U mnie jest 4,5 m szerokości i chłopaki nie narzekają. Fakt , że trzy stanowiska obok siebie. Przydałoby się te 20-30 cm więcej - niby nie dużo , ale robi różnicę. Co do długości to zalecam min 13,5 m wtedy ładnie wchodzi najdłuższy bus i średnia osobówka. Stanowisk mam 6 i pięciu mechaników w tym jeden statysta. Można powiedzieć , że dwóch stanowisk nadal brakuje.
W działaniu warsztatu trzeba być elastycznym - klient dobry płatnik wjeżdża od razu - mamy flotę jedenastu sprinterów autobusów, całą plejadę znajomych, ludzi przypadkowych i z polecenia. Jak ktoś widzi, że jego fura stoi na warsztacie to myśli, że coś się dzieje, a wręcz nawet że tam praca wre. I tu się całkowicie myli

, bo praca wre na szybkich prostych diagnozach - często nawet pod gołym niebem ,łatwych nieodpowiedzialnych dwudziestominutowych akcjach. Czasami na czterogodzinnych wymianach wkładów turbosprężarek w TDI za 1200zł gdzie kosztem jest wkład za 400 zł i olej za 100 zł.
Niektórzy przychodzą sami dokańczać swoje samochody , bo w połowie naprawy okazało się, że jest ona nierentowna

- dostają szafkę z kluczami wsparcie psychiczne i techniczne mechanika , który działa na stanowisku obok i kręcą śruby. Jeden zawodnik był taki zawzięty, że swoje biurko z krzesłem i laptopem z roboty przywiózł do nas do warsztatu postawił obok stanowiska swojego auta i powiedział, że będzie nadzorował co robimy, bo ogólnie mówiliśmy cały czas, że robimy , rachunek rósł , a pracy nie ubywało.
W dużej mierze profesja ta polega na tworzeniu nierozerwalnej więzi z klientem i wzajemnego zrozumienia
Czasami jednak nie jest tak kolorowo , bo do niektórych napraw, źle wycenionych dokładamy, ale słowo się rzekło - cena rzecz święta - być może wróci i się odkujemy.
Co do piwnic pod warsztatem które tak zachwalałem w lipcu , że to bardzo dobre magazyny nieopodatkowane metrażem - chciałbym cofnąć swoje słowa - zalały mi wody gruntowe wszystkie piwnice z felgami , blokami silników, skrzyniami , kołami dwumasowymi itp elementami. Nawet tego nie wyciągam , wodę pompuje tylko z kanału.