• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen berlingo 1.6 hdi 2017 klima nie działa.

Farseer

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Pruszków
Nie doczytałem się tego: czy jak sterujesz tym zaworem, to czy strona wys cis jest gorąca??? Ciepła? Czy bez jakikolwiek zmian? To też nam tu dużo powie.

Jesli temperatura sie nie zmieni no to przynajmniej kilka rzeczy da się wykluczyć.

Zegary by się przydały, żeby zobaczyc co się dzieje na tej wys stronie. Nie wszystko można wywnioskować z połowicznymi danymi.

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Nie doczytałem się tego: czy jak sterujesz tym zaworem, to czy strona wys cis jest gorąca??? Ciepła? Czy bez jakikolwiek zmian? To też nam tu dużo powie.

Jesli temperatura sie nie zmieni no to przynajmniej kilka rzeczy da się wykluczyć.

Zegary by się przydały, żeby zobaczyc co się dzieje na tej wys stronie. Nie wszystko można wywnioskować z połowicznymi danymi.
Nic się nie zmienia rury od kompresora klimy nie zmieniają temperatury już pisałem. Jaj steruję zaworkiem a mam tester sygnału prostokątnego z regulacją hz do 5V to sprawdzę jak należy . Ale to jutro. ok

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Nowy jest!! Ale wiem że teraz gówno robią. Ale nie wprowadzają mnie w koszt i napisz czy wtedy by nie było sterowanie na zaworek ?? Powinno być a klima wtedy nie powinna chłodzić.A zaworek jest sprawny a sprzęgła brak!! Nie występuje w tym .

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Problem masz w braku sterowania sprężarką pwn-em , jak napisałeś . Napraw to ,może przewody , sterownik klimy ,bms . Schemat do ręki i prześledzić jak idzie sygnał .

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Problem to brak narzędzi do odpowiedniej diagnozy. Oddaj auto klientowi. (ja bym tak zrobił). Lub wymień presostat w ciemo, może się uda. Nie znam układu, rzucam w ciemno. Bez urazy, ale bez odpowiednich narzędzi tylko pogarszasz sytuację dla właściciela auta i osoby, która po Tobie to naprawi. 6 bar ile to gramów czynnika przy określonej temperaturze?
I oczywiście przy określonej wielkości układu?

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Problem to brak narzędzi do odpowiedniej diagnozy. Oddaj auto klientowi. (ja bym tak zrobił). Lub wymień presostat w ciemo, może się uda. Nie znam układu, rzucam w ciemno. Bez urazy, ale bez odpowiednich narzędzi tylko pogarszasz sytuację dla właściciela auta i osoby, która po Tobie to naprawi. 6 bar ile to gramów czynnika przy określonej temperaturze?
I oczywiście przy określonej wielkości układu?
Bez urazy ale daj sobie spokój z takimi poradami. I nikt po mnie nie będzie miał problemów. Chłopie temperatura nie ma wpływu na sterowanie zaworkiem jak układ wogóle nie działa. Piszesz że nie znasz układu a kto ci broni poznać.
Automatyczne połączenie postów:

albo tu jest problem
Trzeba poznać układ jak i co i kiedy działa wtedy będziemy mądrzejsi. Ja niedawno robiłem klimę w Kia sportage 2015 i na prawdę powód jej nie działania był kompletnie nie logoczy bo nie działał inny system kompletnie nie związany z klimatyzacją!!
Automatyczne połączenie postów:

Problem masz w braku sterowania sprężarką pwn-em , jak napisałeś . Napraw to ,może przewody , sterownik klimy ,bms . Schemat do ręki i prześledzić jak idzie sygnał .
Przewody ok . A zaworkiem steruje BCM bo do niego idą oba przewody z zaworka. I tak jest na schemacie. Nie wiem po Can pewnie idzie komunikat od EDC i panela.Wiadomo sterownik silnika i panel to też główne moduły. Ale panel to Tylko przycisk bo klima manualna. Choć musi być na zimno ustawiony i włączony bieg wentylatora wewnątrz.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom