• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C3 cyka i odpala za 2-3 próba

gryc93

Uczestnik
Punktów
0
Witam

Przedwczoraj żona od rana do popołudnia jeździła przy czym odpalała gasiła z 10x i wszystko ok. Odstawiła auto pod domem wszystko ok, wsiadam po 21 i tylko cyk i cyk i nic :l mówię Aku padł. Na drugi dzień ładuje caly dzień. Odłączam odpalam rundka i zostawiam. Rano znowu kaplica. Mówię nowy Aku bo ten nie trzyma. Wkładam nowy Aku dalej cyk cyk. Czyszcze klemy i obejmy z przewodów dalej nic. Wymieniłem bezpiecznik z rozrusznika bo troszkę skopcony i dalej nic. Zauważyłem że raz po przekręceniu zapłonu mruga Aku a raz nie oraz gdy za 1x tylko cyka i szybko wrócę i zakręcę to odpala?
Po ostatnim odpaleniu mija 3-4h za pierwszym razem znowu cyk i 2 próba odpala...

Kończy się rozrusznik? Jak tak to jak najłatwiej go wymienić zlokalizować w C3.

Z góry dzięki za pomoc

martin531

Bywalec
Punktów
10
Albo rozrusznik albo masa. A żeby doradzić coś w kwesti demontażu to było by fajnie wiedzieć jaki to silnik

gryc93

Uczestnik
Punktów
0
Myślałem że napisałem sorki.

1 generacja 1.4 8v 54kw

W przypadku masy jak ja zlokalizuje?
Tylko czy to dawałoby taki rezultat że raz pali raz nie w przeciągu 10s np?

martin531

Bywalec
Punktów
10
Masa może dawać taki objaw. Przykręcona jest do skrzyni biegów. Jedź po kablu od klemy to znajdziesz. Z tego co pamiętam to rozrusznik jest z tyłu silnika pod kolektorem ssącym. Dostęp nie jest zły. Wyjmij obudowę filtra powietrza to będziesz widział

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Rozrusznik się kończy lub tak jak piszą koledzy masa . Choć obstawiam rozrusznik .

gryc93

Uczestnik
Punktów
0
Ok jak zlokalizuje ta masę to jak ja zdiagnozuje? Przemierzyć napięcie? Czy np mogła się odpiąć od tej skrzyni i dlatego nie zwiera...

Sorki że tak lopatologicznie pytan ale amator w tej kwestii jestem więc pytam by widzieć a potem zrobić bo jak wiadomo co jak i są chęci to wszystko można

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Będzie przykręcona między budą a silnikiem. Na szybko możesz popuścić śruby i dokręcić jeszcze raz. Jak pomoże to musisz ją zdjąć całkiem i wyczyścić, jeśli nie pomoże to rozrusznik do naprawy.

gryc93

Uczestnik
Punktów
0
A masz problem z sobą czy może również z sobą ;)? Jak chcesz poszukać zaczepki to wyjdź na miasto pewno znajdziesz a nie cwaniaczysz jak 15 latek w necie :D trochę powagi

Do góry Bottom