• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

budowa nowego warsztatu od A do Z

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej jest postawić budynek gospodarczy przygotowany pod warsztat a później zmienić przeznaczenie tego budynku.
Myślę że przepisy dotyczące zmiany nie są tak rygorystyczne jak budowa nowego.
Przepisy są takie same i będziesz musiał wezwać IBN celem inwentaryzacji obiektu budowlanego. Jak się dopatrzy nieścisłości to ci nakaże przeróbki a na to dodatkowy projekt i pozwolenie... Jest to droga od d***py strony. Tak tego nie przeskoczysz... Będzie to zmiana sposobu użytkowania obiektu. Poczytaj o procedurach - jest dużo w necie.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Czyli jest tylko jedna droga? stawiać zgodnie z wytycznymi:inpain:

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Czyli jest tylko jedna droga? stawiać zgodnie z wytycznymi:inpain:
Nie jedyna tylko najprostsza... i suma sumarum wyjdzie najtańsza... Idź do gminy do wydziału budownictwa i zapytaj czy mają plan zagospodarowania przestrzennego dla twojej miejscowości jeśli nie to wystąp o taki, idź do wydziału środowiska i zapytaj czy nie jest to jakiś rezerwat przyrody lub rejon objęty "Natura 2000". Jak to nie będzie kolidowało to warunki zabudowy, ocena oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko - tzw decyzja środowiskowa, później lub w międzyczasie projektant z odpowiednimi uprawnieniami - początkowy projekt zrobi (później podjedziesz i wstawisz swoje ewentualne poprawki - on ci powie co można zmienić a co nie - nawet wielkość okien ma znaczenie i szerokość drzwi)... Ogarniesz.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Jak z praktyki wygląda papranie w budynku gospodarczym, jeżeli planuje robić sam?

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Mam wypis MPZP. Mam zgodę na budowę po konsultacji z naczelnikiem wydziału budownictwa w urzędzie powiatowym.
Co do wypowiedzi kolegi pajak100
Co ja bym zrobił na miejscu kolegi kmgarage - otóż poczekałbym , zajął się w Anglii mocno autami elektrycznymi - tych coraz więcej przybywa i taki będzie pewnie trend europejski - diesle wracają do kutrów, a na drogach zostaną hybrydy i elektryki. Tam w UK można inwestować w sprzęt , jest z czego odłożyć , można testować auta klientów , a błędy i tak będą wybaczone. Ogarnąć dobrze elektryki i wtedy wyruszyć do kraju - z wiedzą i odpowiednim zaawansowanym sprzętem. Tu w kraju z mechaniki i elektroniki da się żyć, ale na inwestycje - każdy z nas wie jak znajduje pieniądze, każdy zna swoje marzenia - ile i jakich kluczy by jeszcze chciał kupić , które są konieczne , a ciągle ich nie ma :(

Tu zgadzam się w 100%
Ja robię w ASO VW tyle że na samochodach użytkowych. Nie mam jeszcze uprawnień na naprawę elektryków ale myślę że w tym roku już będę miał.
wchodzi elektryczny crafter.
Auta elektryczne to przyszłość tyle że ten segment mocno związany jest z ASO, trzeba poczekać aż się trochę zestarzeją. W NO nissan leaf wychodzi właśnie z gwarancji a jest też część aut sprowadzonych z USA. W leafach psują się elektryczne nagrzewnice w ASO koszt ok 20k zeta.
Mój kolega to ogarnia i nawe za 5k pln.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Panowie, warsztaty warsztatami, ale pytanie ile metrów powinien mieć plac/ podjazd przed warsztatem.
Obecnie mam ledwo 7,5m i trzeba się gimnastykować, pół biedy jak coś przyjedzie zrobię i pojedzie, zabawa zaczyna się kiedy trzeba odbyć kilka jazd próbnych np przy diagnozowaniu i za kazdym razem wjeżdżać i wyjeżdżać :D

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Orientował się ktoś z Was jak wygląda różnica w cenach: budynek murowany vs. budynek z płyty warstwowej?
Myślę o czymś 10 x 8 x 4 wys. i zastanawiam się jaka jest realna cena na postawienie samego budynku pod dach (bez płytkowania itp).

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Jak murowany to tak:
Beton b20 200zł/m3
Bloczek 3zl
Pustaki ceramiczne 3,5
Cement - 500zl/tona
Policz sobie ile czego potrzebujesz. I jak bierzesz firmę to razy 2.
Myślę ze materiał na ten budynek wyniesie gdzies ok 40 tys zl.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Stan surowy bez mediów i bram to wg moich wyliczeń około 25-30 tys zł, dlatego pytam tych którzy znają to od praktyki bo wydaje mi się mało.
Z płyty wyhaczysz już za 75 tys zł netto a praktycznie postawione w 3 dni.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Pustaki ceramiczne po 3.50 ? Gdzie taka cena? Dolicz tynki styropian strukture siatke welne blache na dach krokwie membrane. Taniej wychodzi z plyty warstwowej. Sa wypelniane polistyrenem i pianą PIR. Te ze styropianem tańsze. Odchodzi malowanie tynkowanie ocieplanie. Konstrukcja malowana lub ocynkowana. Robocizny przy budowaniu normalnym jest ogrom. A jest to duzy procent kosztów

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Dwa lata temu termoton 25 kupowałem po 3.25zl.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Pustaki ceramiczne po 3.50 ? Gdzie taka cena? Dolicz tynki styropian strukture siatke welne blache na dach krokwie membrane. Taniej wychodzi z plyty warstwowej. Sa wypelniane polistyrenem i pianą PIR. Te ze styropianem tańsze. Odchodzi malowanie tynkowanie ocieplanie. Konstrukcja malowana lub ocynkowana. Robocizny przy budowaniu normalnym jest ogrom. A jest to duzy procent kosztów
Przy budowaniu pod klucz faktycznie płyta wychodzi korzystniej, murowany wychodzi korzystniej kiedy robisz to gospodarczo w stylu"styropian później"- z moich wyliczeń wychodzi że różnica jest spora ale tak jak napisałeś dochodzi do tego niestety czas- którego prowadząc swoją działalność już nie ma.

Do góry Bottom