• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C6 3.0 HDI V6 Remont silnika

DominikWR

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Witam serdecznie, pacjent Citroen C6 3.0 HDI V6. Wytarte panewki, uszkodzony wał korbowy, z powodu zbyt rzadkich zmian oleju.
Pytanie odnośnie tego silnika, jakie są jego bolączki, co warto sprawdzić, ewentualnie wymienić przy tym motorze? Pompa oleju pójdzie nowa, turbiny będą sprawdzone.
I ile mniej więcej na dzień dzisiejszy kosztuje remont silnika V6, sama robocizna?

Pozdrawiam.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
O ile dobrze pamiętam ten silnik zastąpił 2.7 HDI,pod względem trwałości wypada zdecydowanie lepiej(układ panewki wał),największą jego bolączką są b.drogie wtryski piezo,przez b.drogi osprzęt znajduje się na czarnej liście silników HDI,poza tym nie jest już tak badziewny jak 2.7.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Co ty gadasz?? To jest lekko zmodyfikowane 2,7. Bardzo lekko zmodyfikowane panewki obracają sie tak samo, zacierają sie tak samo. Lepiej mieć kurzajki niż ten silnik.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
103
Częstsze wymiany i o 1 litr więcej niż podaje producent i nie ma problemów

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Brat 1.5 dci sprzedał auto z 300 tyś km,silnik w doskonałej kondycji,tak jak Kolega wyżej pisze,uprzedziłem go by wymieniał olej co 10 tyś km max,i bezwzględnie zawsze trzymał stan max na bagnecie,mojemu znajomemu (kierownik budowy) szlag trafił panewki w 2.0 l benzynie Suzuki VITARA,silnik nie słynął z tego typu akcji,olej nie był wymieniany nigdy,auto miało ze 3 lata,kluczowa sprawa,zawsze max na bagnecie,ma być tyle oleju ile zaleca producent! Ten ,który kupił auto od brata(mechanik) już 3 lata nim jeżdzi,i nic.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Częstsze wymiany i o 1 litr więcej niż podaje producent i nie ma problemów
Naogladales sie jakichś pierdół na ruskich stronach i teraz na sile probujesz zainteresować tym innych. Poziom oleju nie ma absolutnie nic do trwałości tego silnika bo jego najwieksza wadą konstrukcyjną jest odelżony poniżej jakichkolwiek norm wał. Zrobiono to z powodu walki o wagę silnika i efekty widać do dzis. Wały sa z plasteliny, krzywią sie, obracają panewki a najchętniej pękają masakrując silnik. Nikt o zdrowych zmysłach noe probuje ratować bloku z tego gruza po pękniętym wale. Bo działa to krótko a kosztuje majątek. Te silniki musza wyginać jak dinozaury i nie powinno sie im przeszkadzać. Im szybciej tym lepiej.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Czy to jest ten sam silnik, który był montowany w Disco? O tym się tu pisze? Ford/PSA?

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Dzięki chłopaki, już sobie zdążyłem sam przeczytać za te pół godziny co to za twór.

Jako że to Citroen to obstawiam, że w UK z miejsca byłoby "uneconomical to repair", ale jutro z ciekawości zadzwonię tu i tam i się dowiem.

DominikWR

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Ile mniej więcej można wołać za remont takiego silnika? Sama robocizna.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Mniej więcej to Ty widzisz ten silnik, więc mniej więcej umiesz ocenić ile to Ci powinno zająć czasu, prawda? Więc teraz mniej więcej to razy mniej więcej ile bierzesz za godzinę i będziesz mniej więcej wiedział ile to mniej więcej będzie.

Dostałem już pierwszą odpowiedź z garażu niedaleko mnie, który naprawia głownie Land Rover - robocizna to mniej więcej £1000-£1500 (z Vat)

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Za to do czego on dotąd doszedł:
Witam serdecznie, pacjent Citroen C6 3.0 HDI V6. Wytarte panewki, uszkodzony wał korbowy, z powodu zbyt rzadkich zmian oleju.
czyli demontaż przodu, wyjęcie silnika i rozbiórka + diagnoza.

Innej ceny mieć od nich nie będę, oni nie robią remontów takich rzeczy tylko swap silnika i nie bawią się w zgadywanki na podstawie jednego posta.
Do Citroena zadzwonię później, ale wyżej już napisałem że odpowiedzią będzie
"uneconomical to repair"
i jestem tego prawie pewien.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Tacy sami fachowcy jak ty. Tyle sie bierze za samo wyjęcie tego śmiecia. Wymiana za takie pieniądze to jakis żart. Zwłaszcza w uk. Mieszkałem tam i pracowałem w serwisie LR wiec temat znam.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Ja nie jestem żadnym fachowcem i przecież napisałem:
Tyle sie bierze za samo wyjęcie tego śmiecia.
demontaż przodu, wyjęcie silnika i rozbiórka + diagnoza.
Także nie wiem o co Ci kaman. Coś nie doczytałeś @slawek1 o czym napisałem.

To nie jest serwis, tylko independent garage - weż to pod uwagę. Ty pracowałeś w serwisie, to wiadomo że inna gadka + pełen osprzęt do tej marki. No i rozmawiamy o Citroenie, a nie o LR. Buda nie idzie do góry, tylko wychodzi przód.

Ostatnia edycja:

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Ile mniej więcej można wołać za remont takiego silnika? Sama robocizna.
Weź wal z matiza i potnij go ….następnie porównaj grubość z tym 3.0
następnie zajrzyj do ubezpieczenia warsztatu …co oferuje i do jakiej kwoty ?
policz ile chciałbyś zarobić i dodaj drugie tyle
W Łodzi całe doły robią z osiowaniem ….chyba 4 tys chcą

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Samo wyjęcie i zamontowanie silnika powiedzmy Audi A8 4.2 benz. to koszt 3000 zł,i w tym wypadku nie może być robocizna tania.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Ja za podniesienie budy w D 3 RRS czy tam D4 biore 4 tys. Wyrwanie silnika i prace dodatkowe liczę osobno.

Do góry Bottom