• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corolla E12 problem ze sprzęgło

Grzegorz1805

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Poznań
Witam mam takiego pacjenta problem polega na tym że auto przeprowadzone na brak sprzęgła pedał wpadał brak wycieków wymieniłem sprzęgło łożysko oporowe pompę sprzęgła i siłownik na skrzyni. Sprzęgło się pojawiło tylko że bardzo marne jest biegi wchodzą bez zgrzytu ale to jest na takim pograniczu. Sprzęgło bierze praktycznie przy podłodze odpowietrzone jest na pewno dobrze. Czy może być to wina koła dwumasowego że siadło czy coś w tym stylu bo już brak pomysłu mi na to

Grzegorz1805

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Poznań
Łapa i kulka też nowa jest tu się nie skrzywienie to kawał metalu jest. No jak skręciłem to było na równo tak przynajmniej się wydaje A co powiecie o tej firmie i ich sprzęgłach Blueprint

Grzegorz1805

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Poznań
Wiem że takie rzeczy się pewnie się zdarzają raz na ileś tysięcy razy hm sam nie wiem co tu robić z tym dalej najlepiej inne sprzęgło by było założyć ale to znowu żeby mieć pewność że to tarcz. Tylko że wszystko jest nowe

Grzegorz1805

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Poznań
No to właśnie tak wygląda tylko że muszę wcisnąć sprzęgło do oporu aż docisnąć do podłogi na Maxa wtedy przełącze bieg ale to też tak zależy bo nie raz czuć jak by ząb w ząb wchodziło ale bez zgrzyt jest

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
No to właśnie tak wygląda tylko że muszę wcisnąć sprzęgło do oporu aż docisnąć do podłogi na Maxa wtedy przełącze bieg ale to też tak zależy bo nie raz czuć jak by ząb w ząb wchodziło ale bez zgrzyt jest
...można zaryzykować wydłużyć trzpień wysprzęglika np.o 3mm i zobaczyć jaki będzie efekt

Grzegorz1805

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Poznań
Ale to mówisz że coś tam spawac kawałek mały śrubki czy jak to zrobić żeby wydłużyć

No tam mam pedał trochę wyżej niż hamulca bo jak zrobię równo to sprzęgła nie ma

dokładnie, to wyeliminuje sterowanie. no chyba, że faktycznie łapa pęknięta.[/QUOTE

Łapa jest nowa z serwisu nie ma opcji nawet stara A nie pęknie taki kawałek tam jest metalu gruby

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
nie znam i nie widziałem sprzęgła firmy Blueprint więc się nie wypowiem na temat tego sprzęgła ale miałem problemy ze sprzęgłami mało znanych firm , dobrze że to właściciele kupowali (chcieli zaoszczędzić) , a mierzyłeś może grubość tej tarczy

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Ale to mówisz że coś tam spawac kawałek mały śrubki czy jak to zrobić żeby wydłużyć

No tam mam pedał trochę wyżej niż hamulca bo jak zrobię równo to sprzęgła nie ma
....możesz napawać sugerowaną wielkość materiału na trzpieniu wysprzęglika ...a jeżeli jest możliwość podłożenia np.małej nakrętki m5 lub m6 ..to też będzie dobrze (nakrętkę umieszczasz między trzpieniem a tłoczkiem wysprzęglika )

Grzegorz1805

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Poznań
No właśnie nie mierzyłem. No tak chodziło tu o pieniądze pewnie tak kosztowało 400 A dobrej firmy dużo więcej

....możesz napawać sugerowaną wielkość materiału na trzpieniu wysprzęglika ...a jeżeli jest możliwość podłożenia np.małej nakrętki m5 lub m6 ..to też będzie dobrze (nakrętkę umieszczasz między trzpieniem a tłoczkiem wysprzęglika )

No spróbuje jutro jeszcze tak zrobić czy coś to zmieni to chodzi tobie żeby dać nakrętka pod gumkę ochronną

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
a jak tam pedał sprzęgła mocowany jest bo kiedyś koledze spawałem migomatem podstawę pedału sprzęgła od jakiegoś japończyka , puściły zgrzewy i nie wysprzęglało

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Kiedyś w Daylaku zrobiłem taki gwintowany trzpień do regulacji. Tam dwumasy robiły takie numery ale to sprzęgła na odciąganie.
Tu masz na dociskanie to dwumas odpada.

Podobną historie mam w Yaris 1,4 d4d. Da się jeździć ale tam była regenerowana tarcza.
Njlepsze że po regeneracji jest prawie tak samo jak przed.
Opel z którym nie mogłem sobie poradzić odwiedza kolejne warsztaty i dalej doopablada.
Kolejny miesiąc, kolejne warsztaty a sprzęgła jak nie było, tak nie ma. Zniknęło po wymianie na nowe i tyle.
Ciekaw jestem co uda Ci sie ustalić.

Ostatnia edycja:

Grzegorz1805

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Poznań
...powrócę do wymienionej pompy sprzęgła ---czy zamontowałeś taką , jaka powinna być ?...Bo w niektórych modelach mogły być montowane 2 rodzaje . Kolejne pytanie ---jaka diagnoza stanu dwumasy ?

Powiem tak wygląda tak samo ta pompa jak ta stara długości wszystkie te same są

Kiedyś w Daylaku zrobiłem taki gwintowany trzpień do regulacji. Tam dwumasy robiły takie numery ale to sprzęgła na odciąganie.
Tu masz na dociskanie to dwumas odpada.

Podobną historie mam w Yaris 1,4 d4d. Da się jeździć ale tam była regenerowana tarcza.
Njlepsze że po regeneracji jest prawie tak samo jak przed.
Opel z którym nie mogłem sobie poradzić odwiedza kolejne warsztaty i dalej doopablada.
Kolejny miesiąc, kolejne warsztaty a sprzęgła jak nie było, tak nie ma. Zniknęło po wymianie na nowe i tyle.
Ciekaw jestem co uda Ci sie ustalić.

No też idzie jeździć ale ciężko biegi wchodzą tym jeździ kobieta to nie poradzi sobie trzeba bardzo mocno do końca wcisnąć pedał

Do góry Bottom