• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen 1.8 benz+gaz cykanie w silniku

lucas7911

Początkujący
Punktów
0
Witam problem jaki u mnie występuje to odgłos cykania podczas pracy silnika, najbardziej objawia się to w momencie przyspieszania zwłaszcza na zimnym silniku, stawiałbym na zużycie hydraulicznych popychaczy zaworów ale odgłos ustaje gdy podczas jazdy wrzucę na luz i podczas postoju zwiększając obroty. Czy taka sytuacja jest możliwa że objawia się tylko pod obciążeniem.
Drugie pytanie czy wymiana w/w popychaczy wraz z uszczelniaczami zaworów wymaga zdjęcia głowicy w przypadku tego silnika?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
polecam zdjecie do wymiany gumek a jak nie zepnie zaworu i co ??? albo jak wpadnie zabezpieczenie?? a cykanie u mnie nie słychac tego cykania;)

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
A na gazolinie to słychać? Czy na benie .. Bo droga ostatnio.... Więc?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
do wymiany samych popychaczy wystarczy rozrząd i wałki zdemontować... a co do uszczelniaczy zaworowych to da się to zrobić bez demontażu głowicy ale trudniej:) przy zdjęciu głowicy jest nieporównywalnie łatwiej :)

lucas7911

Początkujący
Punktów
0
Właśnie nie jestem do końca pewny, tak skojarzyłem bo podobnie miałem w Escorcie, tylko że tam było słychać również na jałowym

Tylko że jak zdejmę głowicę to już i uszczelka i planowanie i koszty w górę

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
popychacz teoretycznie powinien przestać dzwonić jak zwiekrzysz obroty bo wieksze cisnienie oleju go wypełni... ale to nie reguła... w roverach zatykał sie jeden kanał doprowadzający olejdo popychacza i pomimo obrotów nie przestawał dzwonic.... po zdjeciu pokrywy zaworów trzeba naciskać popychacz na którym krzywka wałka jest w górze i nie powinno być żadnego luzu... jak jest to do wymiany...

czy chodzi o citroena xara picasso??

jesli tak to wymiana uszczelniaczy bez demontażu głowicy będzie o tyle trudniejsza gdyż silnik pochylony a podszybie nieco bardziej wysunięte do przodu ... utrudni to wymianę

koszty w górę jak zaznaczyłeś ale pewniejsza robota....

wszystko widzisz jak na dłoni... to nie wymiana żarówki ... jak pujdzie coś nie tak to będzie okupione większymi kosztami a może i nawet stwierdzisz że nie opłacalna będzie naprawa...

lucas7911

Początkujący
Punktów
0
Tak to Xsara Picasso, najbardziej słychać np na 1-2 biegu podczas ruszania i rozpędzania albo w trasie w momencie redukcji z 5 na 4 i mocniejszym naciśnięciu gazu podczas wyprzedzania

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
słuchaj to trochę wróżenie z fusów... napewno są osoby co chętnie by ci pomogły ale to trzeba osłuchać.... bo (nie obrażając cie) ale jak klient przyjezdza do mnie i mówi że mu coś stuka to potem okazuje sie że to jednak trze albo piszczy a klientowi sie tak wydawało.... Do rzeczy nie naprawimy/ nie pomożemy na 100% przez internet... możemy tylko zasygnalizowac co to może być...

lucas7911

Początkujący
Punktów
0
Rozumiem nikt na odległość nie postawi diagnozy, muszę podjechać do kogoś kto wyeliminuje inne możliwości zanim zabiorę się za głowicę. Dziękuje bardzo za wypowiedzi

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
myslę ze postawienie diagnozy komuś kto zna się na rzeczy i ma stetoskop nie powinna zając dużo czasu a ciebie uchroni przed niepotrzebnymi wydatkami:)

Do góry Bottom