• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen berlingo 1.6 hdi 2017 klima nie działa.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Witam....
Klima manual.
Sprężarka nowa ktoś wymienił .
Czynnik ok 6 bar.
Na sprężarce wystepuje tylko zaworek brak sprzęgła taki typ :)
Zaworek sprawny i przewody do niego też które idą prosto z BSM czyli ten koło aku.
Nic BSM nie wypuszcza żadnego napięcia a ma być tak sygnał PWM .
Wentylator chłodnicy działa ale tylko w testach a tak się nie włącza jak włacze klime.
Co te żabojady wymyśliły ?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
65
Jeżeli ciśnienie będzie za niskie, to nie będzie tzw. zezwolenia na start i żeby było dziwniej, to błąd będzie zapisany w sterowniku silnika bodajże.
Najpierw musisz być pewien, że masz czynnik i odpowiednie ciśnienie w układzie, potem komputer i sprawdzasz.
Możesz też oszukać czujnik ciśnienia i zasymulować prawidłową wartość ale jeśli nie masz obeznania, to odpuść sobie.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Cisnienie było 7.3 bara i nie startowała klima. Upuscilem do 6.5 i też nie poszła potem.do 5.5 i też nie poszła.
A czynnik był wczoraj dobijany .
Czujnik bez problemu mogę oszukać robiłem to wiele razy więc możesz się zapytać a nie od razu widzę wiesz co ja potrafię i nie potrafię ...
Automatyczne połączenie postów:

Dalej jak bliżej do zrobienia.

Nie ma żadnych błędów w sterowniku silnika,!!

tolus24

SuperMechanior
Punktów
65
Po prostu opisałeś to w taki sposób, jak byś wcześniej tego nie robił.
No to jeśli wiesz, jak oszukać czujnik, to zrób to i włączając klimatyzację z przycisku zobacz w komputerze czy dostaje zezwolenie na start i czy wysterowuje sprężarkę, a to czy ona się włączy, to już inna sprawa i wtedy będziesz wiedział gdzie szukać.
Rozumiem, że oczywiście masz podłączone manometry pod niskie i wysokie ciśnienie i obserwujesz obydwa ciśnienia, zarówno na wyłączonym, jak i włączonym silniku/klimie.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
589
Rozumiem, że oczywiście masz podłączone manometry pod niskie i wysokie ciśnienie i obserwujesz obydwa ciśnienia, zarówno na wyłączonym, jak i włączonym silniku/klimie.
Nie, tu Nam zostawił pole manewru do fantazjowania.
Dlatego chu. nie robota :D

zarówno na wyłączonym, jak i włączonym silniku/klimie.
Obawiam się że nie :D

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
636
Miasto
Okolice Krakowa
@tolus24, kolega @wdwiesiek Cię już rozgryzł, wszystko czysto teoretycznie, "być moze", "bodajże", "z tego co pamiętam". Wyjaśnij może co mu da manometr na wysokim ciśnieniu, skoro widać, że na niskim ma ciśnienie wystarczające do uruchomienia instalacji i nie spada ono po uruchomieniu klimatyzacji? Jedyne co kolega @Markson43 zje*ał koncertowo, to upuścił czynnik, więc strzelił sobie w kolano.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
No to jakie ciśnienie mam ustawić na symulacji jak już zjechałem od 7 do 5 bara ?
Nie nie mam nanometrów więc tego nie sprawdzę. Ale chyba muszę kupić taki zestaw bo rzeczywiście dużo od razu widać i goście co nabijają klimę też zawsze mówią że wszystko jest ok razem z szczelnością. Myślę że to nie jest problem w ciśnieniu bo to biorę zawsze od strzała na początek. Ja tylko mogę sprawdzić na kompie niskie ciśnienie czyli to co zawsze pokazuje komputer diagnostyczny .
Nie znalazłem w żadnym jak na razie komputerze opcji zezwolenia na start klimy mam w blokach czy przycisk włączony i czy wentylator jest włączony i na którym biegu i parę innych ale takie coś jak zezwolenie na start klimaty nie ma..
Może ktoś wie jakie są kryteria do pozwolenia bo do tej pory co podpowiadacie to i ja wiem.

Na pewno nie działa przycisk włączania klimy w testach panela ale jak dam pokrętło na szybę to samo się włącza że przycisk aktywny.
Dziwi mnie to że klima nie zaczyna działać jak na ostro włączę zaworek na sprężarce...wiem zaraz któryś napisze że tak nie wolno bo spalę i abym dał spokój... odpisuję wiem co robię!!!! I wiem że jest zawór rozprężny zabezpieczający i że z tym trzeba uważać.

Ostatnia edycja:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
65
@tolus24, kolega @wdwiesiek Cię już rozgryzł, wszystko czysto teoretycznie, "być moze", "bodajże", "z tego co pamiętam". Wyjaśnij może co mu da manometr na wysokim ciśnieniu, skoro widać, że na niskim ma ciśnienie wystarczające do uruchomienia instalacji i nie spada ono po uruchomieniu klimatyzacji? Jedyne co kolega @Markson43 zje*ał koncertowo, to upuścił czynnik, więc strzelił sobie w kolano.

Jak zwykle pojawił się forumowy celebryta z garścią cennych informacji.
Już Ci pisałem, że poklasku możesz szukać w przedszkolu, bo taki poziom prezentujesz.
Także "szczekaj" dalej, a karawana jedzie do przodu, a jeśli nie wiesz po co się coś robi, to Twój problem, nie Ty mi będziesz mówił, jak mam diagnozować, a tym bardziej co i gdzie mam pisać.
Autor, założył temat, bo nie umie rozwiązać problemu ale obraża się, bo niby jego ktoś obraża, choć opisał problem, jak opisał tylko, że to on nadal nie potrafi rozwiązać tego problemu, a nie ja.
Także bawcie się dalej w diagnozowanie klimatyzacji z pomiarem jednego ciśnienia i jeszcze nie wiadomo w jakich warunkach ale już z założeniem, że jest prawidłowe.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
589
Już Ci pisałem, że poklasku możesz szukać w przedszkolu, bo taki poziom prezentujesz.
Eeee mikur to jest stary wyjadacz. Nawet brał udział w tym programie TVN Turbo "99 godzin" - budował monster trucka z fiata 126p :D

Ja to nie wiem o co wam chodzi z tą klimą. No podłącz te zegary i powiedz jakie jest ciśnienie?

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Może prozaiczne pytanie, czy dmuchawa nawiewów działa na wszystkich prędkościach? w postach tego się nie doczytałem?
Tak oczywiście działa sprawdzone na początku. Wszystkiego co sprawdzałem nie pisałem bo jak bym napisał to by było dopiero że fachowiec wszystko sprawdził a dalej nie działa :)

Eeee mikur to jest stary wyjadacz. Nawet brał udział w tym programie TVN Turbo "99 godzin" - budował monster trucka z fiata 126p :D

Ja to nie wiem o co wam chodzi z tą klimą. No podłącz te zegary i powiedz jakie jest ciśnienie?
Nie mam zegarów pisałem przecież!!!
Ale jak byś pytał że wyprzedze pytanie tak mam oscyloskop i sprawdzałem zasilanie PWM i brak. PWM to prostokąt.

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Tego nie sprawdzałem w blokach pomiarowych tak on by nie pozwolił on jest ogólne od zaszronienia piszę oczywiście o chłodnicy wewnątrz auta bo różnie ludzie to rozumią.

toldek1

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Zwykle zakładam na zaworek sterujący generator PWM by stwierdzić że kompresor jest sprawny, nigdy nie spinałem owego na ,,ostro" i powoli zwiększałem wypełnienie, jak wyżej Farseer napisł to faktycznie może blokować, czym diagnozujesz to auto? trochę to dziwne że nie ma parametrów z klim

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Przydał by się na tym forum jakiś automatyczny konwerter zdjęć aby ich dopasował do wymagań i sam zmniejszył wagę pliku..nie ? :)

Diagnozuje czym sobie byś życzysz ł? Lexia, launch. Delphi. Delphi jeszcze akurat nie próbowałem ale lexia i Launch to już parę razy.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
636
Miasto
Okolice Krakowa
@tolus24 jak na razie to Ty się wyszczekałeś i zaczynasz obrażać innych, a Twoje posty opierają się o "może", "gdyby", "wydaje mi się"... Jak ktoś jest kumaty to od razu widzi co i jak. Z resztą zamiast odpowiedzi na moje pytanie, jest atak, więc to też pokazuje akurat pewne cechy osobowości.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Sprawdzę jutro czy nie urwało napędu wewnątrz sprężarki choć nowa. Bo powinno mi rurkę bardzo szybko zrobić zimną jak sterujemy zaworkiem na Max. Bardzo często tak robię i działa. Lub czynnik coś nie tak z nim.

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
133
bez zegarow to slaba robota
to na generatorze nie startuje zawor?
daj mu wypelnienie 50 procent iczestltliwosc 10 hz i daj znac czy klika zawor

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Ja mu daję stałe 12V i klika ale nie ziębi. Nie trzeba do tego sterownika aby to sprawdzić. A zegary po co mi jak czynnik nie jest napędzany to samo ciśnienie widzę na komputerze. Nie tędy droga!!! Z tymi zegarami ja nie mam sterowania na zaworek i nie znam przyczyny.

Do góry Bottom