• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cherokee 15r. Proszę o interpretację geometrii.

Status
Zamknięty.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
382
Jazi mienisz się mechanikiem, a chyba zawodówka nawet nie ukończona.
Nie umiesz czytać ze zrozumieniem, prostego tekstu, a co dopiero zrozumienie mojego zawoalowanego żartu.
Potem elaboraty pisane o kleju na gwincie jak np. Mikur.
Przeczytaj i spróbuj zrozumieć co chłop napisał w temacie.

H

henex1980

Uderzenie boczne czołowe. Raport jak wiele.
Co jest dziwne. Z innej beczki. Podobno jak kupi się auto z wada a przecież mowa o tym że auto jest po kolizji i naprawiono to to i to a potem nie można ustawić geometrii to raczej wada ukryta to żeby wrócić auto to sprzedający może żądać wymiany klucza zamków i stacyjki w autoryzowanym serwisie? Tzn. każda sytuacja gdy na drodze polubownej dochodzi do zwrotu auta czy to po decyzji sądu kupujący musi spełnić zadania sprzedawcy w tej kwestii?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
201
Miasto
Rzeszów
Jak raz się mogę z Heniem zgodzić - jakby wszystkie takie składaki zacząć trzepać od A do Z, to połowa ludzi nie miałaby auta. Także lepiej nawet za dużo nie myśleć o tym, bo by się tylko człowiek przeraził :D

H

henex1980

Jak auto ze Stanów to Carfax i wszystko jasne
Chyba że mam do czynienia z cwaniakiem handlarzem który kupuje od czasu do czasu auto potem darowizna żonie i ona widnieje na umowie. Potem sprzedaje jako osoba prywatna. Rozumiem kombinacje z podatkami itp akcje ale żeby takie auta były robione ze sztuką a nie po kosztach.
Że zdjęć nie możemy mówić o składaku, tutaj nie ma nic więcej niż to co na foto ale teraz kwestia czy kąt koła wynika z przedstawionego kielicha czy wystarczy zmienić zwrotnice, mc persona czy wahacz. Najlepsze że miejsce które odwiedziłem radzili we dwóch że już regulacja nie możliwa i nie wiedzą skąd i gdzie jest problem. Czy wymiana poszczególnych elementów pomoże nie dają mi gwarancji. Dzwonilem do jeepa i tam też nie mają opcji pomiarów punktow, tylko geometria.
Teraz tak myślę. Przecież auto musiało niespełna rok temu przejść 1 przegląd auta po kolizji. Sprawdzenie geometrii to chyba wymagane w takim przypadku?.czy też jest to sztuka i diagnosta bije pieczątkę bo auto ma 4 koła i jest ok. Zadzwonię na stację gdzie auto przeszło przegląd. Czy to idzie jakoś zweryfikować?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2050
Miasto
Kaczory
@heniek1000
Ja moge źle zrozumieć napisany tekst przez autora. Z racji tego, ze jest to forum mechanikow to zabrzmialo to tak jakby sam robil geometrie w swoim zakladzie.

Jednakże w odróżnieniu od Ciebie ja wiem co pisze o mechanice i naprawach. A Twoje brednie to moga jedynie zaszkodzić.
@henex1980

Zmień dla świętego spokoju zwrotnice + amor i sprawdź wtedy kąt.

H

henex1980

Ja się tak zastanawiam. Jak auto przeszło przegląd po kokizji? Czy stacja okręgowa ma jakąś dokumentację z takiego przeglądu? Są jakieś wydruki? To że może załatwiane to podejżewam ale wszystko idzie tak obejść? Przecież geometria to obowiązkowa sprawa aby dopuścić auto do ruchu. mowie o 1 przeglądzie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2050
Miasto
Kaczory
Geometria na OSKP to z reguly plyta przejezdna ktora "mniej wiecej" mierzy tylko zbieżność.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
382
Jazi zabrzmiało to...tamto, staraj się myśleć na wyższym poziomie, szczególnie jak mnie czytasz. Czasami po prostu sobie żartuję wierząc w zdroworozsądkowość adwersarza. A niektórzy się już wzniecają, podniecają...Miłego weekendu.

...sprzedający może żądać wymiany klucza zamków i stacyjki w autoryzowanym serwisie? Tzn. każda sytuacja gdy na drodze polubownej dochodzi do zwrotu auta czy to po decyzji sądu kupujący musi spełnić zadania sprzedawcy w tej kwestii?
Poruszyłeś bardzo ciekawą kwestię. Moim zdaniem powinno tak być, że jeżeli zwracasz pojazd powinieneś ponieść koszt wymiany rygli na nowe, zwracając koszty tejże operacji.
Jednak z drugiej strony nie wiem czy sąd by się do tego przychylił, bo za chwilę każdy pracownik który ma pęk kluczy, a został zwolniony dyscyplinarnie także musiałby ponosić koszty wymiany zamków. Policjant mający dostęp do kas pancernych etc. etc.
O wynajmujących nieruchomości nie wspominam.
Dlatego myślę że sądy żeby nie robić precedensu i nie robić sobie roboty odrzuciłby takie roszczenia co do zwracającego pojazd.

Mogłoby coś takiego mieć miejsce (wymiana rygli) jak najbardziej, ale musiałby zaistnieć naprawdę szczególne okoliczności.
Przypadek przypadkowi nierówny.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
201
Miasto
Rzeszów
Jednak z drugiej strony nie wiem czy sąd by się do tego przychylił, bo za chwilę każdy pracownik który ma pęk kluczy, a został zwolniony dyscyplinarnie także musiałby ponosić koszty wymiany zamków. Policjant mający dostęp do kas pancernych etc. etc.
No nie. Kasą pancerną czy magazynem z kosztownościami nie odjedziesz komuś spod domu.

H

henex1980

@heniek1000
Ja moge źle zrozumieć napisany tekst przez autora. Z racji tego, ze jest to forum mechanikow to zabrzmialo to tak jakby sam robil geometrie w swoim zakladzie.

Jednakże w odróżnieniu od Ciebie ja wiem co pisze o mechanice i naprawach. A Twoje brednie to moga jedynie zaszkodzić.
@henex1980

Zmień dla świętego spokoju zwrotnice + amor i sprawdź wtedy kąt.
Pewnie tak muszę zrobić. Jest jeszcze kwestia która mnie zastanawia. Czy ten kąt prawego koła nie jest przyczyną że przy kręconych ósemkach na parkingu przy pełnym skręci jakby koło przeskakiwali na końcu skrętu. Co ma znaczenie opony do wymiany. Przednia oś zimowe 20r a tył całoroczne 19r Marka ta sama i rodzaj bieżnika (choinka) ale to nie może mieć miejsca przy AWD. Co jeszcze można zauważyć to do 100-110 jazda bez dudnienia czy drgań na kierownicy ale szybciej tak do 150 to się nasila i potem jest dobrze. W sensie zanika to znacznie. Może samo przeważnie koł lub wymiana opon pomoże albo walka z autem się zaczyna

Fotki z uszkodznenia koła
Felga zdemolowana. Nic mi nie pozostaje jak zaryzykować i zmienić zwrotnice i liczyć na cud że kat wróci do normy.

Załączniki

• Screenshot_2023-04-03-14-21-16-12_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2023-04-03-14-21-16-12_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    297,9 KB · Wyświetleń: 24
  • Screenshot_2023-04-03-14-21-07-52_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2023-04-03-14-21-07-52_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    291,5 KB · Wyświetleń: 25
  • Screenshot_2023-04-03-14-20-59-23_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2023-04-03-14-20-59-23_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    297,9 KB · Wyświetleń: 25
H

henex1980

Mam magika diagnostę który mówi zakładaj nowe gumy i jeździj. Będzie zabierać gumę od środka wymieniasz zwrotnice , kolumnę i powinno być ok ale nie ma co się pchać już w koszty. Jak to nie pomoże zobaczymy. Rozwiercimy minimalnie sanki i kat wróci. Tak że może tędy droga.Najlepiej na nowych gumach się wyznamy jak po aucie nie czuć podczas jazdy. Opony i tak do wymiany z racji przód zima tył całoroczne i już podjeżdzone dość.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2050
Miasto
Kaczory
Czyli masz zalozyc nowe opony, ktore moze zebrać, zeby uniknac kosztow? xD

H

henex1980

Może Ciąć ale nie musi. Jak tak wtedy zrobimy zwrotnice i amortyzator. Jak to nie pomoże lekko rozwiercanie sanki i wahacze by dopasować kąt koła. Tak gość mi to tłumaczy co już to nie raz robił.
Opony to 1200zl a zawieszenie zrobi się 3tys które zawsze mogę jeszcze wydać. Gość mówi że z tej geometrii wcale nie musi zabierać opony. Jak za 5-10tys odbije się to na gumie to jest problem a wcale nie musi byc to widoczne. Po aucie nie czuje żadnych problemów. Gdyby nie kolejna geometria panie jeździł bym dalej.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2050
Miasto
Kaczory
Też nie twierdzę, że będzie żarlo opony, ale osobiście wolalbym to zrobić i więcej nie myśleć o tym.
Jaki masz koszt amor + zwrotnica?

H

henex1980

Też nie twierdzę, że będzie żarlo opony, ale osobiście wolalbym to zrobić i więcej nie myśleć o tym.
Jaki masz koszt amor + zwrotnica?
1500zl minimum ale przecież pasuje już zrobić poduszkę amortyzatora, druga stronę też z amortyzatorem też pasuje zrobić więc liczę że 3tys wyjdzie. Znalazłem 2 firmy, oferują podkałdki które korygują kar koła ale to raczej na tylną oś ale mają też śruby które korygują kąt przedniego koła tylko warunek to mocowanie w kolumnie na 2 śruby.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom