• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

clio II 1.5 DCI nierówna praca na zimnym

tagaw

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kobyłka
Witam
Clio II 1.5 DCI,118 tyś km,48 KW,2005 rok
nierówna praca silnika uwidacznia się tylko rano i po długim postoju czyli tak; trzęsie buja się jakby na trzech cylindrach chodził,biały dym.Nie ubywa płynu w zbiorniczku wyrównawczym ,ani nie bulgocze.
Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy silnik pracuje równo
i potem można odpalać i gasić jest dobrze wszystko jest OK.Silnik nie traci na mocy pali w normie ok.pięć litrów.Byłem na kompie pokazało że coś się dzieje na 3 cylindrze ze spalaniem+padnięta 4 świeca,wymieniłem wszystkie świece żarowe.Wymienili w warsztacie filtr paliwa bo coś zasysał powietrze.
Myśleli że może wtryskiwacz;
Sprawdzili przelewy [są równe] i ewentualne opiłki z pompy [nie ma]
Wyszło też nierówne sprężanie na cylindrach i tak; 4-21 , 3-18 , 2-31 , 1-24[chcą wymieniać szklanki,w tym warsztacie -to już koszt niemały,ale czy pomoże tego nie wiedzą?do końca daleko.]
Drugi warsztat na takiej diagnozie określił że uszczelka pod głowicą- nie ma czego szukać dalej bo to oczywiste i kropka.
Pomocy w podjęciu decyzji bo w takim jestem pacie, a nie chciałbym zamordować silnika czekając aż padnie.
Jednak trudno mi się też pogodzić z diagnozą drugiego warsztatu,jeżdżąc cały dzień samochodem bez najmniejszych problemów,-że jest padnięta uszczelka pod głowicą i puszcza między 2-3cylindrem?
Proszę o jakieś rady.
Dzięki

piglut

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
warszawa
podjedz lepiej to specjalistycznego warsztatu ktury zajmuje się tylko dieslami bo na moje oko to masz problemy z wtryskami .

A

autozibi

Witam
Clio II 1.5 DCI,118 tyś km,48 KW,2005 rok

Wyszło też nierówne sprężanie na cylindrach i tak; 4-21 , 3-18 , 2-31 , 1-24[chcą wymieniać szklanki,w tym warsztacie -to już koszt niemały,ale czy pomoże tego nie wiedzą?do końca daleko.]

Proszę o jakieś rady.
Dzięki
Według mnie to silnik jest do remontu .
Różnica ciśnień jest bardzo zróżnicowana i niska .
Głowica jest na 100 % do regeneracji , trzeba zobaczyć jak wyglądają pierścienie tłokowe .

tagaw

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kobyłka
Według mnie to silnik jest do remontu .
Różnica ciśnień jest bardzo zróżnicowana i niska .
Głowica jest na 100 % do regeneracji , trzeba zobaczyć jak wyglądają pierścienie tłokowe .

Witam i serdecznie dziękuję za szybkie zainteresowanie moim problemem.
muszę powiedzieć że z ciężkim sercem się zapatruję na głowicę,bo naprawdę nie ma żadnych przesłanek[ oprócz tych nierównych ciśnień], by sądzić że coś się dzieje z silnikiem;wody nie bierze,pracuje równo,przyspieszenie rakieta ze 120 na150 w kilka sekund na piątym biegu.Jedno mnie tylko zastanawia,
czy w warsztacie mogli zmierzyć ciśnienie nie wykręcając wtrysków?Przejadę się chyba do innego warsztatu,morze mi ciemnotę wciskają z tym ciśnieniem
Dzięki i Pozdrawiam

tagaw

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kobyłka
witam wszystkich na forum zamykam temat autozibi miał rację silnik do remontu zobaczymy co będzie na razie Dzięki wielkie!

Do góry Bottom