• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 3V6 skrzynia 4HP20

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak tylko co z tym dalej robić ? tryb przyuczania jest zrobiony to podstawa przy zmianie . Jesli masz jakies rady co do stylu jazdy itp to będę wdzięczny .

Ostatnia edycja:

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Najczesciej jest tak że komp pokazuje wysłanie sygnału do zapiecia biegu ale tego nie robi fizycznie i stąd takie reakcje, jesli jestes pewien mechaniki skrzyni i sterowania to wina musi leżeć w samym kompie

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
niczego nie jestem pewien , ponieważ skrzynia miała już parę sterowników
1- szarpał przy zmianie biegów to był oryginalny .
2- podstawiony z padniętej skrzyni przepinał dobrze ale nie zapinał lock up
3- sterownik obecny jak pisałem szarpie I/II
4- nowy wg midpartsa blokuje I
teraz wstawiłem ten 3 a midparts zdecydował się wymienić sterownik (tak wstępnie mi powiedzieli). sterownik3 mam od gościa który robi skrzynie , moją rozebrał i zmienił konwertor i jakieś tarczki . Twierdzi że skrzynia jest OK . Mogę kupić sterownik skrzyni ale nie rozumiem takich zachowań przy wymianie bloków.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
no i tu jest problem bo kolegi warsztat mechaniczny bedzie caly lipic zamkniety i nie mam gdzie wymienic tego sterownika.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wiec bylem w Wawie w Midpartsie i sterownik wymienili mi od reki prawie na poczekaniu pełna kultura, nie chcieli kasy za wymianę , olej ocenili na b. dobry Skrzyni nie chcieli rozbierać bo uważali ze nie ma sensu . Firma solidna rozmawiałem z szefem f-my i wie co robi . Tyle ze wiele to nie zmieniło może szarpnięcia są mniejsze . Wydaje mi się ze jak jest zimny to płynniej przełącza potem jest odrobina takiego przyhamowania I/II . Teraz zmienię sterownik elektroniki zobaczymy z jakim skutkiem .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
chyba skrzynia opanowana , jeszcze mu zrobie telekodowanie i zobaczymy czy wypuscili nowsze oprogramowania jak mam wgrane .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nadal problem ze skrzynią , nie ma jednak sensownego mechanika , speca od prostej skrzyni 4HP20

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Poszarpuje ? Jak skrzynka zmienia biegi jak jest nie rozgrzana od 1 - 4.
bardzo dobrze zmienia mam wrazenie ze jest jak manualna .

Jak po czwórce zapina lock-up (czy obrotomierz nie podnosi się przy zapięciu lock-up)
Działa lock-up
. Jadąc na czwartym biegu pozwalamy skrzyni zejść samoczynnie do jedynki (odpuszczamy nogę z pedału przyśpieszania). To samo ale po przejechaniu 15 - 20 km. jest już w pełni rozgrzana.
i sobie poszarpuje, ciekawe że przy dynamicznej jeździe skrzynia ładnie przerzuca , najgorzej jest jak jade po miescie jak dziadek ... czyli 60 na 4 z 1500 obrotów , przy zatrzymywaniu sie- szarpniecie prawie przy 0 predkości .

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Według Twojego opisu rzeczywiście masz problem ze sterowaniem (pod warunkiem że sprzęgło jest dobrze zregenerowane, mam czasem reklamacje).

Załączniki

• MB.JPG
    MB.JPG
    1,6 MB · Wyświetleń: 31
  • PSA.JPG
    PSA.JPG
    2 MB · Wyświetleń: 30

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Panel sterowania już był zmieniany na rzekomo nowy a czy ja wiem jak zrobili konwertor ? mam już w sumie 3 szt. jeden najlepszy w aucie . Jeden ze specjalistów wymienił jakiś pierścionek ale nie powiedział jaki i skąd .

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Na zdjęciu masz różnice między płytami. Czy mechanik czyszcząc płytę sprawdził lub zmienił akumulatorki.

Załączniki

• MB.JPG
    MB.JPG
    1,6 MB · Wyświetleń: 29
  • PSA.JPG
    PSA.JPG
    2 MB · Wyświetleń: 30
  • 4HP20.jpg
    4HP20.jpg
    150,7 KB · Wyświetleń: 34

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No dobrze ale co teraz radzisz zrobić ? Nie mam pojęcia co zrobili czy czegoś nie pozamieniali

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
A na stół oryginalną z tej skrzyni płytę, rozebrać, umyć z oleju, wyszczotkować otwory tłoczków, umyć, przedmuchać sprężonym powietrzem i montować każdą sekcję tłoczków na olej z kontrolowaniem ich przesuwu. Skupić się na elektrozaworze EDS 3 (lock-up) oraz EDS 4 (kontrola ciśnienia liniowego),.

Załączniki

• 4HP20.jpg
    4HP20.jpg
    95,4 KB · Wyświetleń: 36

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Hmmm moze ja Ci je posle ? jesteś wstanie to na stole zweryfikować ? Nie mam możliwości pisania na PW dlaczego ? Zeby to bliżej było to najchętniej bym Ci go zawiózł

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Echh tak ale nie do końca, dokumentacje to ja mam ale co mi da rozebranie po raz kolejny hydrauliki jak jej nie zweryfikuje ? już raz to robiłem i tez nic z tego nie wyszło. A i jeszcze występuje przy przyspieszaniu i hamowaniu coś podobnego jak luźne przeguby i to tez nie zawsze.
Błedy jakie czasem są to bład momentu obrotowego silnika sporadyczny
OK od poczatku
Jak go kupiłem miał taka juz wade tej skrzyni ze poszarpywał
- pierwszy specjalista w Częstochowie podkładał sterowniki i nadal szarpała tak ze zostawiłem i twierdził ze dał regenerowany konwertor rozebrał i posładał , ponoć wymienił tarczki i cos tam .
- w akcie despreracji kupiłem ponoć nowy regulator hydrauliczny i sam zabudowałem jakaś poprawa była ale nie za wielka , pojechałem do sprzedawcy do Wawy i tam stwierdził ze OK jest
- następny spec ponoć rozebrał skrzynie i wymienił jakiś pierścionek i ponoć miał być OK po przyjeździe na reklamacje zwiał przede mną i samochód wydawał pracownik
- sterownik tez był podmieniany
teraz
- zimna zmienia ok ale mam wrażenie że lock-up jest stale zapięty bo taka sztywna
- jak jest ciepła to przy dynamicznej jeździe zmienia płynnie a przy jeździe po mieście szarpie
- przy hamowaniu silnikiem i przyspieszaniu czuć jakby luźny dyfer/półoki ( to chyb na 3 biegu )
- czasem szarpniecie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania .
jak możesz to nawiąż ze mną kontakt bezpośredni może coś doradzisz .

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ciąg dalszy kłopotów ze skrzynią , wstawiłem czyszczony sterownik hydrauliki nr1 i koszmar po wrzuceniu D szarpniecie rusza szarpie i wywala błąd jutro wrzuce drugi moze bedzie lepiej

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Marek, moze Ty pociagnij jeszcze raz ten konwenter, te 4hp20 mialy notoryczne problemy z panewka, utrzymaniem wlasciwiego cisnienia w skrzyni podczas zmiany predkosci obrotwej, sam konwenter i padniety lock-up to tez nie jest rzadki przypadek. Ja latem bede konczyl warsztat tak po ludzku to wtedy moze wpadniesz i zdemolujemy ja razem:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
konwertor był regenerowany olej czyściutki , ciekawe ze na kazdym zespole hydraulicznym zachowuje się inaczej , nie mam konceptu co to może być, teraz jest błąd 4 biegu przy redukcji . Pompę podejrzewam może być wytarta i puszczać tam nie ma czujnika wiec jest to jakąś osobliwie rozwiazne .

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom