Ten GM jest dobry do zacierania silnika. Jak chcesz to lej to dziadostwo.
Ja bym zostałprzy tym co było lane bez kombinacji, jak jest dobrze to niech tak zostanie.

To sprawdź jeszcze panewki póki ich nie obkręciło i odkręć mostki wałków rozrządu to zobaczysz jakie wyorane od tego oleju.
Ten tłok na foto jest po tym oleju z frontery 2.2.
Silnik który zmieniałem w swojej vectrze 3.2 też jeździł wcześniej na gmie i jak go rozebrałem na drobniej to masakra, jak znajdę panewki gdzieś jeszcze to wrzucę foto.
Znajomemu robiłem Zafire B 1.8 X18XER który jeździł na GM 5w30 bo Aso nie dało rady to dobrze że w ostatniej chwili mu panewek nie obkręciło i przestawiacze na wałkach byki łapały cały czas. Po zalaniu odpowiedniego oleju problem ustał i jeździ zadowolony.
Ten GM nawet do pługów się nie nadaje![]()
. wiec jak czegoś nie jesteś pewien to nie pisz Piszesz takie bzdury że aż nie chce się czytać.. leje te oleje na co dzień i przy silnikach robię i nie widzę różnicy ..a co do obróconych panewek to ci powiem że pracując kiedyś w serwisie fiata miałem okazje widzieć na co dzień obrócone panewki np. alfach i akurat nie była to tylko wina oleju
. wiec jak czegoś nie jesteś pewien to nie pisz
No i każdy ma inne doświadczenia, u nas w warsztacie często robimy silniki i po Castrolu niestety często w srodku i jest syf i brud. Nie zawsze, ale dosyć często, nie wiem od czego to zależy ale takie mam doswiadczenieJa nie wiem o co chodzi z tym Castrolem,po remoncie kapitalnym silnika zrobilem 200 tys.km tylko na Castrolach,mechanic,ktory regulowal mi zawory pytal jakie oleje stosuje, nigdy nie widzial tak czystego silnika w srodku,zero nagari,silnik nie wykazywal zadnych oznak zuzycia,stosowalem Magnateca 5W40.