• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cena czynnika

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
A jak klient przyjeżdża z naprawy blacharsko lakierniczej z wymienionym skraplaczem i ew. przewodami, to też uszczelniasz, czy tylko sprawdzasz szczelność, bo przecież jest pusty.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Szybką i skuteczną metodą jest Hydrogen.
Pozdrowienia dla tych co walą w układ 20 bar azotu a później się dziwią że raz klima chodzi a raz nie :)

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Hydrogen, największy plus, że możemy zdiagnozować parownik. Jest dobry, ale potrzebuje szczelnego stanowiska bez przewiewów. Azot też jest dobry i spryskiwacz z płynem i wcale 20 bar nie potrzeba. Przerabiałem historię z hydrogenem i jakoś się u mnie nie sprawdził, sprzedałem sprzęt, bo trafił się dobry klient, nawet została mi redukcja butla wodorowa-złącze butli azotowej i mała 12l butla z prawie 200bar hydrogenu.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
A jak klient przyjeżdża z naprawy blacharsko lakierniczej z wymienionym skraplaczem i ew. przewodami, to też uszczelniasz, czy tylko sprawdzasz szczelność, bo przecież jest pusty.
To raczej nie ja zakładałem... to jak mogę zapewnić że szczelne będzie .

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
ja pierdziu ...płaciłem ostatnio chyba 700zł ....teraz 1000 zł więcej ???

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
10 miesięcy temu kupiłem po 300zł. a teraz 1800zł.
Czyli podnieśli cenę o 600%:eek:
Zamiast robić te samochody trzeba było dobrze w czynnik inwestować :banghead:
Interes niezły z 200 tys. było by 1.200 000zł.:D

Strzelba95

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Jarosław
Witam, kupujecie gazy teraz czy liczycie na to że cena spadnie? bo się zastanawiam nad tym co zrobic, znam ludzi co marudzili że 100-150 zł za nabicie auta to dużo a teraz to ja nie wiem jak ktoś usłyszy 2x tyle to co on zrobi..., Pozdrawiam

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
To zaproponuj im taniej propan-butanem :D
A tak poważnie to jak kosztował czynnik niedawno 800 zł. to też liczyliśmy że stanieje, a widzisz teraz skoczył dalej o 1000 zł.
Będzie raczej jeszcze droższy.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Nie ma ktoś z Was blisko na ukrainę? byśmy zrobili grupowy zakup :D
Na pewno byłoby dużo taniej. Tak czy siak, nawet jak butla będzie po 2,5tyś zł, to itak nie będziemy robić za darmo. Trzeba przeliczyć nową cenę na gramy, i odnośnie do tej ceny podnieść stawki. Domyślam się, że ilość serwisowanych klim w sezonie spadnie.
Pewnie wiele warsztatów które chciały na nowy sezon "wejść" w klimatyzację, raczej się powstrzyma.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
ja się boję innej rzeczy ....ludzie zaczną oszczędzać , żebyśmy klim nie popsuli
wsysając jakieś gówno

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Juz mnie w IC namawiali na identyfikator czynnika. Tylko drogie to cholerstwo.
Druga sprawa, zastanawiam się, co się może zepsuć w naszej maszynie? Tam nie ma elementów, którym zaszkodzi inny gaz. Jedyny problem to zmieszanie w butli wewnętrznej np r134 z propanem. Wtedy chyba cały zbiornik do opróżnienia?

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
koszt ok. 3tys.
tyle znajomy płacił , za klimę na gwarancji

są takie wzierniki , bańki przezroczyste

Cykadaaa123

Początkujący
Punktów
0
Co do importu z Ukrainy to jest to niemożliwe. Ktoś już temat rozpatrywał i jest zakaz wwozu gazów (nie tylko r134a ale także innych) spoza strefy UE.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Z tego co wiem,jakby było tak łatwo to już byłby dawno w obiegu ukraiński ale go nie ma bo jest właśnie mankament wywozu.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Na Ukrainie możesz kupić 13,6 kg r134a za 330 zł. A ogłoszenia na OLX to ściema, napisałem,że wezmę 10 butli, to odpisali,że przy takiej ilości mam zrobić przelew im na 50% wartości transakcji, ale odbiór miałby być rzekomo w Poznaniu po 550 za butlę.

Co do gazu chińskiego jak nikt go tu nie ochrzcił, to ten sam gaz jaki kupujemy np. firmy Honywel, bo kuzyn pływa na kontenerowcu i mówił, że wożą kontenery-zbiorniki z czynnikami z Szanghaju do Rotterdamu dla Honywel. Tu tylko się je rozlewa.

Ostatnia edycja:

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Na olx wszystkie oferty z r134a to niestety jedną wielka ściema.Sprobujcie umówić się na odbiór osobisty to kontakt się wam urywa.A przy dobrych wytrwałych sprzedawczykach z olx jak napiszecie że pojedziecie z analizstorem to odzew = brak odzewu

Do góry Bottom