• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 2.0 HPi nieodpala, brak sterowania pompą paliwa w baku.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Witam, w w/w aucie mam taki problem, że nie odpala. Generalnie pompa w baku stoi, sama pompa po podpięciu na krótko chodzi, w samym kalkulatorze wtrysku sa 3 błędy P01631 - wewnętrzny kalkulatora (CAN), P0336 - czujnik położenia wału korbowego, i jeszcze jeden którego nie pamiętam - w każdym razie mówiący o złym odczycie temp za katalizatorem.

Generalnie podczas kręcenia pompa w baku stoi, a komputer nie widzi obrotów silnika (na lexi wskazania podczas kręcenia są 0 lub 192 obr/min) tylko te dwie wartości nie chce być inaczej. Sam czujnik położenia wału podmieniłem i dalej nic ...

Co do błędu P01631 to wyczytałem, że może być on objawem zapełnionej historii dziennika zdarzeń i fakt faktem owy dziennik jest zapełniony bo w pamięci jest zapisanych 51 interwencji. I drugi fakt, jest taki, że nie błędów nie mogę wgl wykasować, podczas kasowania występuje przerwa w komunikacji....

Moje pytanie jest takie czy zapełniony dziennik może być powodem nieodpalania auta? Być może dziwne to pytanie ale coś takiego wyczytałem na innym forum. Pytanie drugie czy lexią można wyczyścić tą historię, jeżeli tak to jak? Od razu mówię, że nie mam zamiaru cofać licznika, nic z tych rzeczy .

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
własnie zezwolenie na start - szukałem tego ale nie mogę nigdzie znaleźć - podpowiesz w którym kalkulatorze tego szukać ?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
chyba raczej stawiam na wysypane BSI, skoro nie chodzą szyby, radio itd. Chyba że nie sprawdzałeś jeszcze zasilania BSI. Jeżeli nie, to lepiej niech to elektryk/elektronik ogarnie. Bezpieczniki sprawdzone i przekaźniki?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
@Szumek72 e nie tak ma napis economode i ma tryb oszczędzania energii i do zapalenia silnika nic działać nie bedzie oprócz świateł taka madra bestia , można to wyłączyć w BSI. A to jest w BSI parametry ale może zawieź do mechanika bo podstaw nie wiesz ;):(

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Nie twierdzę, że tak nie zrobię, tzn. że nie oddam do jakiegoś magika. Narazie się sam pobawię - poza tym zakładając że wysypało się ECU to i tak wiele nie zdziałam bo nie mam takiej wiedzy ale, że mam drugie auto na chodzie to z tym się jeszcze pobujam - dla samej ciekawości. Co do BSI to zasilanie dochodzi, bezpieczniki sprawdziłem i wszystkie wydają się ok, co do przekaźników to przyznaje że tego nie spr. W samym BSI brak błędów.

Kody błędów w kalkulatorze wtrysku to: P1631, P0336, P1419

Do góry Bottom