• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cherokee 15r. Proszę o interpretację geometrii.

Status
Zamknięty.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1270
oferują podkałdki które korygują kar koła

ja pierdziele... podkładki, sratki... co jeszcze...

pisałem: albo kielichy u góry są w złym miejscu albo dół się rozjechał.
górę "korygujesz" siłownikiem do naciągania ramy- rozpychasz albo zwężasz.

przy dole bierzesz pilnik, frez, i z otworów w amortyzatorze robisz "jajka". dzięki temu masz regulacją kąta pochylania koła
1680630947922.png

oczywiście wszystko trzeba zrobić z głową i musi to być osoba która rozumie i czuje wszystkie parametry zawieszenia. a nie gościu po pseudo szkoleniu który tylko umie odróżnić czerwony i zielony kolor na ekranie komputera. to musi być ktoś kto zrozumie wartości i liczby które są wyświetlane na ekrania.

H

henex1980

Dziękuję za info. Super wiedzą. Mam inny problem. Właśnie wróciłem od auta. Nie wiem co jest ale w jednym momencie świeci się kontrolka hamulca, trakcja, service automatu się wyświetla. Air bag świeci. Kontrolki i na zegarach. Wrzucam wsteczny szarpniecie autem mogę ruszyć ale silnik jakby w trybie awaryjnym pracuje równo ale nie mam mocy. Nie miałem jak zmierzyć Aku ale wygląda faktycznie że rok temu zmienione. Co jest grane? Aku ładuje.

przy dole bierzesz pilnik, frez, i z otworów w amortyzatorze robisz "jajka". dzięki temu masz regulacją kąta pochylania koła
Wyświetl załącznik 48741

oczywiście wszystko trzeba zrobić z głową i musi to być osoba która rozumie i czuje wszystkie parametry zawieszenia. a nie gościu po pseudo szkoleniu który tylko umie odróżnić czerwony i zielony kolor na ekranie komputera. to musi być ktoś kto zrozumie wartości i liczby które są wyświetlane na ekrania.
Dziękuję za info. Zrobię jak mówisz.

Dziękuję za info. Super wiedzą. Mam inny problem. Właśnie wróciłem od auta. Nie wiem co jest ale w jednym momencie świeci się kontrolka hamulca, trakcja, service automatu się wyświetla. Air bag świeci. Kontrolki i na zegarach. Wrzucam wsteczny szarpniecie autem mogę ruszyć ale silnik jakby w trybie awaryjnym pracuje równo ale nie mam mocy. Nie miałem jak zmierzyć Aku ale wygląda faktycznie że rok temu zmienione. Co jest grane? Aku ładuje.
Temat rozwiązany. Po zmianach w module od hamulca ręcznego oraz wyłączenia start stop w jeepie ( nie tylko) należy zrobić osiowanie proxy. Taka adaptacja modułów.

Kupi jakiegoś Goodride'a i zobaczy. Drogie nie są, a kleją jak każda normalna opona, za to są dość miękkie, więc i tak szybko się zetrą.
Racja. Opony już zamówione.

Wyświetl załącznik 48741

Na tym amorze wskazałes otwory. Co sądzisz o tym co pokazuje na zdjęciu. To kolumna z cheroekke. Czy tutaj da się coś pokombinować? Jeżeli koło na minus czyli tendencja cięcia wewnętrznej krawędzi opony to czy jesteś w stanie określić w którym miejscu powinienem szukać ,,luzu''
Zwrotnica z kolumna oraz sam amor. Gdzie szukać ,,korekty nachylenia kola''?

Załączniki

• Screenshot_2023-04-04-19-25-51-51_6d3dcdd585f0e667995b9985370bf79e.jpg
    Screenshot_2023-04-04-19-25-51-51_6d3dcdd585f0e667995b9985370bf79e.jpg
    540,6 KB · Wyświetleń: 12
  • IMG20230404190732.jpg
    IMG20230404190732.jpg
    2,7 MB · Wyświetleń: 12
  • IMG20230404190726.jpg
    IMG20230404190726.jpg
    2,7 MB · Wyświetleń: 8
  • IMG20230404190737.jpg
    IMG20230404190737.jpg
    2,7 MB · Wyświetleń: 12
  • Screenshot_2023-04-06-09-35-29-02_d4c83e98b7363fb18e9bde28130b0ba3.jpg
    Screenshot_2023-04-06-09-35-29-02_d4c83e98b7363fb18e9bde28130b0ba3.jpg
    548,8 KB · Wyświetleń: 14
  • Screenshot_2023-04-06-09-35-16-75_d4c83e98b7363fb18e9bde28130b0ba3.jpg
    Screenshot_2023-04-06-09-35-16-75_d4c83e98b7363fb18e9bde28130b0ba3.jpg
    819,9 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnio edytowane przez moderatora:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1270
Jeżeli koło na minus czyli tendencja cięcia wewnętrznej krawędzi opony to czy jesteś w stanie określić w którym miejscu powinienem szukać ,,luzu''

nie. bo to nie możliwe zrobić na odległość. trzeba przetrzepać CAŁE zawieszenie, WSZYSTKIE tulejki, łączniki i sworznie.
do tego sprawdzić czy coś nie jest pogięte. wliczając budę, sanki, wahacze, piasty, felgi itd..

Zwrotnica z kolumna oraz sam amor. Gdzie szukać ,,korekty nachylenia kola''?

niestety na zdjęciu nic szczególnego nie widać.

H

henex1980

To zdjęcie poglądowe. Nie moje części. Miałem na myśli że możesz wskazać po tych elementach gdzie prawdopodobnie będzie opcja rozwiercenia otworów.
Amortyzator który pokazałeś jest doś popularny a tutaj inaczej idą mocowania do zwrotnicy
Co do luzów to ich nie ma. Sprawdzaliśmy na ścieżce.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
228
Miasto
Xxx
A tak z ciekawości zapytam czy ten model jest jeszcze na ramie ? Czy to samonośne ? Może wystarczy sanki poluzować i przesunąć delikatnie ??

H

henex1980

A tak z ciekawości zapytam czy ten model jest jeszcze na ramie ? Czy to samonośne ? Może wystarczy sanki poluzować i przesunąć delikatnie ??
Nie jest na ramię. Diagnosta próbował sankami korygować i sie poddał. Opony letnie wrzuciłem i stwierdził żeby jeździć i obserwować oponę jak cos będzie odbiegać wewnętrzna strona to znaczy że pasuje szukać rozwiązania. Wymiana zwrotnicy i amortyzatora. Może wahacza. Przyznał że można rozwiercac sanki ale to też ma swoje granice. Koledzy tutaj mówią żeby szukać luzu w kolumnie ale jak na zdjęciach widać nie wiem czy ten sposób sprawdzi się w tym przypadku.

Temat do zamknięcia. Dziękuję

H

henex1980

Po przekładce licznika mam jechać do gościa który zajmuje się naprawa liczników i w cenie 150zl skoryguje licznik zakupiony do faktycznego przebiegu na aucie.

H

henex1980

Pomyliłem watki. Auto śmiga. Zrobione 30tys i wszystko w porządku.

H

henex1980

Ale co zrobiłeś
Nic

Witam. Auto uderzone w prawy przedni bok. Sprzedawca zapewnia o naprawie na płycie z pomiarami laserowymi. Po wizycie w serwisie na zbieżności wychodzi problem. Ciężko mi się odnieść. Gość który to ustawiał na kołysce wiecej już nie dał rady. Tył ogarnęli ale przód jest jak na zdjęciu. Drugi znów mówi że nie ma tragedii i można jeździć. Podejrzenie na kolumnę, zwrotnice a może sanki zawieszenia. Mówią że może na przestawiony i wymiany nic nie dadzą. Proszę o radę co robić z tym autem. Autem się przejechałem to jedzie jak po sznurku. Szary mniej czytelny wykres z serwisu gdzie gość oddał auto nie dawno a drugi w kolorze robiony przezemnie.
Proszę o usunięcie fotek z forum. Bezskutecznie. Nie wiem w czym problem aby administrator usunął zdjęcia które umieściłem. Szkoda że nie ma edycji jak to często bywa i trzeba pisać prośby na które administrator nie reaguje. Podałem link i wytłumaczyłem dlaczego proszę o usunięcie fotek a admin ma z tym problem. Trudno.

H

henex1980

Tak. Mam kupca jutro i muszę sprzedać jako oryginał z USA.
Bezkolizyjny bezwypadkowy. Dlatego chcę aby mój Vin nie latał po forum.
Twój Vin też widnieje w sieci? Zadajesz głupie pytania. Prosiłem o usunięcie zdjęć i tyle. Ale to jakiś problem. Widzę że sam masz na koncie takie numery bo ja mam całą naprawę na fotkach i nie jest to tajemnica. Nie bój się o mnie. Zapewne jak kiedyś będę sprzedawał ty już wiesz że to gruz na kółkach.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
382
Co Ci to da, jak i tak został wątek z prostowaniem podłużnic :D

H

henex1980

Wątek wątkiem ale chyba nie macie swoich numerów Vin w sieci. Dodanie fotki w moim temacie powoduje że Vin jest dostępny a chyba nie muszę upubliczniać vinu na forum? Temat niech sobie wisi. Nie rozumiem skąd ta złośliwość adminów. . . .

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
527
Miasto
Częstochowa
Sam robiłeś zdjęcia, udostępniałeś je, opisywałeś swoje poczynania, i wiedziałeś co za tym idzie, twój post #55 już sam za siebie mówi jaki ty jesteś, zgłosiłeś do Administratoraa chęć edycji/usunięcia zdjęć/posta. Skoro tego nie zrobił, ma takie prawo, to decyzja Administratora i wola czy usunie. A twoje wypowiedzi i zażenowanie w ostatnim poście są nieadekwatne do tego wszystkiego w tym temacie. Temat zamykam, masz zakładkę pod postem zgłoś, Administrator może ale nie musi usuwać treści zamieszczonych na forum, zakładając konto na forum akceptowałeś jego zasady.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom