• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Chłodnica klimatyzacji, jakiej firmy polecacie?

szymens8

Nowy
Punktów
0
Miasto
Toruń
Jakiej firmy chłodnice klimatyzacji zakładacie? Czy drogie Behra czy bierzecie najtańsze np. Loro. Jak u nich z trwałością?

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Behra czasem kłade ale to juz najwyzsza półka:)
Najczesciej jednak biore nissensa i jestem zadowolony.

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Spotkałem się z przypadkami że po roku lub 2lat nissens został uszkodzony

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
A ja naprawiam oryginał jak jest możliwość, staram się unikać tych tanich zamienników

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Jak utleniona to żadna naprawa nie pomoże :) zwłaszcza opel, ja nie wiem z czego oni je robią.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
W oplach często zbiera się syf pod wentylatorem i tam bardzo często gniją.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
NRF ok,Nissens,jak zaglądam do pudelka to się az boje,takie scierwo ładuja ze szkoda gadac.Ponadto kliant a klient to roznica,jeden chce mega budżetowo naprawić klime,drugi na odwrot i bardzo często ci budżetowcy wygrywają bo każdemu z nich zakładam thermoteca i żaden nie wrocił

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Mi NRF siadł po niecałym roku , drugi NRF po roku i 3 miesiącach, Nissens rok i 2 miesiące następna po 1.5 roku. Pytałem znajomych mechaników to mówią to samo i paru z nich wkłada Thermoteca i spokój jak narazie.

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Uznali i oddali kase. Ale wymianę i koszt ponownego napełniania musiałem wziąć na siebie (stały klient z kilkoma autami). Całe szczęście, że kompresor się nie zatarł bo wtedy byłby cyrk.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
NRF, Nissens ok. Termotech często po założeniu okazuje się że dostanie ciśnienia i puszcza tam gdzie prasa je ściska, jak kliemt chce taniej to informuje że mogą być takie cyrki z tanimi chodnicami, zgadza się albo nie, IC zwaca koszta wymiany w razie reklamacji jakiejkolwiek, trzeba tylko wypełnić papier i powiedzieć że taka sytuacja była. W oplu Vivaro wymiana co rok, przynajmniej w tych co serwisuję ale one latają co tydz po 6tys km, ale jednak... w oplu vivaro z 16roku już naprawiałem zgniłą rurkę w tylnym nadkolu :)

Tytus7023

Początkujący
Punktów
0
Też polecam Nissens. Zakładałem już w nie jednym samochodzie i nie zdarzyło mi się reklamować.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
I następny NRF poszedł do reklamacji a zakupiony był 20 czerwca 2016 roku i reklamację uznali i kasę oddali. Ręce opadają. Oprócz dwumasówek, chłodnica klimy będzie następną częścią którą klient ma sobie kupić.

fokus218

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybnik
Dla mnie z zamienników Nissen , Thermotec jak na razie 2 reklamacje natomiast NRF 4 moje reklamacje z warsztatu i kilka skraplaczy wymienionych NRF po rozszczelnieniu ,z racji naprawy klimy a skraplacze prawie nówki NRF

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Do thermoteca lądują chociaż cały czas ten sam asortyment,a do nissensa i nrfa co rusz to co innego w środku.Rece opadają jak się otwiera pudełko czasami.
Z thermoteca czasami są anomalia montażowe,tu trzeba przygiac a tam podpilowac,ale okres gwarancji przetrzymują bez problemu.Ogolnie to dobry chińczyk i po co przepłacać za nissensa jak na nim jest tylko naklejka z logo a na drugim końcu druga naklejka perfidnie z chińska litanią.

Do góry Bottom