• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW X5 F15 5.0i V8 - problem ze skrzynka rozdzielczą / x-Drive

DawidUK

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,

Mam duży problem z moim samochodem BMW x5 2015r. Prawdopodobnie chodzi o skrzynkę rozdzielczą ATC45L. Samochód ma obecnie przejechane 100 000km.

Samochod ma podniesioną moc do 600 koni poprzez wycięcie katalizatorów, zrobienie mapy i zmianę wtryskiwaczy oraz filtrów na sportowe.

Po wgraniu mapy wszystko było ok bez najmniejszego problemu i auto jeździło około rok bez szwanku. Jako że mieszkam w UK to będąc ostatnio w Polsce postanowiłem pojechać na hamownie ponieważ nie sprawdzałem mocy po wykonaniu mapy ponieważ bardzo ciężko znaleźć w UK hamownie 4x4. Znalazłem taka w Polsce więc umówiłem się i zaczęliśmy sprawdzać.

Pierwsza niepewność pojawiła się kiedy osoba hamująca auto powiedziała mi, że samochod przy większej prędkości odpina przód i się nie kręci.
Przy tym przy schodzeniu z obrotów i wyhamowywaniu był taki specyficzny dźwięk jakby coś przeskakiwało ale taki pogłos metaliczny. Dostałem informacje, że to ABS pewnie (nie znam się to zaufam). Pytanie padło co robimy czy hamujemy czy nie. Jako, że mam aplikacje XDelete to odłączyłem przód napęd i spróbowaliśmy jeszcze raz tylko na przód napęd ale bardzo delikatnie i znowu wydobywał się ten dźwięk który mnie zaniepokoił i odpuściłem. Wróciłem do domu włączyłem 4x4 w tym programie i było ok. Pojechałem ze śląska do Warszawy i włączeniu sport zapaliła mi się kontrolka trakcji z komunikatem „stabilizacja toru jazdy”. Zgasiłem i odpaliłem samochod, komunikat znikł. I tak stało się z 5 razy po czym już za 6 razem nie zadziałało i od tamtej pory caly czas wyświetla się dany komunikat zaraz po włączeniu silnika.

Objawy:
-brak przełączania trybów eco, sport, sport+. Tylko tryb comfort działa.
-szarpanie przy przyspieszaniu (przy dopięciu przodu w aplikacji brak szarpania)

Sprawdziłem go programem ISTA+ i błędy jakie wyskakują to:
-440105 VTG: kalibracja wadliwy
-48097D Przekładnia rozdzielcza: usterka, nieznana pozycja sprzęgła, brak napędu na cztery koła

Co zrobiłem:

-próbowałem skalibrować VTG i wszystko przebiega super bez błędów, komunikacja ze sterownikiem odbywa się prawidłowo.
-w momencie próby oszukania systemu zrobiłem kalibrację nowej skrzynki rozdzielczej według planu czyli wyjąłem akumulator na 2h aby zasymulować wymianę, następnie wszystko podpiąłem i skalibrowałem. Błędów brak. Ruszam 3 metry samochodem i znowu to samo.

Kiedy wchodzę w plan serwisowy, kalibracja VTG to wyskakuje mi błąd ze w sterowniku nie zapisano prawidłowych wartości kalibracji. (A krok wyżej wszystko zrobiłem i błędów nie było)

Znalazłem jeszcze informacje, że warto skalibrować czujnik kąta skrętu ale w momencie kiedy wchodzę w pozycje „czujnik kąta skrętu” w funkcjach serwisowych mam puste pole, nie mam żadnej pozycji o kalibracji czujnika skrętu jak wszyscy na filmikach instruktażowych. Może wina programu.

Bardzo proszę o pomoc bo już nie wiem co zrobić a tez nie chce wymieniać skrzynki jak to może tylko jakiś sterownik czy błachostka.

Dzisiaj wymieniłem olej i był czarny ale nie pomogło. Od nowości wiem, że nigdy nie był wymieniany a ja mam go 2 lata.

Planuje tez wyjąc całą skrzynkę na stół i rozłożyć na części pierwsze i sprawdzić sprzęgła i łożyska ale pytanie czy to ma sens bo może wystarczy kalibracja której nie umiem zrobić poprawnie.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za jakakolwiek pomoc.

Załączniki

• 1C9918EA-D9E5-422B-8962-BE7F8CBFD246.jpeg
    1C9918EA-D9E5-422B-8962-BE7F8CBFD246.jpeg
    4,6 MB · Wyświetleń: 27
  • 9E5E1AC0-2C7D-4894-86BA-C9FC215B7604.png
    9E5E1AC0-2C7D-4894-86BA-C9FC215B7604.png
    1,4 MB · Wyświetleń: 28
  • AF73959E-10B3-475D-8A33-A1712E7CAB2B.png
    AF73959E-10B3-475D-8A33-A1712E7CAB2B.png
    1,3 MB · Wyświetleń: 27

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
No to masz odpowiedź, na starych tarczach tak? -0,2 różnicy a na nowych nie przyjmuje wogle wartosci i nie przechodzi? Bo sie pogubiłem, a masz scrren jak wygladała procedura na nowych zainstalowanych? Widział różnice?
Mi przyworzą gotowe reduktory z Rumunii (kiedys brałem tez z PL) i szczerze nigdy nie trafiłem na problem kalibracji.

Ostatnia edycja:

h0rnd0g

Początkujący
Punktów
0
Skoro tarcze nowe a kalibracji nie przeszło to nie mozna tak jeżdzić - bo widzi inne wartości, pozostaje kwestia montażu i częsci- kalibracja sam widzisz musi przejść.
Zgadza się, dlatego zdemontowali nowe i zamontowali stare w 30 minut. Zmieniłem olej na nowy i skrzynia zaczęła dobrze pracować, ale tylko przez 6000 km.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Zgadza się, dlatego zdemontowali nowe i zamontowali stare w 30 minut. Zmieniłem olej na nowy i skrzynia zaczęła dobrze pracować, ale tylko przez 6000 km.

bo się znowu zmieniły parametry. wystarczy wyciągnąć i włożyć ponownie żeby zaczęło minimalnie inaczej działać, brać.
moim zdaniem proste- nie ma wykonanej kalibracji będzie szarpać

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Dla mnie temat i tak zbędny. Zlecił komuś, jest źle, niech wstawia ponownie i oczekuje kompetentnego podejścia. Te 30 minut to jakiś żart. Wątpliwa jest ta cała naprawa.

h0rnd0g

Początkujący
Punktów
0
Przepraszam, zainstalowali nowe, próbowali skalibrować, testowali 30 minut, a potem zwrócili stare.

Oczywiście nie 30 minut na naprawę. Zajęło to około 4 godzin.

h0rnd0g

Początkujący
Punktów
0
Zauważyłem nowe błędy podczas oczekiwania na serwis w dniu 18.08:

44011B Skrzynia rozdzielcza (VTG): Moment wspomagany poza charakterystyką momentu obrotowego

480682 Skrzynia rozdzielcza: usterka, nieznane położenie sprzęgła

Błędy 4 na 4, hamulce i ABS wyskoczyły podczas jazdy. Po zaparkowaniu zniknęli.

h0rnd0g

Początkujący
Punktów
0
Ciężko zrozumieć. To ktoś ci to robi czy ty? Jak można pozmieniać tarczki i nie zrobić kalibracji?
Automatyczne połączenie postów:

Tu gdzie wchodzi płetwa nie jest otwór wyrąbany?
Zdemontowali skrzynię

Czy należy odnowić nawierzchnię? otwór jest wyrąbany z jednej strony.

Załączniki

• photo_2023-08-16_22-20-45.jpg
    photo_2023-08-16_22-20-45.jpg
    179 KB · Wyświetleń: 27
  • photo_2023-08-16_22-20-46.jpg
    photo_2023-08-16_22-20-46.jpg
    185,4 KB · Wyświetleń: 29

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Czy należy odnowić nawierzchnię? otwór jest wyrąbany z jednej strony
Przecież ten kosz jest do śmieci. Nie nadaje się do niczego. Obudowę może naprawisz jak ktoś Ci tam ładnie napawa i obrobi. Widzisz to łożysko? To wszystko przewyższa koszt drugiej skrzynki. Nie wiem jaki masz układ z tym specem, ale tylko kulturalnie sugeruje, żebyś tego speca wymienił, kupił drugą skrzynkę i dal specowi fakturę. Czy on nie widzi co tam się narobiło?

h0rnd0g

Początkujący
Punktów
0
Co do kosza, przejrzeliśmy półroczne wideo, gdy te defekty były już obecne, pojawiły się wcześniej. Jednak po tym czasie i obecnie nie ma żadnych problemów z skrzynią rozdzielczą, poza błędem 4 na 4, ponieważ kąt kalibracji - 40.1.

Odpowiedziałem, bo wcześniej pytania dotyczyły obudowy i ponowny przegląd ujawnił problem. Dzisiaj znajdziemy spawanie argonem i przywrócimy obudowę. Tarczki w dobrym stanie.

Co masz na myśli odnośnie łożysk? Czy też warto je wymienić?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Tam często to tak wyglada. Silnik musi zrobić więcej obrotów żeby ta dziurę skompensować i płetwa się przesuwa. Ponad to rurka doprowadzająca olej się wtedy mocno wygina. Co do kosza tam gdzie tarczki siedzą to tez bym tego tak nie zostawił. Są powybijane bo długo już było jeżdżony z usterka.
jesli chodzi o pomysł gorzowiaka to tak nie działa. Gwarancja obowiązuje w mieści wykonywania usługi a nie ze se kupisz nowa i każdego za to zapłacić. Umowa zlecenie powinna być na naprawę a nie ze na czyj koszt sobie będziesz kupował

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
jesli chodzi o pomysł gorzowiaka to tak nie działa.
Oczywiście, masz rację. Nie można tak o sobie pojechać i kupić inną, nową bądź regenerowaną. Jednak, jak ktoś robi tak prostą naprawę trzeci raz, a właściciel pojazdu zamiast jeździć to uziemnia auto i szuka rozwiązania na forach, to może warto postawić sprawę w ten sposób. Finalnie może dla wszystkich będzie lepiej, a widać, że motaja się z tym tematem jakby to byla jakąś technologia z Nasa.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Widząc jak bardzo autor jest zaangażowanym w ta naprawę to wydaje mi sie ze oni wspólnie naprawiają i nie ma winnych. Patologia. klient powinien zostawić auto i odebrać sprawne, napisac „zlecenie naprawa xdrive” płaci za zrobienie lub dostaje zwrot pieniędzy. Znam takich klientów którzy próbują sie angażować a później maja pretensje ze ich pomysły nie działają.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Widząc jak bardzo autor jest zaangażowanym w ta naprawę to wydaje mi sie ze oni wspólnie naprawiają i nie ma winnych. Patologia. klient powinien zostawić auto i odebrać sprawne, napisac „zlecenie naprawa xdrive” płaci za zrobienie lub dostaje zwrot pieniędzy. Znam takich klientów którzy próbują sie angażować a później maja pretensje ze ich pomysły nie działają.

nie mam pewności na 100%, ale tak na 97% to on sam grzebie

Do góry Bottom