• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 MK III 2.0 16V

PJacek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Witam,
Mam spory problem ze swoim samochodem.
Problem polega na tym, że drży silnik. Wygląda to tak, że po odpaleniu silnik zaczyna drgać. Przy włączeniu biegu (automat ) drgania się nasilają, na P, N i R tak samo czuć drgania. ODczuwalne są one na podłodze, kierownicy, fotelach. Tak samo jest podczas jazdy, po otwarciu pokrywy silnika widać jak silnik się rusza. poniżej filmik:
Póki co wymieniłem, poduszki silnika, świece, sprawdziłem samochód w ASO ( diagnostyka komputerowa) niema żadnych błędów, zawieszenie sprawne, wymieniłem końcówki drążków które były lekko wybite + zbieżność, założone nowe opony, wyważone 2 razy. Założona jest instalacja LPG, skrzynia automatyczna ładnie zmienia biegi.
Byłem u kilku mechaników i każdy mówi co innego...
Pytanie czy jest szansa, że jest to:
Listwa zapłonowa ?
koło pasowe ?
przepustnica ?
zbyt mocno skręcone poduszki ( o ile jest to realne ? )-
Złącze elastyczne ? Niby człowiek od wydechów powiedział, że jest ok ale jednak tłumik jest już przepalony a złącze jest ciemne.
Drgania są o tyle silne, że przenoszą się na półoś i potem dalej na całą karoserie oraz koła.
Prosze o pomoc poradę ! bo wydałem już sporo pieniędzy, a problem dalej pozostaje. Samochó jeździ na trasie do pracy 120 km dziennie autostrada ze stałą prędkością 120 km/h także, niema mowy o katowaniu samochodu.
POMOCY !!

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Na lepszą diagnostykę trzeba pojechać, nie tylko komputerową. Również pomiar kompresji. Wygląda jak by nie palił na jeden cylinder.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Może regulatory były mankamentem w tych motorkach. Trzeba zdjąć pokrywę i weryfikacja wałka takie szarpania daje tez wałek.

Do góry Bottom