry i że nie dajesz gwarancji ,to ktoś z niskim iq i tak potem obwini za to ciebie. Bądź mądrzejszy niż on ,nie właź na minę. Rozbierzesz a na czopie jajko i co wtedy ? Poskładasz tak?

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
218
Miasto
Gorzów Wlkp
To dosyć wymagajacy silnik. Nawet ludzie, którzy robią tylko te silniki, potrafią mieć wpadki. Stukajaca panewka to nie tylko panewka. To cała masa innych podzespołów. Opiłki w całej magistrali olejowej, chłodnica oleju, pompa oleju, smarowanie turbiny, dodatkowo przegrzane łożyskowanie bloku ( brak osi) . Taka wymiana panewki jaką ty chcesz zrobić, może doprowadzić do całkowitego zatarcia.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Mam wrażenie, że bardziej chciałeś zadać pytanie: "Jak odje*ię taką manianę to ile zrobi kilometrów?" Odpowiadam - nie sądzę aby to było więcej niż 50-100km.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
no ja sobie zdaje z tego sprawe i mu to powiedziałem. On chce to popchnąć handlarzowi zeby sie z tym bujał. Jakby bto byo moje auto to bym sprzedał jak stoi. Szczerze patrze na to tak, że klient tak chce to bedzie miał. Jest swiadom tego ze to fuszerka, ale płaci hajs. Wiec się zastanawiam czy pchać się w tą fuszerke, czy dać sobie spokój.
A co jak się napier...z poskładasz i będzie od razu dalej stukać?
albo na jeździe próbnej zacznie?
albo złożysz, oddasz, odjedzie i stanie silnik dęba za bramą?
Nauczcie się albo dobrze i wtedy jest grubo, albo wcale bo to zawsze się odbija czkawką.
I co z tego że on chce i płaci, ale nie on za to odpowiada tylko Ty bo Ty wkładałeś łapy i kręciłeś.

Do góry Bottom