• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak płynu w nagrzewnicy

Kajtek_666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pogwizdów kolo Rzeszowa
witam mam nadzieje ze dobrze z tematem trafiłem mam taki o to problem ze w audi 100 c4 na węzu od nagrzewnicy nie pojawia sie plyn ani na zgaszonym ani na zapolonym silniku plyn zalany do pelna az po korek ale brak reakcji wlasciciel auta twierdzi ze nie mial grzania w aucie wiec mechanik "pan kazek" stwierdzil ze to termostat po wymianie tegosz ów termostatu wlasciciel zawital do mnie i mowi ze jak jedzie to czasem dmucha ciweple powietrze wiec myslalem ze uklad jest zapowietrzony ale czemu po odkreceniu koreczka nie pojawia sie plyn ?? skoro w zbiorniku wyrownawczym az sie przelewa co najciekawsze po dodaniu gazu i tak przy 2-3 tys obrotów plyn sie pojawia i nagrewnica grzeje ale po spuszczeniu gazu tak jak by go zasysalo wiec jako poczadkujacy mechanik zdjolem weze spuscilem plyn odkrecilem termostat by sprawdzic czy dobrze zalozony no i wyglada ze dobrze ale gdy zlapalem za pope to myslalem ze szajba mi w rece zostanie czyzby to pompa ?? czyba nie zreszta jeszcze takim ogarem nie jestem zastanawia nie gdzie moze byc przyczyna w tym audi zmienialem wentylator nawiewu jakies 2 miesiace temu i nagrzewnice plukalem wiec w niej nic to jestem pewnien i auto grzalo a teraz przestalo co o tym myslicie panowie ??

z gory dziekuje za odpowiedzi z powazaniem KajteK :D

Kajtek_666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pogwizdów kolo Rzeszowa
wlasnie w ty senk ze nie wie cy na postoju nie powinna byc tam woda jakos do tej pory ojca lanos czy kuzyna reno clio to na postoju woda w nagrzewnicy caly czas jest nie wie wlasnie czym jest przyczyna braku doplywu wody do nagrzewnicy myslisz ze pompa miala by takie znaczyenie ??

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Ma być płyn jak zdejmiesz przewód z nagrzewnicy, może coś zapchane. Poluzuj przewód na wyjściu z nagrzewnicy i odpowietrz dobrze, jeżeli przygazujesz i leci płyn a na wolnych nie ...ja bym obstawił pompę wody

...cy na postoju nie powinna byc tam woda...
Nie powinno być wody bo przy tym mrozie zamarzła.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Pompa wody 1. Sprawdź czy nie ma elektrozaworu na nagrzewnice ,odcina dopływ płynu gdy włącza się Klimę lub przełącza na zimny nawiew latem lubi się zacinać 2. Sprawdź jeszcze raz sama nagrzewnice czy jest w niej swobody przepływ odepnij węże i dmuchani powinno powietrze wypchać płyn bez zbędnej siły zdejmując waż wylotu z nagrzewnicy po delikatnym zakręceniu rozrusznikiem musisz mieć fontannę płynu 3.

Kajtek_666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pogwizdów kolo Rzeszowa
wlasciciel ma auto o 2002 roku nie wymienial pompy ani rozrzau jak go kupil dobrze ze chodz olej wymienil raz zal mi alta i wlasciciela a kolega shrek ma racje jest taka smiszna gruszka co zatyka przeplyw plynu i tu wlasnie byl pies pogrzebany bo nagrzewnica przeplyw ma swobodny a gruszka nie odpowiadala wogule czy miala wpiety przewod czy nie dopiero po demontazu jej z weza plyn sie pojawil dziekuje za odpowiedzi a pan trebor70 to woda to bylo tylko tak napisane chodzilo mi o plyn w ukladzie :p

Przemysław1972

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Hochstenbach
tak jak pisala tutaj marlena sprawdz pompe wody czasami kreci sie sama bez wirnika czasem zalapie tylko na chwile, wazne

Kajtek_666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pogwizdów kolo Rzeszowa
dobra sprawdze ale jeszcze podepne pod ten temat przypadki 2 aut ktore dzis mi na podwurco zajechaly posprawdzam i opisze co i jak prosze admina o nie zamykanie jeszcze tematu :)

Kajtek_666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pogwizdów kolo Rzeszowa
wiec tak mam 2 samochody na osiedlu Ford fokus 1.8 tddi sprawa wyglada nastepujaco auto nie moze zlapac temperatury i brak ogrzewania wiec pierwsze co przychodzi do glowy termostat wiec sam osobiscie w tym aucie wymieniam termostat zalewam plyn i rozgladam sie za odpowietrznikai wyglada na to ze nagrzewnica nie ma odpowiecznika i odpowietrza sie z zbiorniczka wyrownawczego tak samo chlodnica poniewaz ma wezyk prosto do zbiornicznka wyrownawczego i jedyne co to grobym wezem posciskalem sobie troche i cos tam pobulgotalo pale auto i grzeje az wentylator sie wlaczy mozolnie szlo mu to grzanie mimo ze stal 2.3-2.7 tysiecy obrotow po zalaczeniu grzania w aucie leci nie zbyt rewelacyjne powietrze wiem ze w tym aucie jest taki elektro zawór co zamyka doplyw cieplgo plynu do nagrzewnicy po wlaczeniu AC ale dziala sprawnie jesli chodzi o forda to rozchodzi sie o to ze dlugo lapie teperature grzanie moze ujsc :D a teraz next car :D Reanult Clio I 1.2 energy przyczyna lekko cieplawe powietrze z nawiewu ledwie co odmraza szybe przyjerzdza pani grarzyna do nie poniewaz byla u "pana kazmierza" i pan kazek mienil termostat bo jak nie grzeje to termostat hehe pan kazek rzadzi :) wiec siadam do autka i odworze pania grarzynke do domu poczym wracajac jej samochodzikiem rozgrzewam go do czerwonosci a grzania jak nie bylo tak nie ma zajerzdzam na garaz wentylator chodzi na okraglo od chlodnicy po zgaszeniu auta sprawdzam czy chlodnica nie zapowietrzona bo w clio tylko tam jest odpowietrznik wiec jest git a grzanie ledwie co grzeje wiec siadam i grzeje jeszcze raz maszyne i co ku mojemu zdziwieniu jak auto nagrzalem siedzac w srodku wlaczam ogrzewanie i pierwszy strzal powietrza jak upalny powiew afrykanskiego wiatru a po zaledwie 3sec powiew jesiennego polskiego wiaterku i co jest grane ?? spuszczam plyn laduje kompresor w nagrzewnice i ognia ku mojemu zdziwieniu nic tam nie bylo nie zatkana ani nic wiec jeszcze potraktowalem kompresatorem :) reszte wezy i zalewam plyn pomalutku i odpowietrzam co sie da :) siadam do autka grzeje na maxa i wlaczam ogrzewanie i znowu jest tak samo co moze byc w renault clio ??

mam nadzieje ze zrozumiecie co pisze :)

Kajtek_666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pogwizdów kolo Rzeszowa
nie mozliwe za w kazdym aucie pompa wody zeklbym ze jest to bardzo malo prawdo podobne chodz nie jestem jeszcze ogarem ze podchodze do auta i jestem pro ze w tym aucie to i to jest wadliwe a to i to jest usterka ale pompy hurtem sie nie psuja ?? w fokusie i clio mimo ze jest plyn w nagrzewnicy i weze sa gorace powietrze lecace w srodku to szału nie ma :) pytam czy ktos mial podobny problem :)

muzyk

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Busko
jak bys na chwile wstapil do grazynki, a nie tylko ja odwiozl, to temperatura odczuwalna w aucie na pewno wtedy bylaby inna.
samo dmuchanie (he he) powietrzem do centralki jej nie przeczysci. woda z weza z sieci wodociagowej juz zrobi wiecej. w obie strony naprzemiennie a zobaczysz, ze syf wyleci.
a jak to nie pomoze, to POMPA WODY

S

S-LINE

zgadzam sie z kolegami...ja ostatnio zezlomowalem mojego wysluzonego AX-a 400 tys km u mnie zrobil...i kupilem golfizne 3 z Tdi-kiem na warsztat okzauje sie ze cieple powietrze jest ale slabe czyli wymiana termostatu (max 70 stopni celsjusza na blacie) przy okazji rozrzadu olejow itd...lecz cieple powietrze leci jakby chcialo a nie moglo...w dodatku po wlaczeniu nawiewu szyby strasznie paruja...wymiana nagrzewnicy po 2 godz odpalam zalewam plynem i dalej ledwo ledwo...i okazalo sie ze pompa wody byla tak zmeczona ze wirnik mogles obracac dlonia gdy trzymales za drugi koniec...

Przemysław1972

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Hochstenbach
no tak teraz jest czasami stara pompa w wysluzonym japoncu wytrzyma 200 bez problemu ,a nowa 100 ,stara dobra japonska metalurgia ale se to ne vrati:)

Kajtek_666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pogwizdów kolo Rzeszowa
sprawdze pompe w clio bo mniej roboty i zobzczymy moze zostane u grazynki na chwile na jako kawe a autko bedzie chodzic i zobzczymy co wtedy dzieki za porady panowie :)

Kajtek_666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pogwizdów kolo Rzeszowa
wszystko sie wyjasniko jesli chodzi o forda fokusa kombi zostal przeprowadzony nastepujacy proces wymyslony przezemnie odpiolem kabel od elektro zawory i podpiolem tam prostownik po zmontowaniu grzeje lux tak jak powinno a jesli chodzi o clio to nie pompa lecz dziwna przypadlosc ktora sama sie rozwiazala zostawilem autko na chodzi bez wlaczonego nawiewu po jakisz 40 minutach zasiadlem to auta i wio go na przejarzdzke :) i tak sie rozgrzalo ze przy mrozie -17c temperatura wzrosla az prawie po sam szczyt i teraz po 5 min juz fajniutkie cieple powietrze leci :)

Do góry Bottom