• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co wlać do tego silnika?

alseq

Gaduła
Punktów
0
Witam co zalać do astry z silnikiem X20DTL - 60kW 82 konie z przebiegiem 330tys. Nie bierze oleju, nie ma wycieków.
Wcześniej lany miał gulfa 10w40
Lać GM'a czy coś innego? Mogą być droższe tylko bez przesady :D

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
A co złego w tym gulfie?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Ten GM jest dobry do zacierania silnika. Jak chcesz to lej to dziadostwo.
Ja bym zostałprzy tym co było lane bez kombinacji, jak jest dobrze to niech tak zostanie.

Załączniki

• IMG_20180803_143954.jpg
    IMG_20180803_143954.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 59

colin578

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Koło
Mobil 10w40, albo zostań przy gulfie. Popieram GM dno ;/

nomado

Gaduła
Punktów
15
Miasto
Zamienie
No akurat Mobil czy Castrol jest niewiele lepszy od GM. Zostań przy Gulfie lub zalej Motula, Millersa ew. coś tańszego to Valvoline MaxLife.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
Ten GM jest dobry do zacierania silnika. Jak chcesz to lej to dziadostwo.
Ja bym zostałprzy tym co było lane bez kombinacji, jak jest dobrze to niech tak zostanie.

GM zaciera silnik :woot:?.. ja tego nie zauważyłem a stosuje często od paru lat :)

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Skąd taka teoria ? coś ja jej potwierdzenie ? Leję GM do auta od 7 lat i jeździ, ostatnio ściągałem miskę i od strony wału wszystko czyściutkie.Pompa oleju też czyściutka.
Moim zdaniem jak olej się zmienia w dobrych interwałach to drugorzędne jest to jakiej firmy kupujemy.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
To sprawdź jeszcze panewki póki ich nie obkręciło i odkręć mostki wałków rozrządu to zobaczysz jakie wyorane od tego oleju.
Ten tłok na foto jest po tym oleju z frontery 2.2.
Silnik który zmieniałem w swojej vectrze 3.2 też jeździł wcześniej na gmie i jak go rozebrałem na drobniej to masakra, jak znajdę panewki gdzieś jeszcze to wrzucę foto.
Znajomemu robiłem Zafire B 1.8 X18XER który jeździł na GM 5w30 bo Aso nie dało rady to dobrze że w ostatniej chwili mu panewek nie obkręciło i przestawiacze na wałkach byki łapały cały czas. Po zalaniu odpowiedniego oleju problem ustał i jeździ zadowolony.
Ten GM nawet do pługów się nie nadaje ;)

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Najważniejsze to aby olej był z pewnego źródła, odpowiednich parametrów i racjonalne interwały robione. Wymienieni producenci nie tworzyli by produktów które miały by na celu uszkadzać silniki. Choć z tych wymienionych powyżej sa droższe i tańsze. Niektore cieszą się mniejszą popularnością wsrod mechaników. Wybierając z tej listy z pierwszej 10 będziesz zadowolony. Co wybierzesz bedzie dobre. Norma ma się zgadzac i interwał w granicy 12-15 tyś km. Dobry filterek i w droge.
IMG_20181203_221752.png

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Miałem dwa saaby, jeden 2.3t z przebiegiem około 600 tyś, o olej nie dbałem, co 20-30 tyś km lałem elfa, zrobiłem nim prawie 100 tyś w 2 lata i silnik ideał, miska czysta, panewki się nie odzywały i turbo chodziło.
Kupiłem drugiego takiego saaba, 2.0t, udokumentowane 180 tyś km, castrol zmieniany co 8 tyś km. Po tygodniu padła turbina, panewki były straszne. Silnik 70 tyś po kapitalnym remoncie. Miska jakby ktoś piasek sypał.
Kolejny przykład z motocyklem, stara Honda Vfr. Na motulu sklejało sprzęgło po nocy 3 miesiące od wymiany. Na castrolu od razu sklejało, od 2 lat zalany valvoline i nadal nie skleja.
Po gm widziałem kilka silników, dziękuję.
Ale z olejami to jest każdego indywidualny wybór, klient chce gm, dostanie gm, to samo z castrolem, ale do swoich tego nie zaleje

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Mało miarodajne takie opinie. Oglądając silnik powiedzmy po 200 tysiącach trzeba zakładać ,że miał w życiu 10-13 zmian oleju. Aby mieć pewność ,że za jego stan odpowiada taki czy inny olej należałoby mieć książkę serwisową z wszystkimi wpisami o zmianach i upewnić się ,że zawsze był taki a nie inny olej - - a i tak wtedy brakuje informacji czy ktoś nie jeździł ciągle na odcince czy zmieniał filtry i czy nie przegrzał silnika. Auto jeżdżące codziennie na krótkich odcinkach również szybciej się zużyje jak autostradowe z powodu częstych rozruchów i niedogrzania. (zużycie turbiny też od wielu czynników zależy )

Co do motocykli to tam są trochę inne zadania oleju. Niby ma ślizgać panewki i tłoki ale z drugiej strony nie może ślizgać sprzęgła mokrego a i jeszcze skrzynię biegów smarować. A kleją się spalone tarcze na które inny olej może pomóc ale jest to półśrodek.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
To sprawdź jeszcze panewki póki ich nie obkręciło i odkręć mostki wałków rozrządu to zobaczysz jakie wyorane od tego oleju.
Ten tłok na foto jest po tym oleju z frontery 2.2.
Silnik który zmieniałem w swojej vectrze 3.2 też jeździł wcześniej na gmie i jak go rozebrałem na drobniej to masakra, jak znajdę panewki gdzieś jeszcze to wrzucę foto.
Znajomemu robiłem Zafire B 1.8 X18XER który jeździł na GM 5w30 bo Aso nie dało rady to dobrze że w ostatniej chwili mu panewek nie obkręciło i przestawiacze na wałkach byki łapały cały czas. Po zalaniu odpowiedniego oleju problem ustał i jeździ zadowolony.
Ten GM nawet do pługów się nie nadaje ;)

Piszesz takie bzdury że aż nie chce się czytać :vomit: .. leje te oleje na co dzień i przy silnikach robię i nie widzę różnicy ..a co do obróconych panewek to ci powiem że pracując kiedyś w serwisie fiata miałem okazje widzieć na co dzień obrócone panewki np. alfach i akurat nie była to tylko wina oleju ;) . wiec jak czegoś nie jesteś pewien to nie pisz

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja nie wiem o co chodzi z tym Castrolem,po remoncie kapitalnym silnika zrobilem 200 tys.km tylko na Castrolach,mechanic,ktory regulowal mi zawory pytal jakie oleje stosuje, nigdy nie widzial tak czystego silnika w srodku,zero nagari,silnik nie wykazywal zadnych oznak zuzycia,stosowalem Magnateca 5W40.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Piszesz takie bzdury że aż nie chce się czytać :vomit: .. leje te oleje na co dzień i przy silnikach robię i nie widzę różnicy ..a co do obróconych panewek to ci powiem że pracując kiedyś w serwisie fiata miałem okazje widzieć na co dzień obrócone panewki np. alfach i akurat nie była to tylko wina oleju ;) . wiec jak czegoś nie jesteś pewien to nie pisz

Jestem tego pewny kolego, bo robiłem ople po tym oleju i nie mówię tego dlatego że przeczytałem sobie w internecie.Jeżeli jest ten olej dla Ciebie bardzo dobry to go lej, każdy uważa inny olej za dobry. Ja leję Valvoline do aut i motocykli i jestem z niego bardzo zadowlony. O gustach się nie dyskutuje.

lampiko

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Ja nie wiem o co chodzi z tym Castrolem,po remoncie kapitalnym silnika zrobilem 200 tys.km tylko na Castrolach,mechanic,ktory regulowal mi zawory pytal jakie oleje stosuje, nigdy nie widzial tak czystego silnika w srodku,zero nagari,silnik nie wykazywal zadnych oznak zuzycia,stosowalem Magnateca 5W40.
No i każdy ma inne doświadczenia, u nas w warsztacie często robimy silniki i po Castrolu niestety często w srodku i jest syf i brud. Nie zawsze, ale dosyć często, nie wiem od czego to zależy ale takie mam doswiadczenie :D

Tadexo

Gaduła
Punktów
6
Castrol to olej po którym silnik od środka czarny jak węgiel. Kiedyś jak robiliśmy jeszzcze silniki, to ileż ja sie naoglądałem silnikow po tym oleju. Odkąd miałem te przgody z tym olejem nigdy żadnemu klientowi nie polecę tego oleju. To już chyba wolałbym polskiego Specola polecić.

Zbyhu88

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
u mnie mechanik stosuje Shella. Nie narzekam. Silnik dobrze i równo pracuje.
Do dobierania oleju można stosować lubematch.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Robiłem vw 2.0i 115km. Przebieg na szafie 400kkm. Od 200kkm latał na castrolu 10w40 gtx. Silnik w środku czysty, no ale to benzyniak więc wiadomo, że mniej sadzy.
Mam też klienta volvo s40 2.0d. Auto ma 5 lat i od kiedy kupił lejemy motula. Jak robiłem uszczelke miski to powiem szczerze, tak czystego silnika w dieslu nigdy nie widziałem.

Do góry Bottom