• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bravo problem z zapalaniem

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
Witam,

trafił do mnie bravo 1.4tjet 120/bosch + LPG tartarini, rok 2010, przelatane 190k km. Problem jest z odpalaniem zimnego samochodu, długo kręci (3x15-20s) i przez pierwsze 30 sekund strasznie nierówna praca, falowanie obrotów i kopcenie. Dzieje się tak zazwyczaj po dłuższym postoju, minimum 7-8h.

Co sprawdziłem/zrobiłem:
- kompresja po 16barów na każdym cylindrze, regulacja luzów zaworowych hydrauliczna
- rozrząd na blokadach
- nowe świece ngk dedykowane, iskra jest
- wtryskiwacze benzyny wyjęte i sprawdzone na maszynie;ok
- gdy zaczyna pracować czas wtrysku 8-11ms
- map sensor podczas kręcenia 960mbar
- czujniki temp płynu i powietrza ok - wartości pokrywają się z rzeczywistością
- ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej po włączeniu zapłonu, 3.5bara, po zapaleniu na wolnych obrotach 3bary.

No i teraz pytanie czy te 3 bary to nie za mało, skoro autodata podaje 3.5bara, wystarczy trochę zwiększyć obroty i jest osiągnięte 3.5. Klient poczynił obserwację, że problem narastał stopniowo najpierw występował przy 1/4 baku, później przy 1/2 teraz jest 3/4. Poza wymienionym problemem auto sprawuje się bez zarzutu. Może ktoś coś podpowie co jeszcze sprawdzić? W poniedziałek wytargam kosz z pompą z baku, ale nie przekonuje mnie to o tyle, że wystarczy włączyć zapłon i ciśnienie paliwa jest osiągnięte.

A

autozibi

Wstrzyknij bezpośrednio do kolektora trochę paliwa , zobacz jak wtedy zimny zapali .

Pompę paliwa warto również sprawdzić na wydajność a nie tylko na ciśnienie .

Po za tym sprawdź instalację LPG czy ona nie zakłóca pracy silnika .

wader71

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocek
Niższe ciśnienie paliwa może mieć wpływ na osiągi przy max bucie, ale do odpalenia te 3 bary całkowicie wystarczą jeżeli jak piszesz wtryski sprawdzone i są OK.
Zastanawia mnie natomiast trochę wysoka kompresja - 16 bar świadczy o tym, że tłoki uszczelnione są olejem a to z kolei wskazywało by, że silnik bierze sporo oleju, więc tu może być problem - czyli na zimnym ten właśnie olej może zarzuca świece ...? (nierówna praca i kopcenie może to potwierdzić).
Zapytaj klienta jak ze zużyciem oleju w tym silniku ...

hammer1984

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Uniejów
A może wtryski lpg podają też na zimnym i nie może przerobić. Zaślep wtryski od lpg i zobacz wtedy...

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Temat juz chyba wałkowany, przepuszczajaca instalacja lpg. Odlacz rureczki od wtryskow, zaslep lub zakrec zawor w butki i wypal resztke gazu:)

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
Wtryski z gazu miałem odpięte elektrycznie, dziś wypiąłem z rurek, te zaślepiłem, kolektor przedmuchany powietrzem i dalej to samo. Z tego co widziałem po świecach to ewidentnie go zalewa, bo okopcone na czarno.

Zużycia oleju właściciel nie odnotował, od wymiany do wymiany ubywa stan, czyli około litra.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
to może tak że żle ustawiona gazownia rozjeżdża mapę wtryskową w ecu co powoduje wydłużenie wtrysku paliwa i w rezultacie zalewanie po odpaleniu ecu dostraja długość wtrysku i po pewmym czasie silnik pracuje poprawnie ale po wystygnięciu ecu znowu bieże dane z tego co ma zapisane błędnie po gazie i chistoria się powtaża zresetuj mu mapę Ale mondrze napisałem aż mi oko wyszło od myślenia:eek::oops::eek::oops::D

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Dzis widzialem taki przypadek w serwisie, okazuje sie ze one z czasem tak maja. Przed odpaleniem sproboj kilkukrotnie zalaczyc zaplon i wylaczyc na 10 sek, tak zeby pompa paliwa uruchomila sie kilka razy. Winny zawor utrzymujacy cisnienie w listwie wtryskow lub sama pompa, oni wymienili za jednym zamachem i ustalo:)

Do góry Bottom