• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cena czynnika

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
No niektóry z takich będzie się oglądał za leasingiem butli z gazem jak będzie kosztować 2,5 tyś.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
U mnie podobnie. Obsługa (90) - zależy co Ty w tym masz + cena czynnika (1800 zł. za 12 kg. = 15 zł. 100g.). U mnie w obsłudze jest kontrola szczelności (szczelny lub nie) ale za wyszukiwanie nieszczelności jest + 50 zł. Wymiana filtra gratis, ale jak go kupi u mnie ( z marżą oczywiście). Więc obsługa ma różne znaczenie w zależności co kto w tym oferuje.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Zostawcie cenę gazu w spokoju, nie macie nic do roboty w lecie oprócz klim?
Jak Ci nie pasuje temat to go nie czytaj.:p
Po drugie to niektórzy w lecie pracują w klimie po 15-20 godzin na dobę , więc moja odpowiedz to - tak nie mam nic więcej do roboty oprócz klimy :D

ozonowanie po wszystkim.
A dlaczego po wszystkim, a nie w trakcie procesu stacji klimy ?

Ostatnia edycja:

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Jak Ci nie pasuje temat to go nie czytaj.:p
Po drugie to niektórzy w lecie pracują w klimie po 15-20 godzin na dobę , więc moja odpowiedz to - tak nie mam nic więcej do roboty oprócz klimy :D

A dlaczego po wszystkim, a nie w trakcie procesu stacji klimy ?
Powinno sie odgzybiac na załączonym silniku.
100zl obsluga i 25zl za 100g czynnika, automatycznie sprawdza szczelność. Ludzie zaskoczeni powyzka ale robią.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Załączony układ wentylacyjny a nie silnik ;)
Tutaj bym się nie zgodził, ponieważ przy nieuruchomionym silniku nie włączona jest klimatyzacja a co za tym idzie nie skrapla się na parowniku, moim zdaniem część syfu właśnie zlatuje wraz z wodą przez odpływ oraz odgrzybianie ultradźwiękami jest skuteczniejsze, nie mówimy o ozonowaniu, to inna metoda, nawet bym powiedział że to nie odgrzybianie a zabijanie zapachu.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Dla uściślenia ozonowanie aby wykonać prawidłowo wygląda tak:

- Pojazd usytuowany z miejscu, gdzie promienie słońca nie działają bezpośrednio
- Demontaż opcjonalnie filtra pyłkowego, który filtruje powietrze w obiegu zamkniętym. Jeśli jest na podszybiu to go nie ruszamy
- Mocujemy ozonator lub wprowadzamy rurkę kamionkową do środka, jeśli ozonator czerpie powietrze zewnątrz
- Uruchamiamy silnik
- Włączamy nawiew, prędkość wentylatora w miarę wysoka
- Temperatura ustawiona na niską (16 - 18 stopni Celsiusza)
- Włączamy obieg zamknięty wentylatora
- Uruchamiamy ozonator, ustawiamy timer.

Czas dobieramy na podstawie wielkości wnętrza i wydatku naszego urządzenia (1-6 g/h O3)
Po wszystkim kilka minut na przewietrzenie wnętrza, co by pacjent odbierając pojazd nie utracił świadomości.

Metoda jest skuteczny wówczas, gdy zjonizowane powietrze które trafia na wilgotny parownik powoduję reakcję:

H 2 O + O 3 → H 2 O 2 + O 2

a więc otrzymujemy nadtlenek wodoru i tlen.
Nadtlenek wodoru jest składnikiem wody utlenionej stosownej do odkażania m.in. ran.
Tak więc Ci co do tej pory robili ozonowanie niewłaściwie zachęcam do stosowania się powyżej zamieszczonych wskazówek.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Nigdy nie jest za drogo, jak wykonywałeś wg zasad i prawidłowo. Za drogo to może być za 30zł, a robota spierniczona. To co zaobserwowałem, to wszystkie takie "sezonowe serwisy" robią próżnie tylko pobieżnie nawet 3 min, szczelność 1 min i wrzucają do gorącego auta ozonator 0,5g/h na 10 min. I jeszcze sugerując się ustawieniami maszyny dolewają olej z "automatu". A stacja obligatoryjnie wleje ilość odzyskaną i doleje ustawioną. Zdarzało się wyciągnąć z układu prawie 300g oleju, gdzie jego pojemność to 300g. Niektórzy Klienci napominają, czy aby nie chcę ich naciągnąć, bo praca z maszyną trwa ok.40min minimum,a poprzednio w serwisie oponiarskim zrobiono mu to w 10 min, łącznie z dezynfekcją.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Dokładnie, ludzie pomalutku się przekonują do cen wyższych za wykonaną dobrze robotę, też mam sporo klientów którzy wolą więcej zapłacić niż taniej ale dwa razy. Z drugiej strony miałem przypadek ciekawy z serwisowaniem klimatyzacji w dużej ładowarce pracującej na żwirowni w temperaturach nawet do 50st C na słońcu, kupiona nie dawno okazało się ze ktoś połowę układu nabił olejem, miły pan z serwisu Hyundai wymienił części wraz ze sprężarką za 3tys. zł , efekt taki że sprężarka stawała i rwała pasek, w takich temperaturach nie da się pracować więc za moją usługę nawet się nie targował. Do tej pory cena czynnika nie odstraszyła dla mnie zadnego klienta ale sezon przed nami i się okaże jak do końca to będzie wyglądało, mam nadzieję że będzie dobrze.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Dla uściślenia ozonowanie aby wykonać prawidłowo wygląda tak:

- Pojazd usytuowany z miejscu, gdzie promienie słońca nie działają bezpośrednio
- Demontaż opcjonalnie filtra pyłkowego, który filtruje powietrze w obiegu zamkniętym. Jeśli jest na podszybiu to go nie ruszamy
- Mocujemy ozonator lub wprowadzamy rurkę kamionkową do środka, jeśli ozonator czerpie powietrze zewnątrz
- Uruchamiamy silnik
- Włączamy nawiew, prędkość wentylatora w miarę wysoka
- Temperatura ustawiona na niską (16 - 18 stopni Celsiusza)
- Klima włączona
- Włączamy obieg zamknięty wentylatora
- Uruchamiamy ozonator, ustawiamy timer.

Czas dobieramy na podstawie wielkości wnętrza i wydatku naszego urządzenia (1-6 g/h O3)
Po wszystkim kilka minut na przewietrzenie wnętrza, co by pacjent odbierając pojazd nie utracił świadomości.

Metoda jest skuteczny wówczas, gdy zjonizowane powietrze które trafia na wilgotny parownik powoduję reakcję:

H 2 O + O 3 → H 2 O 2 + O 2

a więc otrzymujemy nadtlenek wodoru i tlen.
Nadtlenek wodoru jest składnikiem wody utlenionej stosownej do odkażania m.in. ran.
Tak więc Ci co do tej pory robili ozonowanie niewłaściwie zachęcam do stosowania się powyżej zamieszczonych wskazówek.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Wg mnie moc ozonatora przy wykonywaniu serwisu bez zostawiania przez Klienta auta powinna się zaczynać co najmniej od 10g/h wydajności na medium powietrza. Trzeba przed zakupem dokładnie sprawdzić badania urządzenia, bo niektórzy producenci robią badania wydajność podając czysty tlen. Aby się wyrobić w 20-30 min operacji ja mam 14 g/h, a niekiedy dodaję urządzenie 10g/h na 12V. Legenda o skórach, plastikach na mnie nie działa. Znajomy nabył śmierdziela Merca, nic nie pomagało, na jego odpowiedzialność dostał dawkę 24 g/h przez 2h i nic złego się autku ze skórami się nie stało, ale po tygodniu smrodek znowu się powoli pojawił i opanował wnętrze. Dla swojego bezpieczeństwa zakupiłem specjalną maskę z pochłaniaczem dedykowanym do ozonu. I oczywiście robienie dezynfekcji ozonem w słońcu i w temperaturze powyżej 23 st. nie ma sensu.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Jedna uwaga.
Dostepne ozonatory są o różnych wydajnościach. Powiedzmy od 1g/h w górę. Również znaczenie ma fakt czy ozonator umieszczony jest na zewnątrz pojazdu i ma dostęp do powietrza. Zaś ten 14 gramowy zamkniety w środku nie bedzie miał co jonizować bo mieli w kółko to samo.
Duże stężenie ozonu to nietylko ryzyko odbarwień skóry i tworzyw. Ale rownież przyczyna uszkodzen wyświetlaczy i korozja styków w instalacji.

Do góry Bottom