• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

budowa nowego warsztatu od A do Z

kmgarage

Bywalec
Punktów
9
Miasto
cork
czy mnie nie stać to nie wiem po prostu nie usmiecha się mi sie wydawać pół banki na ziemie mamy z żoną przeznaczone pewne środki na warsztat i na budowe domu.Zobaczym co będzie może bedzie tak ja mówisz kupiły dwie chaty w ie wynajmiemy za 3000e i zyć nie umierać bez stresu to nie głupi pomysł.

Także zobaczymy :)

karol1851

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
43
Miasto
Orzysz
Kolego pajak100 skad ty wziąłeś te nastawienie?
Boisz się konkurecji czy co twoje opowiesci o miljonach zl potrzebnych zeby dzialac?
Kolega chce wracac i zyc w kraju to niech wraca do siebie i niech dziala a nie za granica jako dziad imigrant polak. Ja ma pojecie wiedze to autaauta beda walic z daleka
O tym ze geometrja 8km od miasta to nikt nie przyjedzie? Ja na geometrie jade 30km bo wiem ze maja pojecie i zrobia a nie po 5tys km opony brakuje 6mm

Kmgarage moze idz do gminy starostwa powiatu czy co tam macie i zapytaj czy nie maja terenu pod inwestycje albo dzierżawę z prawem pierwokupu moze maja jakies hale po gs albo cos.

Pajak100 nie bój sie nastepny uczciwy warsztat chleba ci nie zabierze tylko mietki i janusze po garażach

Kuwa moja pierwsza wypocina tu taka

kmgarage

Bywalec
Punktów
9
Miasto
cork
dzięki karol1851 tak też zrobię

w maju jadę do pl będe tam do konca wrzesnia także będę miał czas :)

karol1851

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
43
Miasto
Orzysz
Do kolegi kmgarage wracaj zyj u siebie dzialaj i zarabiaj kase nie sluchaj bajek o miljonach. Buduj budynek gospodarczy zglos dzialalnosc plac podatki i nie kombinuj to nikt sie nie przyjebie.
Jaam budynek jako magazyn w ktorum mam warsztat 3 stanowiska i mialem kontrole ze srowowiska skarbowego celnego i nikt sie nie przyjebal do budynku

Ja mam około 300m2 i wokół budynku leżą skrzynie biegów , silniki, opony oraz całe fragmenty karoserii - pomimo że mam trzy blaszaki po 25 m2 to nie ma w nich miejsca, a teraz planuję dostawić lakiernię taką prowizorkę 50m2 bez komory - bo komory ogólnie są nieopłacalne.

Pokaż zdjęcia swojego warsztatu w Irlandii ? Nie krepuj się. Zrób kilka fotek, a powiemy Ci szczerze .
Chetnie zobacze twoje włości kolego
I posprzataj te fragmety karoserii bo to nie legalne jest

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Kolega pajak100 nie jest optymistą. Ciągle marudzi i boi się konkurencji chociaż ma całkiem niezły warsztat, z tymi milionami to też trochę przesadza bo na początek wcale tyle nie potrzeba ale jak by wszystko zliczyć to suma nie wychodzi mała tyle że na to składają się lata. Na początek działka to jakieś 100-200 k zeta. budynek +- 500 k. Wyposażenie każdy jakieś ma z bieżącej działalności.
Pajak100 myśli że zagranica miodem pachnie. Granice są otwarte, można sprzedać warsztat za te miliony i jechać urzeczywistniać swój sen. Ja wracam na bank i też stawiam swój warsztat.
kmgarage jak chcesz pogadać napisz na priv to pogadamy.
Nie mam nic do pajaka100 ale za każdym razem jak poczytam jego rady to mnie trochę zniechęca ale może to dobrze bo daje do myślenia.

Punktów
0
Miasto
Poznan
gmoto.pl
Kolega pajak100 ma rację jeśli chodzi o koszt początkowy to koszmar. Startuj tylko wtedy jak możesz sobie pozwolić na ewentualne niepowodzenie i masz nerwy ze stali. Prowadzenie DG w Polsce to wieczna wojna.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Brak słów! Tylko zazdrość bo polak chce wrócić do kraju...
Pająk zainwestuj w sprzęt i rób fury nawet z 2018 r online! Kto ci nie karze?! Powinieneś się cieszyć że nasi polscy fachowcy wracają do kraju i na forum ci ( i innym) pomogą.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
lukki, tu cię popieram. nie każdy odrazu musi wydać miliony żeby mieć warsztat i zarabiać.
jeśli na początku będziesz działał sam to 200-300tys to aż za nadto, na działkę, budynek i jakiś sprzęt pozwalający robić sporo z mechaniki. jeśli chcesz skoczyc na głęboką wodę i zatrudnić ludzi by na ciebie to niestety koszta będą parę razy większe. jeśli masz siano, umiejętności i pomysł na firmę, to wracaj, działaj i się rozwijaj. parę lat i będziesz bossem w swoim regionie.

** "200-300tys to aż za nadto, na działkę, budynek i jakiś sprzęt"
w moich stronach za ziemię przy drodze płaci się od 1800 - do 3000tys za ar.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Prawda jest taka, że poważnych ładnych warsztatów jest dużo, a Mietków po szopach jeszcze więcej. Zobaczcie ile ostatnio powstało stacji diagnostycznych. Gorzej z mechanikami i ich fachowością . Jeśli ktoś myśli , że nagle pojawi się na rynku i będzie miał dużo roboty to się myli. Klientów i wierność ich trzeba sobie wypracować , czasami dekadami lat. W dużym stopniu można liczyć na klientów którzy zawiedli się na innym warsztacie i szukają kogoś nowego.

Życie w tym kraju to nie je bajka, a działalność to nie wczasy.

Wszytko jednak chyba zmierza do tego by klient był obsłużony kompleksowo - tak jak kobieta co idzie do supermarketu połączonego z galerią i kupi tam wszystko , a do tego zrobi fryzurę , pójdzie na masaż , założy sobie paznokcie i na koniec kupi modną bluzeczkę w której pojedzie windą piętro wyżej na seans do kina.
Ludzie są wygodni, a majętni ludzie kapryśni i bardzo wygodni.

Na dobrą sprawę zaproponowanie kawy i wygodne miejsce w poczekalni już nie wystarcza. Większość chce samochód zastępczy i to klasą porównywalny do takiego co zostawili. Czekanie jest męczące. Dużo klientów chce zrobić wgniotki przy okazji naprawy zawieszenia , do tego w międzyczasie geometrie , wymianę opon, z elektroniki jakiś elektrozawór , by odebrać samochód czysty - umyty , a nawet wywoskowany po małym detailingu i sprzątaniu wnętrza.

Co ja bym zrobił na miejscu kolegi kmgarage - otóż poczekałbym , zajął się w Anglii mocno autami elektrycznymi - tych coraz więcej przybywa i taki będzie pewnie trend europejski - diesle wracają do kutrów, a na drogach zostaną hybrydy i elektryki. Tam w UK można inwestować w sprzęt , jest z czego odłożyć , można testować auta klientów , a błędy i tak będą wybaczone. Ogarnąć dobrze elektryki i wtedy wyruszyć do kraju - z wiedzą i odpowiednim zaawansowanym sprzętem. Tu w kraju z mechaniki i elektroniki da się żyć, ale na inwestycje - każdy z nas wie jak znajduje pieniądze, każdy zna swoje marzenia - ile i jakich kluczy by jeszcze chciał kupić , które są konieczne , a ciągle ich nie ma :(

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
lukki, tu cię popieram. nie każdy odrazu musi wydać miliony żeby mieć warsztat i zarabiać.
jeśli na początku będziesz działał sam to 200-300tys to aż za nadto, na działkę, budynek i jakiś sprzęt pozwalający robić sporo z mechaniki. jeśli chcesz skoczyc na głęboką wodę i zatrudnić ludzi by na ciebie to niestety koszta będą parę razy większe. jeśli masz siano, umiejętności i pomysł na firmę, to wracaj, działaj i się rozwijaj. parę lat i będziesz bossem w swoim regionie.

** "200-300tys to aż za nadto, na działkę, budynek i jakiś sprzęt"
w moich stronach za ziemię przy drodze płaci się od 1800 - do 3000tys za ar.
U mnie za budynek 200m^2 przy drodze technicznej (równoległej do zwykłej mało uczęszczanej kajowej) z cieknącym dachem, bez placu bez ogrzewania i 10 km od 30 tys. miasta facet zawołał 400 tys gdzie realnie spodziewałem się 150 tys :D.

W związku z tym postanowiłem że będę stawiał na swojej działce 20km od tegoż miasta uwaga za gotówkę (metoda gospodarcza) i w przeciągu max 2 lat znikam z obecnej pracy :)
Z tym że ja jestem jeszcze 25 letnim kawalerem i mogę poukładać sobie trochę inaczej priorytety.
Niestety do pieniędzy trzeba dochodzić powoli i wytrwale- jak coś przyjdzie za łatwo to nie da takiej satysfakcji :)

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Niedaleko mnie, jest chyba jeszcze na sprzedaż, malutki budyneczek, z przybudowanym warsztatem z lat 80tych, oraz działka jakieś 30 arów. 9 lat temu myślałem nad kupnem, stanęło na 100000.
Trzeba trochę przerobić, jakąś kasę umoczyć, ale są wszystkie pozwolenia na działalność.
Do tej pory nie znaleźli kupca bo za drogo.
Także ten twój gościu, pobuja się jeszcze trochę z tą ruderą :)

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Facet ma pogląd cenowy ze stolicy :)
Za 150 brałbym to bo jest na pięterku małe mieszkanko i dla kawalera buda jak znalazł :)

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
W związku z tym postanowiłem że będę stawiał na swojej działce 20km od tegoż miasta uwaga za gotówkę (metoda gospodarcza)
Potwierdzam - da się! Przećwiczyłem na własnej skórze.... i kręgosłupie. Suma sumarum wszystko wybudowałem własnoręcznie ze znajomym murarzem oprócz dachu. Koszty to 1/3 tego co by ekipa budowlana wzięła ale roboty multum. Full legal - projekt na warsztat + odbiory po zakończeniu budowy. Bez uwag. Da się - do roboty! :D

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Potwierdzam - da się! Przećwiczyłem na własnej skórze.... i kręgosłupie. Suma sumarum wszystko wybudowałem własnoręcznie ze znajomym murarzem oprócz dachu. Koszty to 1/3 tego co by ekipa budowlana wzięła ale roboty multum. Full legal - projekt na warsztat + odbiory po zakończeniu budowy. Bez uwag. Da się - do roboty! :D
Ile mamony wysypales na sam budynek, ile na resztę typu pozwolenia itp, i jaki duży stawialeś?

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Ja jestem w trakcie ustaleń z projektowych. Projektant twierdzi że potrzebna jest szatnia czysta i brudna. Orientuje się ktoś w temacie. Gdzie mogę znaleźć szczegółowe wymogi sanitarne dla warsztatu samochodowego wg nowych przepisów.
Jak na razie znalazłem tylko to.
https://www.muratorplus.pl/biznes/p...ynki-i-ich-usytuowanie-aa-nAPR-CdXw-wB4V.html
Mój projekt robiony był w około 2011 i wiem, że jakiś metraż był wymagany pod każdą zatrudnioną osobę. Pomieszczenie socjalne musi mieć umywalkę i zlewozmywak osobno. Doszło do absurdu bo ja robiłem pod zatrudnienie swoje + pracownik i w pomieszczeniu mam dwie szafki obok siebie ze zlewem i umywalką, metr dalej kolejne pomieszczenie z umywalką i prysznicem i zabudowanym kiblem... Myślałem, że to obejdę bo to jakaś kpina ale kierownik budowy mnie wyleczył... Nadzór budowlany by mi bez tego nie odebrał budynku... Szatnia w pomieszczeniu socjalnym. Jeszcze coś o jadalni było bo znajomy budował dużo większy warsztat to i jadalnia na kilka osób się znalazła...
Projektant twierdzi że potrzebna jest szatnia czysta i brudna.
Tak brudny mechanik zrzuca brudne ciuchy w szatni brudnej a później idzie z gołą dupą do szatni czystej... absurd :D

A za tym wszystkim pewnie stoi jakiś rubaszny tłuścioszek z Łuni Jewropiejskiej... i wmawia nam, że jesteśmy wolni a my w to wierzymy...

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Według tłumaczeń projektanta na każde stanowisko robocze jest przewidzianych dwóch pracowników. Idąc tym tokiem rozumowania jeżeli planuję warsztat na cztery stanowiska to szatnia powinna być na 9 pracowników. 9 szafek czystych w szatni czystej i 9 szafek brudnych w szatni brudnej.
Szukam przepisu który opisuje te wymagania.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Całe szczescie że pracuje w UK. Tutaj kazdy mechanik do pracy przychodzili na roboczo i zadnej szatni i socjala nie potrzeba. Tez mysle o warsztacie w PL ale jak sobie przypomne cala ta chora biurokracje zwiazana z prowadzeniem dg to mi się odechciewa.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej jest postawić budynek gospodarczy przygotowany pod warsztat a później zmienić przeznaczenie tego budynku.
Myślę że przepisy dotyczące zmiany nie są tak rygorystyczne jak budowa nowego.

Do góry Bottom