• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

budowa warsztatu

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
sufity robisz jasne, czerń jest za ciemna, brud widać po latach i zawsze można przemalować. I światła więcej z białego sufitu. w domu też masz czarne sufity?

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Panowie, za ok 2 tyg będę ocieplał dach. Niestety robie wszystko na odwrót :D zamiast wykańczać od góry to robie od dołu czyli najpierw płytki na podłodze, pozniej na ścianie a teraz ocieplenie dachu.
No to nie jesteś sam. :D Ja też najpierw zrobiłem podłogę (czerwiec), potem malowałem ściany i podłogę (lipiec), a sufit zrobiłem jakieś półtora miesiąca temu (listopad).
Wstępnie miałem zmienić poszycie dachowe i zrobić ocieplenie, ale w końcu przestawiłem się na zrobienie sufitu gdy wyliczyłem ile kubatury dochodzi do ogrzewania, mierząc od opaski do okalenicy. A dach mam dwuspadowy i dość stromy, więc tam zawsze byłaby "sauna" a przy podłodze "syberia" :)
Finalnie sufit wyszedł taki:
DSC_2068.JPG ...zostało jeszcze skończenie docieplenia ścian i obróbka blacharska, no ale to już później. ;)

W kwestii doboru i zakupu poszycia... Czy zastanawiałeś się nad płytą warstwową dachową? Miałbyś poszycie i izolację w jednym.
Jeśli jednak chcesz zostać przy składzie blacha + wełna itd. to mam kilku znajomych w tej branży i mogę podać ci namiary. Napisz do mnie na PW jeśli chcesz.

Zaś jeśli chodzi o kolor... czarny? A dlaczego by nie? Tylko który czarny? Perłowy, matowy czy jaki? :D
Kolor sufitu - najlepiej biały albo coś pastelowego żeby nie pochłaniało światła i zdecydowanie ciepłe kolory.

PS.
A tą instalację elektryczną na krokwi to chyba będziesz musiał przenieść nieco niżej.

Ostatnia edycja:

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Halaa prawie 6m wysokosci w najwyższym miejscu. Kampy są obniżone ok 1m do 2m teraz dechy są ciemne i też jest ok. W mirszkaniu to co innego. Za mała wysokość.

Załączniki

• sufit czarny1.jpg
    sufit czarny1.jpg
    60,9 KB · Wyświetleń: 58
Ostatnia edycja:

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
U mnie jest 4,5 m szerokości i chłopaki nie narzekają. Fakt , że trzy stanowiska obok siebie. Przydałoby się te 20-30 cm więcej - niby nie dużo , ale robi różnicę. Co do długości to zalecam min 13,5 m wtedy ładnie wchodzi najdłuższy bus i średnia osobówka. Stanowisk mam 6 i pięciu mechaników w tym jeden statysta. Można powiedzieć , że dwóch stanowisk nadal brakuje.

W działaniu warsztatu trzeba być elastycznym - klient dobry płatnik wjeżdża od razu - mamy flotę jedenastu sprinterów autobusów, całą plejadę znajomych, ludzi przypadkowych i z polecenia. Jak ktoś widzi, że jego fura stoi na warsztacie to myśli, że coś się dzieje, a wręcz nawet że tam praca wre. I tu się całkowicie myli :) , bo praca wre na szybkich prostych diagnozach - często nawet pod gołym niebem ,łatwych nieodpowiedzialnych dwudziestominutowych akcjach. Czasami na czterogodzinnych wymianach wkładów turbosprężarek w TDI za 1200zł gdzie kosztem jest wkład za 400 zł i olej za 100 zł.
Niektórzy przychodzą sami dokańczać swoje samochody , bo w połowie naprawy okazało się, że jest ona nierentowna :)- dostają szafkę z kluczami wsparcie psychiczne i techniczne mechanika , który działa na stanowisku obok i kręcą śruby. Jeden zawodnik był taki zawzięty, że swoje biurko z krzesłem i laptopem z roboty przywiózł do nas do warsztatu postawił obok stanowiska swojego auta i powiedział, że będzie nadzorował co robimy, bo ogólnie mówiliśmy cały czas, że robimy , rachunek rósł , a pracy nie ubywało.
W dużej mierze profesja ta polega na tworzeniu nierozerwalnej więzi z klientem i wzajemnego zrozumienia :)

Czasami jednak nie jest tak kolorowo , bo do niektórych napraw, źle wycenionych dokładamy, ale słowo się rzekło - cena rzecz święta - być może wróci i się odkujemy.

Co do piwnic pod warsztatem które tak zachwalałem w lipcu , że to bardzo dobre magazyny nieopodatkowane metrażem - chciałbym cofnąć swoje słowa - zalały mi wody gruntowe wszystkie piwnice z felgami , blokami silników, skrzyniami , kołami dwumasowymi itp elementami. Nawet tego nie wyciągam , wodę pompuje tylko z kanału.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
4,5 na stanowisko, myślę że o to chodziło.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl

Tutaj akurat są postawione cztery obok siebie , teraz tam gdzie stoi A klasa jest podnośnik , a gdzie drzwi od kierowcy bmw e36 stoi jego kolumna.
Miejsce jest , da się pracować , jednak trzeba mieć gdzieś około 30 m2 miejsca na blaty i to 80 cm szerokie. Może to być jedno stanowisko , lub wokół całego warsztatu.

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Czy ktoś z was budował warsztat około 150 m2 i jest w stanie powiedzieć jakie koszty wyszły? lub jest w trakcie? Zastanawiam się czy 150 tyś wystarczy bez wykańczania części biurowej i socjalnej

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Pomijając zakup działki ,wyposażenia mysle ze jest to realne.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Walnął bym jasno szary wpadający lekko nawet w biały, żeby pomieszczenie sprawiało wrażenie większego i było jaśniejsze niż w przypadku czarnego.

Czy ktoś z was budował warsztat około 150 m2 i jest w stanie powiedzieć jakie koszty wyszły? lub jest w trakcie? Zastanawiam się czy 150 tyś wystarczy bez wykańczania części biurowej i socjalnej
ja liczyłem z suporexu tyle że ze stanowiskiem kanałowym podpiwniczonym i powiem CI że 150 może być na styk...
fundamenty i ściany to 0koło 50 tys dach 25-30 tys stolarka drzwiowo okienna tak samo.
Dolicz elewację eletrykę jakieś płytki czy tynki... moze z biedą styknie a może nie... Ja liczę metodą gospodarczą czyli własnymi rękoma.
Jeżeli plan zagospodarowania pozwoli to stawiaj z płyty warstwowej.
W tydzień Ci postawią, a cena niższa niż murowany, niestety ja pudła postawić u mnie nie mogę i będę musiał murować...

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Walnął bym jasno szary wpadający lekko nawet w biały, żeby pomieszczenie sprawiało wrażenie większego i było jaśniejsze niż w przypadku czarnego.

ja liczyłem z suporexu tyle że ze stanowiskiem kanałowym podpiwniczonym i powiem CI że 150 może być na styk...
fundamenty i ściany to 0koło 50 tys dach 25-30 tys stolarka drzwiowo okienna tak samo.
Dolicz elewację eletrykę jakieś płytki czy tynki... moze z biedą styknie a może nie... Ja liczę metodą gospodarczą czyli własnymi rękoma.
Jeżeli plan zagospodarowania pozwoli to stawiaj z płyty warstwowej.
W tydzień Ci postawią, a cena niższa niż murowany, niestety ja pudła postawić u mnie nie mogę i będę musiał murować...

murowany będę stawiał, znaczy tak na gotowe chcę wykończyć powierzchnię warsztatu, czyli ściany płytki posadzka beton+ żywica chyba, na gotowe korytarz posadzka płytki (płytki mam), i sracz na gotowe, oraz kotłownie. liczę i chyba trzeba 200 tyś, okna 7700 z roletami mam wycenę ale mam tylko 4 szt w projekcie, bramy drogo bo około 12 tyś, dach mam na wiązarach projekt i blacho-dachówka, regipsy, wełna nazbiera się kasy...

a czy ktoś podpowie czy zamiast pieca na ekogroszek wystarczyła by mi pompa ciepła ta z powietrza? bo jakbym zrobił wszędzie podłogowe grzanie to temp do grzania mi potrzebna 30st i będzie ciepło. i zastanawiam się czy nie lepsze rozwiązanie by było?

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
bramy zrób Wiśniowskiego. mam już 3 lata i rewelacja. za 21tyś mam 2 bramy przemysłowe 3,4m x, 3,5m z 2 panelami przeszklonymi alu (w każdej z bram po 2 panele), do tego brama zwykła panelowa również z przeszkleniami 2,2mx3m , 2 x drzwi wejściowe MIKEA i 5 okien (w tym 2 o wym 1,5x1,2m) za 21tyś brutto gdzie za jedną bramę hormana chcieli ok 15tyś . (wymiary są mniej więcej bo nie pamiętam dokładnie :p )

CharlesB

Nowy
Punktów
0
jestem na etapie posadzki w nowym warsztacie. mam 2 opcje. albo wylać ją samemu i ponieść tylko koszt materialu w granicach 1500 zl, albo wynająć firmę z mixokretem i zaplacic 2500 zl z materialem. co o tym sadzicie? wolelisbyscie ja wylac sam oszczedzajac 1000 zl czy doplacic 1000 i miec gladka zatarta mechanicznie posadzke? moze ktos ma jakies doswiadczenie z posadzkami wykonywanymi mixokretem?
Witam, jeśli masz w tym doświadczenie to możesz to zrobić sam, ale osobiście zapłaciłbym komuś żeby nie tracić czasu i nerwów .

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Przez 5lat to chyba już zrobili te posadzki....

CharlesB

Nowy
Punktów
0
W warsztatach zwykle polecam elewacja z tynkiem strukturalnym - jest fajny i wytrzymały, idealnie się nada nie tylko do zabezpieczenia konstrukcji ale także do nadania ciekawego wyglądu to taki tynk strukturalny w sumie się idealnie wpasuje. Oczywiście, trzeba się liczyć z nieco większymi wydatkami za materiały i za robociznę, ale porównując do tego, jak wyszło u mnie w domu (ładnie i jestem zadowolony) to wydaje mi się, że tutaj także się opłaci. No i zwiększona wytrzymałość pod względem farb czy tapet zdecydowanie na plus.

Do góry Bottom