• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Xsara nie pali na cylindrze 2-3

Mechanika-Pojazdowa

SuperMechanior
Punktów
2
Witam mam taki problem z citroenem Xsara 1.6 16v lub 8 nie jestem pewien silnik pracuje tylko na 1-4 cylindrze 2-3 nie chodzi listwa cewek jest ok iskra jest ale jak odsune cewki od swiec tak ze iskry przeskakuja to chodzi na wszystkich cylindrach i tu jest problem jakieś sugestie ?

Mechanika-Pojazdowa

SuperMechanior
Punktów
2
taki dziwny przypadek hmm tylko dlaczego on normalnie pracuje jak odciagne ta listwe tak zby iskra przeskakiwała ?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Bo na włożonej przebicie wali gdzieś w bok.
Obejżyj dokładnie tą listwę, czasem przeskakujące iskry twożą taki specyficzny nalot w miejscach przeskoku wysokiego napięcia.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja tak sprawdzam potencjalne przebicie , psikam smarem silikonowym po urzednim porzadnym wysuszeniu , jak się poprawia to wiadomo

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
Sprawdzales swiece, w jakim sa stanie? Czesto przy duzej przerwie szybko gubia iskre pod cisnieniem. Doprowadzenie do przeskakiwania iskry dziala jak wzmacniacz energii iskry i wtedy duza przerwa tak nie przeszkadza. Jesli to nie jest przyczyna, to pozostaje tylko wymiana cewki.

Mechanika-Pojazdowa

SuperMechanior
Punktów
2
Wiec tak wymieniłem swiece dalej to samo wiec kupiłem cewki używane i auto jak nowe :) wiec dzięki panowie na nakierowanie

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Czesto przy duzej przerwie szybko gubia iskre pod cisnieniem. Doprowadzenie do przeskakiwania iskry dziala jak wzmacniacz energii iskry i wtedy duza przerwa tak nie przeszkadza. Jesli to nie jest przyczyna, to pozostaje tylko wymiana cewki.

Nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź, ale im większa przerwa tłumacząc na chłopski rozum, tym więcej energii potrzeba do przeskoku iskry w cylindrze z racji na panujące w nim wysokie ciśnienie. Prostą diagnozą było by zminimalizowanie przerwy na świecach celem zmniejszenia wartości napięcia wymuszonej na cewce. (Jak wiadomo jeśli iskra może przeskoczyć w miejscu gdzie musi zużyć mniej energii tam przeskoczy)

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Jak już w temacie świec to jeszcze mała anegdotka.

W jakim celu są stosowane świece w silniku ?

....świeca oświetla drogę dla tłoka aby nie przy....ił w głowicę :D:);)

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
Wiecie co , zachowujecie sie jak balwany. Jak czegos nie rozumiecie, to wysmiewacie. Juz wiem z czego bierze sie agresja na tym forum?! Z Waszego zachowania. Napisalem tu pare postow i zauwazylem, ze jak czegos nie rozumiecie, co nie jest zgodne z wyznawanymi przez Was prawdami, po prostu wysmiewacie. Z jakiego powodu? Tylko z braku Waszej wiedzy. Bo ani jeden post napisany przeze mnie nie jest niezgodny z prawda, ale jest niezgodny z Wasza prawda. Nie wiem do jakich szkol chodziliscie, ale moja byla na wysokim poziomie. Stracilem juz nadzieje, ze da sie na Waszym forum spedzic mile chwile. To nie ma sensu. Zakrzyczycie kazdego. Powodzenia i wielu sukcesow w samochwaleniu. To nie jest zdrowe, ale wisi mi to juz. Zegnam. Juz mnie tu nie zobaczycie.

A

autozibi

Wiecie co , zachowujecie sie jak balwany. Jak czegos nie rozumiecie, to wysmiewacie. Juz wiem z czego bierze sie agresja na tym forum?! Z Waszego zachowania. Napisalem tu pare postow i zauwazylem, ze jak czegos nie rozumiecie, co nie jest zgodne z wyznawanymi przez Was prawdami, po prostu wysmiewacie. Z jakiego powodu? Tylko z braku Waszej wiedzy. Bo ani jeden post napisany przeze mnie nie jest niezgodny z prawda, ale jest niezgodny z Wasza prawda. Nie wiem do jakich szkol chodziliscie, ale moja byla na wysokim poziomie. Stracilem juz nadzieje, ze da sie na Waszym forum spedzic mile chwile. To nie ma sensu. Zakrzyczycie kazdego. Powodzenia i wielu sukcesow w samochwaleniu. To nie jest zdrowe, ale wisi mi to juz. Zegnam. Juz mnie tu nie zobaczycie.

Życie w Polsce i tak trudne a my mamy się jeszcze bardziej dołować .
Nie burmusz się jak gówniarz :p:p:p
A tylu ludzi twierdzi , że naród polski to naród wiecznych narzekaczy :D:D:D

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Potwierdzam, a dokładniej mogę to zaobserwować od kiedy mieszkam za granicą.
Tak więc djenkomirek trochę luzu nie zaszkodzi.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jesteśmy potforami na dodatek niedouczonymi .... zgadzam się

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
Wiecie co , zachowujecie sie jak balwany. Jak czegos nie rozumiecie, to wysmiewacie. Juz wiem z czego bierze sie agresja na tym forum?! Z Waszego zachowania. Napisalem tu pare postow i zauwazylem, ze jak czegos nie rozumiecie, co nie jest zgodne z wyznawanymi przez Was prawdami, po prostu wysmiewacie. Z jakiego powodu? Tylko z braku Waszej wiedzy. Bo ani jeden post napisany przeze mnie nie jest niezgodny z prawda, ale jest niezgodny z Wasza prawda. Nie wiem do jakich szkol chodziliscie, ale moja byla na wysokim poziomie. Stracilem juz nadzieje, ze da sie na Waszym forum spedzic mile chwile. To nie ma sensu. Zakrzyczycie kazdego. Powodzenia i wielu sukcesow w samochwaleniu. To nie jest zdrowe, ale wisi mi to juz. Zegnam. Juz mnie tu nie zobaczycie. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------No ale skoro szkoła taki poziom to co kolega tu robił trochę to zastanawiające to tak jak by profesor chciał by mu uczniak tłumaczył ALE niech tam BYŁ FOCH I TO Z PRZYUPEM:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A tak to czego nie rozumiemy ? temat jest rozwiązany a że sobie pożartujemy to nasza sprawa nie sądzisz ? To raczej Ty tu pisząc trochę postów wywyższasz się twierdząc że Cie wielcy profesorowie uczyli w jakiś doskonałych szkołach , rozumiem ... skończyłeś MIT czy Rosyjski Instytut Konstrukcji Maszyn ? A może jakąś inną uczelnie i masz tytuł inżyniera konstruktora ?

Do góry Bottom