• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak sił do opla, potrzebna pomoc!

Dyziekk

Początkujący
Punktów
0
VECTRA B 1.6 16v 2000r
kod silnika (x16xel)

Witam, od jakiegoś czasu próbuje uporać się z nierówną pracą silnika na niskich obrotach, tzn powyżej 1000obr/min jest okej, ale kiedy auto złapie "swoje" obroty np na biegu jałowym i spadną do 800-900, silnikiem mocno telepie i czuć jego nie równą prace, słychać to nawet w wydechu brzmi jakby spaliny wylatywały z mikro przerwami. Zauważyłem też wzrost spalania z 10 do 14l/100km i na postoju z 0,8-9/h do 1,1-1,2/h.

W mojej vectrze wyskoczyły takie błędy jak:
1.p0110-Czujnik temperatury powietrza zasysanego - wymiana nic nie dała. Błąd nadal występuje, a praca auta się nie poprawiła.
2.p0351-Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu – cylinder 1 + 4 za niskie napięcie
3.p0352-Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu – cylinder 2 + 3 za niskie napięcie
4.B0353-B0353,”Czujnik #2 ładowania słonecznego – wysoki sygnał wejściowy”
5.p0354-Obwód pierwotny/wtórny cewki zapłonowej D - usterka
6.p1405-Uszkodzenie zaworu EGR

I teraz tak. Błąd numer 1. czujnik wymieniony nic nie pomogło na nierówną prace.
Błąd numer 2,3,5 ostatnio odpinałem wtyczke cewki i ze zmęczenia zapomniałem podpiąć spowrotem, a próbowałem odpalić. Możliwe, że komputer wyłapał to jako błąd cewki i jest on związany tylko z tym i wystarczy tylko skasować?
Błąd numer 4 nie mam pojęcia co to może być
Błąd numer 6- przed chwilą odpiąłem wtyczke EGR'u na odpalonym silniku celem zobaczenia czy poprawi się praca silnika- nic to nie dało po za błędem. Też wystarczy tylko skasować?

PROSZE O POMOC BO NIE MAM JUŻ SIŁ DO TEGO AUTA..

Dyziekk

Początkujący
Punktów
0
taka ofensywka to u was z natury? Ucze się i mimo trudności wole robić samemu nawet jak mam sie nad czymś głowić miesiąc. Błędy wróciły wszystkie po za B0353.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Czy czasem sterownik nie umiera?

Masy posprawdzane?

Dyziekk

Początkujący
Punktów
0
Czy czasem sterownik nie umiera?

Masy posprawdzane?

Masz na myśli mase sterownika?- sprawdzona
Obstawiałem ECU od wywalenia błędu p0110 bo napięcie na wtyczce pokazywało dobre, czujnik podmieniony, praca nie uległa poprawie.
Próbowałem odrzucić od siebie tę myśl. Jest jakiś sposób diagnozy czy to na pewno sterownik?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Egr jak wygląda?jest sprawny ? To że wtyczka odpieta to nic nie wnioskuję....

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Egr jak wygląda?
he he, mniej więcej tak :)

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Tomi my wiemy. Ale niech autor go wyrwie i zobaczy czy sprawny i jak wygląda od strony "pracy"

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
"odpinałem wtyczki od wszystkiego, teraz są błędy"

Jeżeli tak wyglada głupie sprawdzanie błędów to powodzenia. Podepnij wszystko tak jak ma być, odpal kompa jeszcze raz, zapisz błędy, skasuj wszystko, wtedy odpal auto, jazda próbna i ponowny odczyt błędów. To są podstawy. Interesują Cię tylko te "nowe błędy", a nie te od odpinanych wtyczek.

Jak wymieniłeś czujnik (zakładam że na nowy, a nie ze szrotu?) i dalej sterownik zgłasza błąd, to może warto zastanowić czy coś między sterownikiem a czujnikiem się znajduje, co może ten błąd powodować? W dzisiejszych czasach są to przewody, bo jeszcze chyba bezprzewodowych czujników (poza tpms) w aucie nikt nie montuje? Polecam od tego zacząć.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
może to nie ten palec ? od nogi czy od ręki ? no i po tym zabiegu to jeszcze palec do remontu ..

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
stan świec jaki? szczelność dolotu? podciśnienia szczelne?
Masz na myśli mase sterownika?- sprawdzona
Obstawiałem ECU od wywalenia błędu p0110 bo napięcie na wtyczce pokazywało dobre, czujnik podmieniony, praca nie uległa poprawie.
Próbowałem odrzucić od siebie tę myśl. Jest jakiś sposób diagnozy czy to na pewno sterownik?
a czy tylko sterownik korzysta z masy w twoim samochodzie? są jeszcze inne urządzenia, np.cewka....

Do góry Bottom