• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Relay 2.2 HDI 2008 nie odpala, brak komunikacji z ECU, brak check engin lampki.

tom73

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bournemouth
Witam.

Na wstepie prosze o wyrozumialosc . Nie jestem zawodowym mechanikiem jak tez nie mam doswiadczenia w pisaniu na forach. Czlek starej daty i tyle.
Kupilem kolejnego Relay 2.2 z mysla o kamperze . Mialo byc tylko sprzeglo do roboty a okazalo sie ze rozrusznik zjarany na wegiel. Widocznie krecili az sie zagotowal. Dalem nowy i bryka odpalila. Deska czysta , zadnej kontrolki . Pracowal tez OK. Brak czasu wiec autko czekalo 7 tyg na sprzeglo. Po wymianie klapa. Lapie kilka pierwszych zaplonow i dalej nic.Cisza. I tak za kazdym razem. Pierwsze tloki lapia i dalej nic. I teraz najlepsze. Po podlaczeniu Diagbox brak komunikacji z ECU. Okazalo sie brakowalo bezpiecznika po stronie pasazera nr 39. Dalem bezpiecznik i pojawilo sie napiecie na OBD . PIN 1,2 ,7,10,16. Diagbox laczy sie z ECU ( widzi tylko wtryski. Reszta podaje jako 'brak polaczenia'. Czyli nie mozna zobaczyc zadnych czujnikow na silniku. Z tego co znalazlem na necie to sprawdzilem kable na CAN H i CAN L. Napiecie na obu w granicach 2.46-2.48 V. Mierzylem na wyjsciu z ECU, potem na kostce w skrzynce z becpiecznikami. To co znalazlem na ten temat to napiecie powinno isc na piny w OBD 15,13,11 ( ale sa rozne dane wiec dokladnie nie wiem). Wczasie krecenia obrotosciomierz pokazuje ok 250-300rpm. W zadnym momencie nie swieci sie czeck engine. Zaczynam wymiekac. Jakies pomysly ??? Bezpieczniki sprawdzone, aku nowe i nabite na full, paliwo podaje,czujnik cisnienia paliwa sprawdzony. Fajnie jak by sie udalo dojsc co z tym OBD.
Pozdrawiam

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Jak to widzi tylko wtryski ,coś dziwnego albo sie łaczy albo nie .
Ok podłącz inny skaner i diagnozuj przez fiata .
Sprawdź mase na silnik,kostki w sterowniku czy nie pognite i czy proste, kostka obok stara na wiązce sil .
Automatyczne połączenie postów:

Bez w komorze sil sprawdzone,i czy skrzynka nie zgnita.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Sama jazda tym samochodem, to będzie niezła przygoda.

tom73

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bournemouth
Jak to widzi tylko wtryski ,coś dziwnego albo sie łaczy albo nie .
Ok podłącz inny skaner i diagnozuj przez fiata .
Sprawdź mase na silnik,kostki w sterowniku czy nie pognite i czy proste, kostka obok stara na wiązce sil .

Bez w komorze sil sprawdzone,i czy skrzynka nie zgnita.
Wszystkie bezpieczniki sprawdzone. Kostki wyjatkowo czyste jak na Relay. Wiazki ladne, nic nie przetarte. W sobote sprawdze po wszystkie czujniki bez kompa.Zastanawia mnie brak kontrolki czeck engin. Nie pawietam tez czy w poprzednich Relay po kluczyku na 2 pozycji zapalala sie lamka od oleju. W tym wynalazku tez jej nie widzie w zadnym momencie. Moze ten sprytek co sprzedawal auto cos pokombinowal z kontrolkami ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Moze ten sprytek co sprzedawal auto cos pokombinowal z kontrolkami ?
Wyciągnij licznik, to zobaczysz. I to prędko.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Wszystkie bezpieczniki sprawdzone. Kostki wyjatkowo czyste jak na Relay. Wiazki ladne, nic nie przetarte.
Czyli wyjmowales boxa, zeby sprawdzic przewody i je dobrze przesledzic? Czy otwirales wiazki? Jakies foty?
Zastanawia mnie brak kontrolki czeck engin.
Z jakiej racji?
Wazniejsze pytanie jest takie czy masz ikonke klodeczki na zaplonie?

Sprawdz ze schematem i probe light czy masz sygnal na przekaznik i tam szukaj dalej. Na moje poranne zgadywanki masz open circuit na tej linii.
Powodzenia

tom73

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bournemouth
Klodeczka zapala sie po przekreceniu kluczyka i gasnie normalnie. Wyglada ze tylko brak check. Wiazek jeszcze nie otwieralem. Natomiast kostki i piny sprawdzone wszystkie poza tymi przy zegarach. Tam jeszcze nie dotarlem. Tak mi jeszcze chodzi po glowie, ze popezedni wlasciciel mial fobie kradziezy. Wszedzie zamki na klucz . W skrzynce z obd podpieta jakas wyjka bezposrednio do przewodow. Odlaczalem to ustrojstwo i zalaczalem bez zmian. Ale moze jeszcze gdzies jakis dodatkowy przekaznik dal aby zabezpieczyc przed odpaleniem.Niestety przy pierwszym odpale pare tygodni temu nie zwrocilem uwagi na check przy obrocie kluczyka. Po odpaleniu deska byla czysta. Silnik odpalilem jeszcze kilka razy i lapal z pierwszego. Teraz tak sie zastanawiam, bo odpalalem przy zamknietych dzwiach i bylo, ok a teraz przy otwartych .Moze gosc sie podlaczyl pod obwod z zamkami od drzwi ? Jak patrze na faktory z jakiego miasta bryka to wszystko mozliwe jesli chodzi o kradzieze. Przy lepszym aucie warto na noc silnik zabierac do domu.Zaraz sobota i bede szukal po calosci.Taki zlosliwiec jeszcze mi sie nie trafil.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Kontrolka czek engine powinna się świecić i dopiero po odpaleniu gaśnie.
Może kostka od stacyjki daje ciała.

Albo jak piszesz jakieś odcięcie np włączona ogrzewana szyba

Do góry Bottom