• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW X5 F15 5.0i V8 - problem ze skrzynka rozdzielczą / x-Drive

DawidUK

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,

Mam duży problem z moim samochodem BMW x5 2015r. Prawdopodobnie chodzi o skrzynkę rozdzielczą ATC45L. Samochód ma obecnie przejechane 100 000km.

Samochod ma podniesioną moc do 600 koni poprzez wycięcie katalizatorów, zrobienie mapy i zmianę wtryskiwaczy oraz filtrów na sportowe.

Po wgraniu mapy wszystko było ok bez najmniejszego problemu i auto jeździło około rok bez szwanku. Jako że mieszkam w UK to będąc ostatnio w Polsce postanowiłem pojechać na hamownie ponieważ nie sprawdzałem mocy po wykonaniu mapy ponieważ bardzo ciężko znaleźć w UK hamownie 4x4. Znalazłem taka w Polsce więc umówiłem się i zaczęliśmy sprawdzać.

Pierwsza niepewność pojawiła się kiedy osoba hamująca auto powiedziała mi, że samochod przy większej prędkości odpina przód i się nie kręci.
Przy tym przy schodzeniu z obrotów i wyhamowywaniu był taki specyficzny dźwięk jakby coś przeskakiwało ale taki pogłos metaliczny. Dostałem informacje, że to ABS pewnie (nie znam się to zaufam). Pytanie padło co robimy czy hamujemy czy nie. Jako, że mam aplikacje XDelete to odłączyłem przód napęd i spróbowaliśmy jeszcze raz tylko na przód napęd ale bardzo delikatnie i znowu wydobywał się ten dźwięk który mnie zaniepokoił i odpuściłem. Wróciłem do domu włączyłem 4x4 w tym programie i było ok. Pojechałem ze śląska do Warszawy i włączeniu sport zapaliła mi się kontrolka trakcji z komunikatem „stabilizacja toru jazdy”. Zgasiłem i odpaliłem samochod, komunikat znikł. I tak stało się z 5 razy po czym już za 6 razem nie zadziałało i od tamtej pory caly czas wyświetla się dany komunikat zaraz po włączeniu silnika.

Objawy:
-brak przełączania trybów eco, sport, sport+. Tylko tryb comfort działa.
-szarpanie przy przyspieszaniu (przy dopięciu przodu w aplikacji brak szarpania)

Sprawdziłem go programem ISTA+ i błędy jakie wyskakują to:
-440105 VTG: kalibracja wadliwy
-48097D Przekładnia rozdzielcza: usterka, nieznana pozycja sprzęgła, brak napędu na cztery koła

Co zrobiłem:

-próbowałem skalibrować VTG i wszystko przebiega super bez błędów, komunikacja ze sterownikiem odbywa się prawidłowo.
-w momencie próby oszukania systemu zrobiłem kalibrację nowej skrzynki rozdzielczej według planu czyli wyjąłem akumulator na 2h aby zasymulować wymianę, następnie wszystko podpiąłem i skalibrowałem. Błędów brak. Ruszam 3 metry samochodem i znowu to samo.

Kiedy wchodzę w plan serwisowy, kalibracja VTG to wyskakuje mi błąd ze w sterowniku nie zapisano prawidłowych wartości kalibracji. (A krok wyżej wszystko zrobiłem i błędów nie było)

Znalazłem jeszcze informacje, że warto skalibrować czujnik kąta skrętu ale w momencie kiedy wchodzę w pozycje „czujnik kąta skrętu” w funkcjach serwisowych mam puste pole, nie mam żadnej pozycji o kalibracji czujnika skrętu jak wszyscy na filmikach instruktażowych. Może wina programu.

Bardzo proszę o pomoc bo już nie wiem co zrobić a tez nie chce wymieniać skrzynki jak to może tylko jakiś sterownik czy błachostka.

Dzisiaj wymieniłem olej i był czarny ale nie pomogło. Od nowości wiem, że nigdy nie był wymieniany a ja mam go 2 lata.

Planuje tez wyjąc całą skrzynkę na stół i rozłożyć na części pierwsze i sprawdzić sprzęgła i łożyska ale pytanie czy to ma sens bo może wystarczy kalibracja której nie umiem zrobić poprawnie.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za jakakolwiek pomoc.

Załączniki

• 1C9918EA-D9E5-422B-8962-BE7F8CBFD246.jpeg
    1C9918EA-D9E5-422B-8962-BE7F8CBFD246.jpeg
    4,6 MB · Wyświetleń: 27
  • 9E5E1AC0-2C7D-4894-86BA-C9FC215B7604.png
    9E5E1AC0-2C7D-4894-86BA-C9FC215B7604.png
    1,4 MB · Wyświetleń: 28
  • AF73959E-10B3-475D-8A33-A1712E7CAB2B.png
    AF73959E-10B3-475D-8A33-A1712E7CAB2B.png
    1,3 MB · Wyświetleń: 27

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Ach... To tylko 450 mil ode mnie. No cóż, to chyba sorry w takim razie.
Z Twojej okolicy niestety nikogo nie znam, przykro mi.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Niestety nie pomogłem nawet o cal, w każdym razie wierze że znajdziesz kogoś kto Ci pomoże to ogarnąć.

Jeżeli szukasz pomocy w Polsce to też napisz gdzie. Jest na tym forum kilka osób, które ogarniają BMW i na pewno będą skłonni Ci pomóc, ale wiadomo są rozlokowani po kraju.

Jeszcze odnosząc się do tych "tutejszych" jak to nazwałeś - te auto to nie jest seria, więc to z automatu wyklucza wiele miejscówek.
Moja rada: rozkmiń sobie na social media lokalną grupę BMW w swojej okolicy, pojedź na spot i pewnie po jednym spotkaniu będziesz wiedzieć więcej niż po miesiącu wieczorami w necie. Szczególnie jeżeli dopadniesz ludzi którzy jeżdżą na track days i mają jakieś dłubane E46 czy F30 jako furę na tor. Jak uderzysz w takie środowisko to i znajdziesz odpowiednie miejsce gdzie Ci to ogarną.

Ostatnia edycja:

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Skad ten czarny olej spusciles? Z reduktora czy skrzyni. Najprawdopodobnie moze masz łańcuch rozciagniety ktory zapina przod albo tarczki popalone.
Automatyczne połączenie postów:

Lancuch leci po obudowie i olej pełny opilkow. Łożyska sie zesraly. Pewnie nie słyszysz jak huczy w trakcie jazdy. Kup zestaw naprawczy za 3tys i zmieniaj

Ostatnia edycja:

DawidUK

Początkujący
Punktów
0
Niestety nie pomogłem nawet o cal, w każdym razie wierze że znajdziesz kogoś kto Ci pomoże to ogarnąć.

Jeżeli szukasz pomocy w Polsce to też napisz gdzie. Jest na tym forum kilka osób, które ogarniają BMW i na pewno będą skłonni Ci pomóc, ale wiadomo są rozlokowani po kraju.

Jeszcze odnosząc się do tych "tutejszych" jak to nazwałeś - te auto to nie jest seria, więc to z automatu wyklucza wiele miejscówek.
Moja rada: rozkmiń sobie na social media lokalną grupę BMW w swojej okolicy, pojedź na spot i pewnie po jednym spotkaniu będziesz wiedzieć więcej niż po miesiącu wieczorami w necie. Szczególnie jeżeli dopadniesz ludzi którzy jeżdżą na track days i mają jakieś dłubane E46 czy F30 jako furę na tor. Jak uderzysz w takie środowisko to i znajdziesz odpowiednie miejsce gdzie Ci to ogarną.

Dzięki za radę napewno skorzystam

Skad ten czarny olej spusciles? Z reduktora czy skrzyni. Najprawdopodobnie moze masz łańcuch rozciagniety ktory zapina przod albo tarczki popalone.

Lancuch leci po obudowie i olej pełny opilkow. Łożyska sie zesraly. Pewnie nie słyszysz jak huczy w trakcie jazdy. Kup zestaw naprawczy za 3tys i zmieniaj
Olej zmieniłem w reduktorze. Ale udało mi się wyssać 500ml. Olej smoła dosłownie. Wolałem DTF1 z BMW. Opiłków nie zauważyłem ale może dlatego że zostały na dnie.
Mam taki zestaw dodany do koszyka i pytanie czy coś jeszcze warto wymienić czy to będzie wszystko
Co do huczenia to ciężko usłyszeć jak brak katalizatorów przy V8 :p C5B8E113-2049-48CC-90EE-C232C3AF92E1.png

Tu raczej skrzynka do zdjęcia. Jak byś był w pl to zapraszam.
Tak zakładałem na 90% bo przy 100tyś przebiegu i braku zmiany oleju nie wiadomo to tam jest. Jeszcze myśle czy nie zdjąć jej, rozebrać na części zobaczyć o co chodzi i zamówić te części które padły a skrzynkę złożyć i dalej jeszcze użytkować bo części będą szły 2-3 tyg a na tyle bez auta raczej nie mogę sobie pozwolić.
Chyba że zamawiać części w ciemno te które podesłałem wyżej.

Ostatnia edycja:

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Powiem ci tak. Skoncz pierdol..ć i reduktor zwalaj i regeneracja. Rzeczywiscie to jest gwiezdne wojny itd itp. 4 godziny roboty w porywach.rzezbienie w g.wnie i gadki typu jestem amerykaninem w Anglii ale moja babka byla Polka i mam sentyment do zlodziei mechanikow pl. Masz fure 500 kucy to bulisz

DawidUK

Początkujący
Punktów
0
Powiem ci tak. Skoncz pierdol..ć i reduktor zwalaj i regeneracja. Rzeczywiscie to jest gwiezdne wojny itd itp. 4 godziny roboty w porywach.rzezbienie w g.wnie i gadki typu jestem amerykaninem w Anglii ale moja babka byla Polka i mam sentyment do zlodziei mechanikow pl. Masz fure 500 kucy to bulisz
Już ochłonąłeś?
Napisałem gdziekolwiek, że nie chce czegoś robić albo za dużo to kosztuje? Wyraźnie napisałem, że moje pytanie brzmi czy to wina reduktora czy kalibracji. Jeśli reduktora to jutro go wyciągam zamawiam części i po temacie. Nigdzie nie napisałem, że to jest jakiś problem. A jak już chcesz docisnąć temat, że mam 500 koni to bule to dla Twojej wiadomości 624 konie i koszta skrzynki przy tym co zrobiłem to drobnostka.

DawidUK

Początkujący
Punktów
0
No to ileż ci zajmuje zrobić adaptacje zamiast dywagować
Robiłem 10 razy i za każdym razem przechodzi a w momencie kalibracji sprzęgła wyskakuje błąd "w sterowniku nie zapisano poprawnych wartości" i tu jest ten problem. Bo nie wiem czy problem ze skrzynką czy ze sterownikiem. Jak ze sterownikiem to nie chciałem się pchać w rozbieranie skrzynki ale chyba i tak dla świetego spokoju ją rozłożę jutro.

Do góry Bottom