• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bora 1.9 AJM nie odpala jak postoi

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Witam mam mały problem mianowicie bora 1.9 AJM na pompkach jak zimny łapie nie odpala na plaka zapali i chodzi jak jest ciepły pali od strzała.
Co zrobione do tej pory to sprawdzona synchronizacja rozrządu jest jest 0.1
Czujnik temperatury po zdjęciu wtyczki bez zmian.
Świece wszystkie grzeją wyciągane sprawdzane kompresia na każdym od 26 do 28
Pompki wyciągane sprawdzone na maszynie są ok nowe uszczelnienia pompek wszytko poskładane i nawet na plaka nie chciał się odezwać ale odpalił i jak pisałem ciepły od strzału pali zimny słychać jak by się jeden odzywał ale można Aku wykręcić i nie odpali bez plaka.
Błędy jakie są to jeden z czujnika poziomu oleju. Jedna rzecz jaką nie sprawdzana to vacum
Dodam jeszcze że podczas kręcenia wydobywa się czarny dym z rury
I nie dopisałem filtr paliwa nowy pompka paliwa podaje paliwo.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Coś jakby paliwo się cofało i nie mógł nabić na start . Może upewnij się z tą pompą vacum .

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Nie mam zegara żeby się w nią wkręcić. Dlatego pominięta jest ale ktoś tam kopał przede mną grubo bo świece na guziczek ale grzeją i po przekręceniu kluczyka i na guzik i jest przed filtrem zaworek zwrotny wsadzony.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Zamiast zaworka zwrotnego wsadź zwykły filterek do paliwa , przeźroczysty będziesz widział czy paliwo podaje i czy schodzi przez noc z filterka

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Nie trzeba nocy wystarczy że dwie godziny postoi i amen nie odpali bez plaka.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
No to choćby na 2 godziny , podstaw i sprawdź , a o pinach na pompkach że podoginac to nie muszę wspominać raczej . Mimo wszystko wszystko wskazuje na pompkę. Nie trzyma paliwa przy pompkach jakąś nieszczelność i cofa się

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Piny podoginane ale dzięki nie wspomniałem.
Automatyczne połączenie postów:

Gniazda są wyrobione ale widziałem gorsze papierkiem wodnym przetarte żeby nie porwało nowych uszczelniaczy ale pali jak palił nie pomogło bez zmian. Dlatego już mi się pomysły powoli kończą EGR też zaślepiony nie napisałem.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Skoro kopci przy paleniu, to dawkę startową pewnie też już ktoś przestawiał?

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Nie znam tego auta. Ale przy kręceniu rozrusznikiem czarne Chmurki jak odpali czucniespalona ropę. Jutro będę jeszcze raz zaglądał czasem trzeba odstawić auto odpocząć od niego sprawdzę jeszcze raz kompresie na zimnym niby sprawdzałem ale przypomniało mi się że auto wjechało z placu do garażu.

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Witam, rozwiązales może ta zagadkę?
Mam coś podobnego tyle że w a4

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Po podmianie pompy vacum auto zaczęło odpalać jak by lepiej ale nie rozwiązało to problemu do końca ostateczny mój werdykt to za niskie ciśnienie na cylindrach niby mieściło się w normie ale nic innego nie znalazłem co mogło powodować ciężki rozruch z rana na ciepłym od strzału a na zimnym nawet jak odpalił zgasiłem auto i miał problem do puki. Ile złapal min 50 stopni

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
No to lipa, u mnie trochę inaczej bo jak już odpali to mogę po sekundzie pracy go zgasić i gada za każdym razem. Zastanawia mnie jeszcze jakie ciśnienie powinna dawać pompka w baku wydaje mi się że coś słabo bije. Vacum też podejrzane bo nasi tu byli króciec poklejony jakąś masą. No nic dzięki za odpowiedź walczę dalej.

Do góry Bottom