• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Check Engine, kod błędu P2237

kiemot

Początkujący
Punktów
0
Witam
Od kilku miesięcy jestem (szczęśliwym?) posiadaczem B-Max'a i od tego czasu walczę notorycznie z tym samym problemem. Auto uruchamia się normalnie, niestety po przejechaniu ok 70- 100 km wyskakuje check engine, po podłączeniu do OBD udało mi się ustalić, że problem dotyczy grzałki sony lambda H028 1, rząd 1..
Udałem się do mechanika, który stwierdził, że prawdopodobnie uszkodzony jest katalizator gdyż widzi zamontowany emulator przed sondą lambda. Kupiłem nowy katalizator, a mechanik zamówił nową sondę. W dniu odbioru auta okazało się, że mechanik według tego co pokazywał błąd w programie wymienił sondę 1 (przed katalizatorem) a sam emulator był zamontowany przed 2 sondą, której już nie wymienił - tylko przełożył, oczywiście bez emulatora.
Po tych wymianach poprawiło się spalanie, a dokładnie zmniejszyło się.
Przed wymianą kata i 1 sondy zasięg na pełnym baku wynosił ok 460 km, po wymianie 580 km.
Po dwóch dniach mojej szczerej radości ponownie pojawił się check engine i zgadnijcie jaki błąd?

P2237 , grzałka sony lambda H028, 1, rząd 1.
Ponownie wykasowałem błąd i po 70km znów się pojawił .
Czy waszym zdaniem dodatkowo uszkodzona jest 2 sonda? Ta stara, za katalizatorem? Czy problem dotyczy czegoś zupełnie innego?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Piszę tylko, której sondy dotyczy błąd. Jeśli jest to jednak jakiś tani zamiennik to nie zdziwiłbym się za bardzo.

kiemot

Początkujący
Punktów
0
Prawdę powiedziawszy nie wiem jakiej firmy kupił. Zastanawiam się czy inne rzeczy mogą generować tego typu problem, np. luźny przewód podciśnienia, uszczelka w przepustnicy... Może warto jeszcze 1 sondę oddać na reklamację.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Raczej tutaj to błąd stricte sondy, ale okablowanie też trzeba by sprawdzić. Najlepiej podczas jazdy byłoby sprawdzić jaki daje sygnał.

kiemot

Początkujący
Punktów
0
Rozumiem, że referencyjne wartości na 1 sondzie to ok 14V. Może dla was to oczywiste, w końcu jesteście branży ale ja niestety nie zajmuje się tym zawodowo i moim priorytetem jest tylko i wyłacznie pozbycie się problemu. To tak w formie sprostowania tematu.

Ostatnia edycja:

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
B-Max'a to samo mozna było by powiedziec tyle wiem o pańskim aucie tak naprawdę nic mi to nie mówi nie wiem co tam ma pan za silnik jakiej mocy co za rok jakiej pojemności vin gdzie można by było w jakis sposób gdzieś cos sprawdzić jaki jest schemat na jakim sterowniku to chodzi jakie podzespoły tam siedza na co mozna wzrócić uwagę by panu pomóc sam błąd nic tu nie pomoże potrzebne są wartości obrotów temperatury i jak pracują sondy lambdy jak pracują wtryskiwacze jaki kąt zapłonu pokazuje żeby na podstawie pau coś powiedziec i trzeba sprawdzić ilu voltowa jest sonda bo tak to huj nie wiem jak inni użytkownicy strzelaja w usterkę czy jak ale ja jakoś nie potrafie może za mało się znam i jeszcze wartości przepływki

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kiemot

Początkujący
Punktów
0
Ecoboost 1.0 benzyna , 125 KM, 2012

Jutro podłączę OBD i odczytam wartości, wrzucę screeny. Może coś się wyjaśni, oby...

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
nie tylko a moze to być wiązka a moze nie byc sygnału z komputera może komp walnął a może są inne czynniki ze zajebało stary katalizator może wtryskiwacz leje dostaje mega temperatury ze robi się taki palnik ze uszkodziło sonde nie wiem różne są przypadki a może być sonda w sobie uszkodzona gdzie mało prawdopodobne

Do góry Bottom