• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak wysprzęglenia po wymianie sprzegła Bravo 1.4

Prowitek

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Jaworzno
Siemanko, pisze w sprawie błahego problemu braku wysprzęglenia w Bravo 1.4 90KM. Problem polega w tym, że po wymianie tego prymitywnego kpl sprzęgła(3000 951 532) oraz tulejek łapy sprzęgła OE nie idzie wbić jedynki i wstecznego na odpalonym, na zgaszonym biegi chodzą idealnie. Na odpalonym wszystkie biegi wchodzą gorzej z czego 1 ciężko(bez zgrzytania), a wsteczny tylko z chamskim zgrzytaniem. W trakcie jazdy biegi 2-5 chodzą prawie idealnie. Sprzęgło wymieniane z powodu kangurowania i twardego pedału, teraz te problemy ustały. Po wbiciu 1 lub wstecznego na zgaszonym i odpaleniu, stoi w miejscu, a sprzęgło bierze idealnie w połowie. Sprawdziłem również wysprzęglenie przy podniesieniu jednego koła, przy wbiciu 1 i wciśnięciu sprzęgła(na zgaszonym), kręce kołem bez problemu. Jedynie co mi na szybko przychodzi do głowy czego nie sprawdziłem to pracy tarczy po wałku, natomiast wszystko było czyszczone i smarowane. Macie jakiś pomysł czy w poniedziałek zaczynamy od początku robote i szukamy dokładnie problemu, który powstał? Morał się sprawdził, że w piątek ze znajomym się pije, a nie mu auto naprawia bo to się zemści. Dobrze, że w sobote można nadrobić :D

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
tam jest jest hydraulika? dobrze to odpowietrzyłeś?
linka? może wyreguluj.

Prowitek

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Jaworzno
Tak hydraulika, wysprzeglik na zewnątrz pracuje idealnie nie był rozszczelniany. Dodatkowo gdy biegi nie chciały chodzić układ został dokładnie odpowietrzony, w zasadzie to tylko płyn wymieniony bo powietrza nie było

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
nie ma lekko: wydłubuj skrzynie i weryfikuj części

Prowitek

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Jaworzno
Po zdemontowaniu sprzęgła nic niepokojącego nie było widać. Zamówiłem kolejnego Sachsa i Valeo żeby je porównać. Sachs, który był zamontowany porównałem z tym z nowego pudełka, niczym się nie różnił(wszystkie grubości, odległości, słoneczko) natomiast VALEO było innej budowy względem Sachsa. Po założeniu Valeo wszystka gra jak powinno IMG_20220221_104200.jpg IMG_20220221_111919.jpg

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
ja tez tak mialem kiedys na sachs , pojezdzilem chwile , przypalilem delikatnie i wszystkie biegi wchodzily juz potem ok.

zreszta dzis zakladalem caly komplet sachsa do 1.6mjet selespeed i pierwsze zmiany biegow twarde , mimo adaptacji , zrobilem 20 km i juz zmienia prawidlowo

Prowitek

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Jaworzno
Ja zrobiłem na tym sprzęgle około 20km wciskając je cały czas w trakcie jazdy żeby się ulozylo(przypalić nie chciałem bo później z reklamacją byłby problem) i minimalna różnica była ale nie będę jeździł 100 czy 200km żeby nowe sprzęgło się ułożyło

Do góry Bottom