• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 1.6 HTP check engine

Punktów
4
Miasto
Czerwionka-Leszczyny
Witam pomoże ktoś ?? Mianowicie w moim C5 III 1.6 THP wyskoczył Check engine ( żółty ) oraz silnik zaczął pracować tak jakby na 3 cylindrach. Do tego świeci serwis olejowy co to może być , cewki ?? Świece ?? Czy coś innego proszę o odpowiedź znawców tego silnika pozdro .

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Na etapie na którym jesteś (przecież nie podałeś nawet kodów błędów z jakiegoś testera, nie mówiąc już o zdjęciach czy filmie) to może być bardzo wiele rzeczy, więc jak ktoś może Ci odpowiedzieć w ogóle?

Jeżeli nic nie sprawdziłeś, nie masz sprzętu, chęci czy cokolwiek to podjedź do kogoś kto będzie wstanie to chociaż wstępnie zdiagnozować. Miałem kiedyś samochód z takim silnikiem i wymieniony został zawór - tak Ci powiem na pocieszenie.

Sprawdź sam podstawowe rzeczy, a jak nie umiesz to nie trać czasu na czytanie for, podmiane jakiś używanych rzeczy ze szrotu czy jakieś inne hocki-klocki. Zapytaj kto tu jest z forum nabliżej Ciebie i zawieź mu auto.

Punktów
4
Miasto
Czerwionka-Leszczyny
Bardzo Ci dziękuję za radę niestety nie mam jak sprawdzić błędów , poprzedzając check engine pół godziny przed pojawił się komunikat " oil serwice "
Automatyczne połączenie postów:

Ktoś pomorze ??? Mieszkam w Czerwionce-Leszczynach

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Gdyby znalazł się mechanik, który na podstawie posta takiego jak Twój umiał naprawić samochód, to i tak nie byłby tu na forum, tylko raczej widzielibyśmy go w tańcu z gwiazdami, albo prowadzącego jakąś infolinię jak te wróżki w telewizji.

Do rzeczy... Żona parę lat temu jeździła Peugeot'em RCZ i tak pisząc z pamięci to właśnie objawy były takie same. Podmiana świecy/cewki nic nie dała, po sprawdzeniu kompresji cylinder 2 pokazywał 0. Skończyło się na wymianie zaworu w głowicy, więc mówiąc krótko - kosztowna operacja. Oby u Ciebie tak nie było.

Nie nabijam się z Ciebie i generalnie Ci współczuję, ale bez kitu jeżeli wiesz tylko tyle ile powiedziałeś to najlepiej zawieź ten samochód tak jak stoi do warsztatu. Na pewno znajdzie się tutaj ktoś ze Śląska kto będzie w stanie ogarnąć Ci ten samochód.

edit. Nie zauważyłem że już odpisałeś.

darcun4

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
Toruń
No ale, że tak z głupia zapytam. Jak świeci się ten "oil serwice", to kiedy ten silnik miał ten "serwice"?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
W 80% przypadkach coś mechanicznego dolega silnikowi .
PS.: Kupiłeś samochód z tym silnikiem bo był tanie niż inne czy nie przeczytałeś na Internecie opinii o tym silniku , czy jesteś fanem bmw ??

Punktów
4
Miasto
Czerwionka-Leszczyny
Kupiłem bo była to wersja exclusiw ze wszystkim co może być w samochodzie na wyposażeniu oprócz automatu , czarny z kremową skórą w środku , jak będzie bardzo droga naprawa to raczej wymiana silnika na inny

Wyniósł mnie że wszystkim 12 tyś. zł. Tak że naprawa może kosztować nawet parę tyś. Jeśli tak to wymiana silnika

Brat ma BMW 1 z tym silnikiem i coś koło 210 tyś. przebiegu dba o olej wymienił raz rozrząd i nic się nie dzieje

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Mam nadzieję, że Cię nie wystraszyłem z tym zaworem. To, że tak się to skończyło u mnie nie znaczy że tak samo będzie u Ciebie, więc głowa do góry.

Skoro dopiero kupiłeś ten samochód to bez znaczenia czy masz czy nie masz gwarancji pewnie i tak wybierałeś się do warsztatu sprawdzić co tak na prawdę kupiłeś, więc powiedzmy że auto podjęło tę decyzję za Ciebie.

Daj nam znać co jest nie tak kiedy sam się dowiesz i nie martw się na zapas :)

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
Drugi silnik ?! Ty wiesz ile kosztuje taki słupek i jak ciężko znaleźć słupek w dobrym stanie .
12tyś czyli typowa promocja :)

Punktów
4
Miasto
Czerwionka-Leszczyny
Mam nadzieję, że Cię nie wystraszyłem z tym zaworem. To, że tak się to skończyło u mnie nie znaczy że tak samo będzie u Ciebie, więc głowa do góry.

Skoro dopiero kupiłeś ten samochód to bez znaczenia czy masz czy nie masz gwarancji pewnie i tak wybierałeś się do warsztatu sprawdzić co tak na prawdę kupiłeś, więc powiedzmy że auto podjęło tę decyzję za Ciebie.

Daj nam znać co jest nie tak kiedy sam się dowiesz i nie martw się na zapas :)
Dziękuję na pewno dam znać co jest grane dzisiaj będę wiedział . Tak był sprawdzany w ASO Citroena przed zakupem wszystko było ok przyjechaliśmy nim na kołach do Polski

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Jakoś gdy widzę HTP mam dreszcze... Osprzęt jest w miarę żywotny jeśli można tak to nazwać ale te silniki zrobione z plasteliny i krowiego gowna... No kolego wpakowales się na minę... Do spr.. Ciśnienie sprężania, ciśnienie oleju... za pewne wypadanie zapłonu już jest... nie życzę źle ale to nie wróży pięknej i owocnej przygody z cytryną

Do góry Bottom