• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Carisma 1.9 td rozrząd

dancyk

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam,
co jaki czas zalecana jest wymiana pompy wody? Mitsubishi Carisma 1.9 TD 90 KM 1999r. ostatnia wymiana paska, rolek i pompy ponad 56 tys. km temu.

dancyk

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
Tak, podzwoniłem troche po okolicznych mechanikach i wiem tyle co wcześniej. Jedni zalecają przy każdej wymianie rozrządu, drudzy że co drugą wymianne, a trzeci że po oględzinach dopiero może stwierdzić czy wymieniać czy jeszcze nie. Na różnych forach sytuacja wygląda mniej więcej tak samo. Może jest na forum szczęsliwy posiadacz Carismy w dieslu i podzieli się doświadczeniem ;)

zmora

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Orzesze
Tak, podzwoniłem troche po okolicznych mechanikach i wiem tyle co wcześniej. Jedni zalecają przy każdej wymianie rozrządu, drudzy że co drugą wymianne, a trzeci że po oględzinach dopiero może stwierdzić czy wymieniać czy jeszcze nie. Na różnych forach sytuacja wygląda mniej więcej tak samo. Może jest na forum szczęsliwy posiadacz Carismy w dieslu i podzieli się doświadczeniem ;)
W carismie siedzi silnik Renault,a w nim pompę wody wymienia się co druga wymiana rozrządu.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pompa na osprzecie, silnik f8q, rolki sa 3 w tym jedna zebata zastepujaca dawny naped pompy oleju. Rozrzad wymienia sie bezpiecznie co 80tys, nominalnie co 100 tys, rozrzad tylko z paskami wzmocnionymi, htd czy dth nie pamietam oznaczenia. Paski sa drozsze od zwyklych 1.9d prawie dwa razy ale zwykly moze sie zerwac po kilku tys km.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ta smiga na pasku osprzetu, jest niesmiertelna w zasadzie i mozna ja wymieniac bez rozpinania rozrzadu. Ja w swoich scenikach mam od nowosci przy przebiegach 200tys, 300 powinna taka wytrzymac.

Do góry Bottom