• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen c4 picasso 2018 1,6HDI Automat, brak komunikacji

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Witam, zazwyczaj nie biorę takich robót ale sytuacja to wymusiła więc musiałem i utknąłem.
Auto prawie nowe przebieg 17tys km, po strzale przodem. Dostał gąga w lewy przedni błotnik, przygniecione wiązki elektryczne potrzaskane plastiki i mocowania kabli a jest tam tego siana. Jedna duża wtyka była pokruszona. Po wypadku auto miało wymienioną półos i mcphersona wahacz i samodzielnie wjechalo na lawetę handlarz naprawiał to dalej w Polsce. Naprawione kupił ktos kto do mnie przyjechal z problemem. najgorsze ze problemy pojawiły się rok po zakupie. Auto wysiewało błędy komunikacji skrzyni z czym tylko sie dało, wyrzucało na luz, trzeba było zgasić i zapalić by ponownie jechał, nie chciał włączyć wstecznego biegu, pod górkę potrafił wyłączyć wspomaganie kierownicy i zredukowac bieg po czym nie chciał wejść na wyższy cuda na kiju. Szczegolnie po deszczu auto żyło własnym życiem.

Skrzynka elektryczna pod maską też nosi na sobie ślady wypadku ale czy jest uszkodzona w środku czy nie, nie wiem.
W sterowniku centralnej skrzynki elektrycznej było zapisane 76błędów z czego jakies 70 było od komunikacji. Z innych błędów jakie wynikły po pełnym skanie wywaliło też uszkodzenie procesora wybieraka skrzyni biegow.... Skrzynia siedzi AISIN.
po wymianie głównej dużej wtyki łączącej wiązkę pod lewym przednim błotnikiem problemy zniknęły kilka dni było dobrze, teraz auto jezdzi ale świeci się service. Po wejściu w centralną skrzynkę elektryczną mamy zapisane 2 błędy jeden sie daje skasowac i po chwili wraca tzn. b1328 zwarcie do masy podgrzewania szyby tylnej i/lub lusterek a drugi nie daje się skasować i nie wiem jak go pokonać gdzie szukać tzn: u1f67 komunikacja między ster.centr. el. i skrzynka bezpieczników z tyłu brak komunikacji. kropka w kropkę przepisane z diagnoskopu...

odczytywane kts 540, pojazd citroen c4 2018 spacetourer 1,6 bluehdi produkcja marzec 2018, z tego co wiem do marca szła inna seria c4 a po marcu inna, to juz ten nowszy niby.

Proszę o podpowiedż co dalej robić z tym problemem gdzie tego szukać, auto jest kiepsko poskładane brakuje śrub kołków niepozuzupełniane braki po wypadku.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
b1328 zwarcie do masy podgrzewania szyby tylnej i/lub lusterek
lub podgrzewania foteli jezeli pojazd jest w nie wyposazony
u1f67 komunikacja między ster.centr. el. i skrzynka bezpieczników
te bledy moga byc ze soba powiazane i moze dlatego go nie skasujesz. Teraz akurat zgaduje, ale czesto gesto sa takie zaleznosci.
odczytywane kts 540, pojazd citroen c4 2018 spacetourer 1,6 bluehdi produkcja marzec 2018, z tego co wiem do marca szła inna seria c4 a po marcu inna, to juz ten nowszy niby.
Roznica jest skrzynia, automat ma 8 biegow zamiast 6 jak w przypadku tego auta z poprzednia nazwa - picasso. Kazdego schematu nie studiowalem, ale jakos nie widzialem wielu roznic.
Proszę o podpowiedż co dalej robić z tym problemem gdzie tego szukać, auto jest kiepsko poskładane brakuje śrub kołków niepozuzupełniane braki po wypadku.
Blad b1328 jasno Cie prowadzi, a ten drugi tez pokazuje palcem gdzie szukac. BSI i skrzynka w srodku auta - to Twoj rejon poszukiwan.

Jezeli chcesz mojej podpowiedzi to zaplac za token, pobierz sobie co Ci potrzeba ze schematow z service box'a.
Niestety nie wiem czy 540 mozesz uzyc jako passtrhru dla diagboxa on-line, ale jezeli utkniesz na dobre to polecam to jeszcze podpiac czyms innym.

Powodzenia

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Aktualizuję, po rozebraniu połowy samochodu tzn zderzaka blotnika nadkola p, drzwi lewy bok, próg listwy i wnetrze lewa strona i gruntownym przetrzepaniu kabel po kablu okazalo sie ze tych nacietych naciagniętych przy wypadku kabli ktore pominal handlarz przy naprawie bylo o kilka wiecej.

Do góry Bottom