• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co ozznaczają te grupy i wartości??? silnik seat BBY z 2003

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Na twoim miejscu zacząłbym od sprawdzenia kompresji bo to dość prosta czynność. A może przez przypadek ON zatankowałeś? Na tym nie pojedzie. Skoro świece mokre i iskra jest to tylko komprecha albo paliwo nie takie. Nakręcił byś jakiś film jak to się zachowuje, może będzie łatwiej.

Ciekawe czym bez sprzętu :)

gołoledż

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zzzzzzzzzzzz
Na twoim miejscu zacząłbym od sprawdzenia kompresji bo to dość prosta czynność. A może przez przypadek ON zatankowałeś? Na tym nie pojedzie. Skoro świece mokre i iskra jest to tylko komprecha albo paliwo nie takie. Nakręcił byś jakiś film jak to się zachowuje, może będzie łatwiej.
chetnie bym kompresję sprawdził tylko do tego manometr specjalny potzreby moze jakas krotka wskazowka jak sie sprawdza z tym, że ten pojazd ma niecałe 14 tys. przebiegu-nie byłoby już kompresji
nie zatankowałem ON , taki ciemny to nie jestem, swiece mokre z paliwa wykrecalem wszystkie po nieudanych probach odpalania, swiece wsadziłem wszystkie nowe NGK takie jakie mają byc i zaraz próbowałem zapalic ale bez zmian, iskra na starych była i na nowych też
paliwo pb95 z bp
film nie ma problemu

A swiece sprawne?

tak stare były sprawne
teraz dałem nowe NGK takie jakie maja być i to samo

no wlasnie

Ciekawa sprawa

Robisz go vcds em?
zrobilem go tym viakenem vag chyba 5053 takim za niecałe 4 stówki

jeszcze jedna ciekawa sprawa
grupa 6 blokow pomiarowych silnika na wlaczonym zaplonie i niepracujacym silniku:
czwarta ostatnia pozycja -6,00% wysokość korekty
czego to dotyczy?
dlaczego minus 6%

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
To przecie chłop to jakiś sprzęt posiada (choćby w portkach).
chetnie bym kompresję sprawdził tylko do tego manometr specjalny potzreby moze jakas krotka wskazowka jak sie sprawdza z tym, że ten pojazd ma niecałe 14 tys. przebiegu-nie byłoby już kompresji
No właśnie tu tkwi problem że z gówna bata nie ukręcisz przyjacielu a my na odległość niczego nie sprawdzimy, więc koło się zamyka, wróżbitów tutaj jak na lekarstwo. Jeśli rozrząd przeskoczył kilka zębów to kompresji nie będzie bo zawory pokrzywiło i dupa zbita, jak wstawisz film z fonią przy samym silniku podczas rozruchu to może da się usłyszeć czy wytwożone ciśnienie w cylindrach stawia opór. Nie będzie to może profesjonalna diagnoza ale to zawsze coś.

taki ciemny to nie jestem,
Tu nie chodzi o to czy jesteś ciemny czy jasny tylko o zwykłą pomyłkę. Nie myli się ten co nic nie robi.

A swiece sprawne?
Karwa, wszystkie na raz to raczej nie padły co? Spytaj lepiej czy spryskiwacz działa. A nie już chyba tutaj ktoś o to pytał, sory.

Ostatnia edycja:

gołoledż

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zzzzzzzzzzzz
zrobię film
nie wykończę go tym kręceniem?

To przecie chłop to jakiś sprzęt posiada (choćby w portkach).
No właśnie tu tkwi problem że z gówna bata nie ukręcisz przyjacielu a my na odległość niczego nie sprawdzimy, więc koło się zamyka, wróżbitów tutaj jak na lekarstwo. Jeśli rozrząd przeskoczył kilka zębów to kompresji nie będzie bo zawory pokrzywiło i dupa zbita, jak wstawisz film z fonią przy samym silniku podczas rozruchu to może da się usłyszeć czy wytwożone ciśnienie w cylindrach stawia opór. Nie będzie to może profesjonalna diagnoza ale to zawsze coś.

Tu nie chodzi o to czy jesteś ciemny czy jasny tylko o zwykłą pomyłkę. Nie myli się ten co nic nie robi.

Karwa, wszystkie na raz to raczej nie padły co? Spytaj lepiej czy spryskiwacz działa. A nie już chyba tutaj ktoś o to pytał, sory.

też tak myslę, nie zapaliła sie zadna kontrolka na desce ani zaraz po tym vag zero błędów
dawno temu zaczeło po uruchomieniu szarpac to zaraz check engine i blad na vagu wypadanie zapłonu cylinder nr 2 jakies trzy lata temu a teraz zero bledów

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Błędu nie będzie jak przeskoczył na wałki na którym nie ma czujnika. Choć w jednym takim stilo miałem przestawiony o ząb na tym z czujnikiem i też tego nie widział, wymieniany był rozrząd u Niemców przed wizytą u mnie

To oczywiste że błędu nie będzie jak nie ma czujnika. A druga sprawa to Fiat, tam wszystko może się zdarzyć. Nie wierzę że przeskoczyl mu rozrząd. Podejrzewam brak paliwa skoro iskra niby jest, ja bym go na zmywaczu próbował w takim momencie bez sprzętu ale on może tego nie ogarnąć. Po takim czasie to już wyjął by wtryski dla pewności. Skoro ma osłony rozebrane to jaki problem zobaczyć ustawienie wałkow nawet na wiertło.. Bez auta to się nie uda

gołoledż

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zzzzzzzzzzzz
Błędu nie będzie jak przeskoczył na wałku na którym nie ma czujnika. Choć w jednym takim stilo miałem przestawiony o ząb na tym z czujnikiem i też tego nie widział, wymieniany był rozrząd u Niemców przed wizytą u mnie

Nic mu nie będzie, co najwyżej rozrusznik spalisz.
Nie zaleję bardziej silnika? Nie uszkodzę katalizatora?

isk
To oczywiste że błędu nie będzie jak nie ma czujnika. A druga sprawa to Fiat, tam wszystko może się zdarzyć. Nie wierzę że przeskoczyl mu rozrząd. Podejrzewam brak paliwa skoro iskra niby jest, ja bym go na zmywaczu próbował w takim momencie bez sprzętu ale on może tego nie ogarnąć. Po takim czasie to już wyjął by wtryski dla pewności. Skoro ma osłony rozebrane to jaki problem zobaczyć ustawienie wałkow nawet na wiertło.. Bez auta to się nie uda

iskra niby jest taka czerwona bo sprawdzałem w czasie gdy w garazu było mocne oswietlenie
ale jest iskra napewno na wszystkich czterech, nie wiem czy moze byc za słaba czy za mocna ale była na 4
rozebrałem wszystkie osłony
musze te paliwo sprawdzic jak nacisnąłem wentyl w tym krućcu na manometr na listwie to sikło ale tylko tyle sprawdziłem
pompka paliwa w zbiornikum buczy za kazdym razem
wyciagnę tylne siedzenie i posłucham czy buczy podczas krecenia rozrusznikiem
bezpieczniki wszystkie ok
przekazniki nie wiem

Ostatnia edycja:

karwa raz dwa trzy

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
wies kolo miasta
W tym silniku jest czujnik walka. Przy przestawionym rozrzadzie moglby podac blad korelacji. Moze sprawdz ten czujnik. Odlacz go i sprobuj co sie dzieje. Najwyzej bledy skasujesz vagiem

gołoledż

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zzzzzzzzzzzz
Brak w sensie wtryski nie podają myślisz? Z tym że on pisał że świece mokre i cały misterny plan w pizdu.
tak wszystkie cztery swiece ladnie i rowno kazda mokra z paliwa nie z oleju

W tym silniku jest czujnik walka. Przy przestawionym rozrzadzie moglby podac blad korelacji. Moze sprawdz ten czujnik. Odlacz go i sprobuj co sie dzieje. Najwyzej bledy skasujesz vagiem
rozrzad sprawdziłem
jest idealnie na znakach
tak jest czujnik wałka rozrządu

co odpowiada za synchronizację iskry i wtrysku paliwa?

jak stoje z prawego boku przy prawym przednim kole i patrze na rozrząd na paski i koła centralnie i widzę koło pasowe napędzajace alternator paskiem wielorowkowym te duże czarne na kole zebatym wału korbowego to wktórą stronę kręćić tym kołem
na srodku jest sruba na klucz 19 nasadowy wygiety
ja kreciłem w prawo

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Silnik kręci się w prawo. Jak kogoś to dziwi niech sam sprawdzi bo każdy twierdził , że w lewo/
Każdy znaczy kto? To zależy z której strony się pacza, od skrzyni czy rozrządu. Jakby się kręcił w lewo to byś na wstecznym do przodu jeździł.

gołoledż

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zzzzzzzzzzzz
z jakiej dxzielnicy Chorzowa?

Każdy znaczy kto? To zależy z której strony się pacza, od skrzyni czy rozrządu. Jakby się kręcił w lewo to byś na wstecznym do przodu jeździł.
a na biegach w przód do tyłu?
gratuluje poczucia humoru
od skrzynii i przełożen zalezy a nie od tego w którą strone sie kręci silnik
według ciebie silnik kręci sie wjedna strone przy jezdzie do przodu a w druga strone przy jeżdzie do tylu???!!!

pacza sie zawsze od przodu czyli od rozrzadu

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom