• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Centralny zamek VW PASSAT B5

A

autozibi

Witam jak ci kluczyk nie działa to programuj a po mojemu to mikrostyk padł w zamku i nie reaguje na zamykanie i otwieranie no chyba że masz kable zaśniedziałe

spawdż czy moduł komfortu nie pływa w wodzie i w jakim stanie są przewody masowe przy nim

Dlaczego nikt nie czyta ze zrozumieniem tego co inni piszą ..... a w tym przypadku ja .

Mikro włącznik w zamku jest ok bo dolna lampka w drzwiach zapala się i gaśnie ,
po za tym podstawiłem nowy zamek i jest bez zmian .
Moduł komfortu jest suchutki jak piasek na pustyni .
Okablowanie sprawdzone , masy sprawdzone ....

Pilota na razie zostawiłem w spokoju bo nie działa .

Jednak jak zamykam mechanicznie (kluczykiem) drzwi to centralny nie działa tylko na drzwi kierowcy ,
taka sytuacja jest również kiedy zamykam drzwi za pomocą przycisku z panelu sterowania w środku auta .

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
sterownik szyb mozesz przelozyc z prawej szyby zeby go wykluczyc i jesli jestes pewien wiazki i skoro zamek podkładałeś nowy (nie uzywany) to pozostaje ci komfort wymienic

A

autozibi

sterownik szyb mozesz przelozyc z prawej szyby zeby go wykluczyc i jesli jestes pewien wiazki i skoro zamek podkładałeś nowy (nie uzywany) to pozostaje ci komfort wymienic

Zamek był i używany i nowy - bez zmian .
Sterownik z prawych drzwi będzie pasował ? Jeżeli tak to sprawdzę to w taki sposób .
Jak pisałem wyżej , okablowanie sprawdzone .

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
jak coś więcej chcesz to wal smiało

Załączniki

• pass1.jpg
    pass1.jpg
    230,4 KB · Wyświetleń: 4

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
jak coś więcej chcesz to wal smiało
Zibi chciałby sprawdzić czy na sterownik szyby w drzwiach idzie sygnał z komfortu o otwarciu i zamknięciu drzwi ale tego nie sprawdzi bo to sygnał cyfrowy, bezpośrednio zamkiem steruje silniczek szyby

A

autozibi

Zibi chciałby sprawdzić czy na sterownik szyby w drzwiach idzie sygnał z komfortu o otwarciu i zamknięciu drzwi ale tego nie sprawdzi bo to sygnał cyfrowy, bezpośrednio zamkiem steruje silniczek szyby

Tak , dokładnie ...
Czyli zostaje mi tylko podmienić komfort i sterownik w drzwiach .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
zacznij od silniczka, tak mi jeszcze przyszło do głowy że może komfort jest tak zaprogramowany zeby nie działać na drzwi kierowcy :rolleyes:, nie wiem sam

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Siedzę i myślę a jak mam czas to tylko siedzę:p I wiecie co wymyśliłem? Do mnie jak wpadał pasek lub skoda octavia to problem zaczynał się od tego, że nie zamyka się z klucza wszystkich drzwi tylko kierowcy. Co ciekawsze, po naprawie pilota lub dostawieniu nowego sterownika zamka pilot otwierał i zamykał wszystkie drzwi a klucz tylko jedne. Być może, że tu jest rozwiązanie podobne jak w lagunie I. Nigdy wcześniej nie sprawdzałem czy zamek działa w pasku b5 z klucza więc się nie wypowiem ale robiłem kilka sztuk, w których przestał działać pilot i w nich na 100 procent nie dało się zamknąć z klucza wszystkich drzwi. Mogę się mylić ale chciałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami.

A

autozibi

Siedzę i myślę a jak mam czas to tylko siedzę:p I wiecie co wymyśliłem? Do mnie jak wpadał pasek lub skoda octavia to problem zaczynał się od tego, że nie zamyka się z klucza wszystkich drzwi tylko kierowcy. Co ciekawsze, po naprawie pilota lub dostawieniu nowego sterownika zamka pilot otwierał i zamykał wszystkie drzwi a klucz tylko jedne. Być może, że tu jest rozwiązanie podobne jak w lagunie I. Nigdy wcześniej nie sprawdzałem czy zamek działa w pasku b5 z klucza więc się nie wypowiem ale robiłem kilka sztuk, w których przestał działać pilot i w nich na 100 procent nie dało się zamknąć z klucza wszystkich drzwi. Mogę się mylić ale chciałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami.

Jutro atakuję dalej ....

A

autozibi

A więc tak , nadal porażka :mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:
Mam dobrego kumpla , który ma takiego samego "paska" .
Przełożony od niego zamek , moduł drzwi , moduł komfortu - nic to nie zmieniło .
Również graty przełożone z mojego auta do kumpla działają ... :eek::eek::eek::eek: więc już nie wiem o co tu chodzi ?
Przewody w drzwiach i w słupku sprawdzone , wszystko z nimi jest w porządku .
Dodam jeszcze , że moduł komfortu nie ma wpływu na działanie centralnego zamka .
Moduł komfortu jest tylko po to aby można było centralny uruchamiać z pilota .
Może jeszcze macie jakieś pomysły , mi się już wszystkie skończyły .

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
A gruba wiązka kabli idąca od komfortu do słupka sprawdzona dokladnie ? Tam często w moim przypadku był problem

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
moje schematy pytają mnie czy to kombi czy sedan, czy rocznik to 04 1999 czy późniejszy bo do pozniejszego info brak, ogólnie z tego schematu co mam to widać że jest silniczek centralnego i krancówki, trzebaby odpiąć wtykę od silniczka podnośnika szyb i sprawdzić wg schematu czy krąncówki dają prawidłowy sygnał o otwartych i zamkniętych drzwiach

A

autozibi

moje schematy pytają mnie czy to kombi czy sedan, czy rocznik to 04 1999 czy późniejszy bo do pozniejszego info brak, ogólnie z tego schematu co mam to widać że jest silniczek centralnego i krancówki, trzebaby odpiąć wtykę od silniczka podnośnika szyb i sprawdzić wg schematu czy krąncówki dają prawidłowy sygnał o otwartych i zamkniętych drzwiach

Pierwsza połowa 99 roku ... Auto to jest kombi .

Jak możesz to wrzuć mi ten schemat .
Jak możesz to napisz jeszcze procedurę kodowania kluczyka do tego komfortu .

Do góry Bottom