Szczepan119
SuperMechanior
- Punktów
- 49
Siemanko, trafił do mnie taki pacjent jak w temacie. Rocznik bodajże 2012, kod silnika EP6CDT zmienne fazy tylko na wałku ssącym , pojawia się błąd P0341(sygnał czujnika walka ssącego) i nie ukrywam że brakuje mi już pomysłów.
Po odpaleniu na wolnych obrotach czasem błąd się nie pojawia ale po dodaniu gazu już tak.
-Zasilanie do czujnika walka 5v dochodzi,
-oscyloskopem sprawdzałem sygnał wychodzący z czujnika i jest prostokąt, wyglada w porządku ale nie mam wzorca
- zdemontowałem pompę oleju bo olej był niedawno wymieniany a wyglądał jakby były w nim opiłki No i potwierdziło się pompa w środku cała porysowana wiec pomyślałem ze jest problem z ciśnieniem oleju na kole zmiennych faz wiec została założona nowa oryginalna pompa i wypłukany silnik.
-Koło zmiennych faz rozebrane ale w środku wyglądało Ok i na wszelki wypadek miałem takie sprawne koło wiec dałem na chwile na podmiankę (Nie pomogło)
- Pierścienie ślizgowe na wałku ładne jak również stopka walka, Zero Rys
- Rozrząd sprawdzany kilkukrotnie, złożony na blokadach(firmy Pindur) a na dodatek miałem drugiego takiego samego ds’a na rozrząd i został złożony na tych samych blokadach i pracuje prawidłowo. 0 błędów
Moje podejrzenie w tym momencie pada na delikatnie przekręcony wałek w osi ( są rurkowe ) i czujnik czyta, że czytnik na wałku nie jest w tym miejscu co powinien.
Synchronizacja rozrządu jest Ok bo wtedy wyrzucał by błąd P0016 tak jak było w tym drugim ds’ie.
Ktoś ma jakieś sugestie lub miał podobny problem ?
Po odpaleniu na wolnych obrotach czasem błąd się nie pojawia ale po dodaniu gazu już tak.
-Zasilanie do czujnika walka 5v dochodzi,
-oscyloskopem sprawdzałem sygnał wychodzący z czujnika i jest prostokąt, wyglada w porządku ale nie mam wzorca
- zdemontowałem pompę oleju bo olej był niedawno wymieniany a wyglądał jakby były w nim opiłki No i potwierdziło się pompa w środku cała porysowana wiec pomyślałem ze jest problem z ciśnieniem oleju na kole zmiennych faz wiec została założona nowa oryginalna pompa i wypłukany silnik.
-Koło zmiennych faz rozebrane ale w środku wyglądało Ok i na wszelki wypadek miałem takie sprawne koło wiec dałem na chwile na podmiankę (Nie pomogło)
- Pierścienie ślizgowe na wałku ładne jak również stopka walka, Zero Rys
- Rozrząd sprawdzany kilkukrotnie, złożony na blokadach(firmy Pindur) a na dodatek miałem drugiego takiego samego ds’a na rozrząd i został złożony na tych samych blokadach i pracuje prawidłowo. 0 błędów
Moje podejrzenie w tym momencie pada na delikatnie przekręcony wałek w osi ( są rurkowe ) i czujnik czyta, że czytnik na wałku nie jest w tym miejscu co powinien.
Synchronizacja rozrządu jest Ok bo wtedy wyrzucał by błąd P0016 tak jak było w tym drugim ds’ie.
Ktoś ma jakieś sugestie lub miał podobny problem ?
Wiec synchro nie podejrzę jak nic nie wymyślę to załatwię lepszy . Jutro jeszcze będę miał drugi wałek dla porównania. A z tym ciśnieniem sprawdzę dla pewności, co prawda serwisówka podaje tylko prawidłowe wartości po wpięciu się manometrem w miejsce czujnika ciśnienia a dla punktu pomiarowego w głowicy nic nie mogłem znaleźć z tym że klient już z tym błędem zrobił jakieś 10000 km i jeśli byłby problem z ciśnieniem to myślę że po takim przebiegu przy braku ciśnienia oleju mogłoby wytrzeć wałek, stopki lub krzywki a tu wyglada wszystko ładnie