• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cena czynnika

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Panowie wiadomo nie od dzisiaj ,że Ci co będą coś mieszać z propanem czy butanem czy tam jeszcze z innym dziadostwem wpierw....lat siebie i wszystkich do okola w niezła mine.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Już parę lat temu jak był kryzys ze 134a cała ściana wschodnia jeździła na propanie. Propan możesz kupić jest nie nawaniany tak ja LPG, czy w propan-butan w butlach 11kg, parametry ma podobne do 134a, ale to jeżdząca bomba. I dlatego niestety czeka nas zakup analizatora, aby klient nie przywiózł nam tego i sobie w maszynach zrobimy koktajl "mołotowa".

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
W Chinach R134a przy zakupie min. 1040 butli 13,6 kg kosztuje 23,4 $ co daje nam za 1 kg 5,76 zł. Ale nas łupią ta UE. I czyste nowe butle jednorazowe jakie kiedyś też były w Polsce dopuszczone, a nie niewiadomo jak czyszczone i "pełnione" w np. Linde.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Nie butla a ustawa UE. Nowa butla 85 zł.
A i tak czystość jest na poziomie 98%, i powietrze powyżej 1%. Dobra stacja oczyści na 100% i powietrze 0%.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Ale ile siana uprzywilejowane przez urzędników UE firmy chemiczne kręcą na tym biznesie. Ciągną do siebie w kontenero-zbiornikach po jakieś 2 zł/kg, a sprzedają już po 100 zł/kg. Co ciekawe, w Chinach największa produkcja jest czynnika r22 w UE uważanego za zabójcę, w Polsce ruszysz to urządzenie to prokurator, a cały świat to zakłada, bo najlepszy parametrami gaz jednorodny.(trochę wyjechałem poza moto, sorry)

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Firmy dystrybucyjne wprowadzające czynnik do UE takie jak Linde, Iglotech, BałtykGaz mają przyznany limit wprowadzenia współczynnika GWP na dany rok. I ten limit jest co roku mniejsze, na 2018 r. został zmniejszony o 50%.
A dystrybutor sam określa który gaz wprowadzi na rynek i ile. Nie może przekroczyć przyznanego limitu. Więc wolą wprowadzać czynniki z niskim współczynnikiem GWP. A wiadomo R134a ma wysoki poziom 1430 GWP. I Stąd ta cena i nikt im nie zabroni windowania ceny, prawa rynku.

bones

SuperMechanior
Punktów
5
Myślicie, że warto kupić teraz czynnik ( 1450 zł) czy lepiej zaczekać i zobaczyć co będzie dalej ?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Myślę, że cena nie będzie dużo wyższa, bo gdzieś ta granica jest wg mnie na pewno nie przekroczy 150 zł/kg, bo wtedy pójdą w ruch różne wynalazki i dla większości Klientów będzie to cena zaporowa. Może sobie istnieć wyższa cena stosowana przez ASO, ale w obrocie serwisowania aut leciwych cena będzie nie do przyjęcia. Druga sprawa to kupowanie czynnika ze źródeł niepewnych na pewno będzie wiązać się z wielkim ryzykiem, bo teraz lepiej się wziąć za handel czynnikami "zamiennymi" niż fajkami czy gorzałą. Co drugie stare auto niedługo będzie "pykało" na propanie.

bones

SuperMechanior
Punktów
5
Ta cena jest z hurtowni motoryzacyjnej - podobno promocja, chociaż inni mają już 1700 i w górę.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Zostawcie cenę gazu w spokoju, nie macie nic do roboty w lecie oprócz klim?

dominik.mar

Gaduła
Punktów
49
Miasto
Ruda
A jak ktoś żyje głównie z klimy to ma się przerzucić na krowy mleczne?

kubag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
72
Miasto
Łomianki
www.gropro.com.pl
Nie wiem co za problem. Cena gazu w górę to cena usługi w górę. I tyle. Nikt z nas prezentów nie będzie robił.

Strzelba95

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Jarosław
dodałes 350g czynnika, bierzesz kwotę za obsługe układu + cena za sprzedaż czynnika oraz oleju

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
U mnie 150 zł + 110 zł.Jak stały klient to mogę dorzucić ozonowanie w gratisie.Wiecie jaki plus podwyżek?Skończy się nabijanie po 150 zł w stodułkach

Do góry Bottom