• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa Romeo 166 - Sprzęgło/Skrzynia/Silnik? - Buczy i szarpie

Kobielczak

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich!

Posiadam Alfe Romeo 2,5 V6 188km z 2002 roku.

Mój problem zaczął się jakieś 2 tygodnie temu.
Chcąc "dynamicznie" ruszyć z pod świateł, wrzuciłem 1szy bieg, potem drugi, kiedy chciałem wrzucić trójkę, wcisnąłem sprzęgło i pedał został mi w podłodze. Palcami odciągnąłem pedał do góry i zatrzymałem auto. Odpaliłem na nowo - sprzęgło chodziło ciężej i łapało praktycznie na samym dole, a u góry sprzęgło zrobiło się tak jakby bardziej miekkie. Jeździłem tak. Przez ten czas - nigdy się nie zacieło. Sprawdziłem auto.Nigdzie nie było wycieków, sprężyna na pedale była ok, płyn hamulcowy nie ubywał.
Zrobiłem tak w ciągu 2 tygodni ponad 1000km.

Dzisiaj rano wracając z pracy zauważyłem, że podczas ruszania - autem szarpie, drga. Ruszanie - bez gazu na pół sprzęgle. W momencie kiedy dodam delikatnie gazu np - 1000obrotów i puszczam sprzęgło - drgań brak.
Dodam też, że jak auto jest zimne, to takie drgania są minimalne, w momencie kiedy auto jest ciepło często lecz nie zawsze po prostu autem telepie dość mocno.

Nagrałem filmik na którym widać, że ruszanie na samym sprzęgle na 1szym oraz 2gim biegu odbywa się normalnie, lecz po chwili (1:05) zaczyna autem dość mocno telepać:

Czy ktoś wie w czym może być problem?

Kobielczak

Początkujący
Punktów
0
Autozibi - tarcza sprzęgła? Możliwe - a skąd takie wnioski? Czy mogę jeszcze "pare dni" pojeździć tak czy to jest troche ryzykowne?

Dlaczego uważasz, że to sprzęgło? Może to być koło dwu masowe?
Podczas jazdy - nie ma takich drgań.. tylko podczas ruszania...

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Autozibi - tarcza sprzęgła? Możliwe - a skąd takie wnioski? Czy mogę jeszcze "pare dni" pojeździć tak czy to jest troche ryzykowne?

Dlaczego uważasz, że to sprzęgło? Może to być koło dwu masowe?
Podczas jazdy - nie ma takich drgań.. tylko podczas ruszania...

Piszesz , że te drgania są tylko podczas ruszania więc stawiam na tarczę sprzęgła .
Mogą być w niej uszkodzone sprężyny czyli tłumiki drgań skrętnych .
Oczywiście dwumasa też może być uszkodzona , jeżeli ona jest . W jednych modelach była w innych nie .
Tak czy inaczej skrzynie trzeba zdemontować i zajrzeć co dzieje się ze sprzęgłem .

Kobielczak

Początkujący
Punktów
0
Dwu masa jest w moim modelu.
Drgania są tylko wtedy kiedy puszczam sprzęgło i ruszam BEZ gazu na pół sprzęgle, jeżeli ruszam normalnie - dodając delikatnie gazu - nie ma żadnych drgań ani dziwnych dzwięków.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jeżeli jest dwumasa to tarcza nie ma tłumników drgań tą funkcję przejmuje właśnie koło dwumasowe,więc najprawdopodobniej poleciała dwumasa,ale równie dobrze mogło z tarczę przysmalić i przy ruszaniu nie równo łapie i też będzie szarpać przyczyn może być kilka rozbierzesz będzięsz widział.

Kobielczak

Początkujący
Punktów
0
Panowie dzisiaj rano,wsiadlem do auta - zapalilem i cisza. Zrobilem kilka km. Kiedy zagrzalo sie auto to drgania i wibracje wrocily. Pojawiaja sie one sporadycznie,podczas ruszania bez gazu. Teraz na cieplym aucie ruszylem i ponownie cisza... Przerasta mnie to..
Mysle tylko jakie jest powiazanie i przyczyna tego ze kilka dni temu,wpadlo mi to sprzeglo do konca... I od tamtej pory chodzi ciezej..

Ostatnia edycja:

Kobielczak

Początkujący
Punktów
0
Witam :)
Kolejna mała aktualizacja - dziś rano pojechałem do mojego dobrego znajomego mechanika - taki człowiek "samouk" który ma swój malutki warsztacik i naprawia auta sąsiadom. Oczywiście traf chciał, że od wyjazdu do domu, aż do przyjazdu do mechanika ANI RAZU nic nie zatelepało. Do wieczora auto jeździło idealnie.

Wymieniałem sobie olej u niego, a przy okazji owy mechanik rzucił okiem na moje auto.
Stwierdził, że żadna z poduszek nie jest uszkodzona pod silnikiem, natomiast jedna z poduszek u góry ma dość spory "ruch" przy obciążeniu silnika. Powiedział, że można ją wymienić profilaktycznie. Przy wyjeżdżaniu z garażu usłyszał dziwny dźwięk "strzelania". Kazał mi się wrócić z powrotem na kanał. Stwierdził - że powodem drgań jest uwalona pół oś z prawej strony. Powiedział mi, że może się tzw "koszyczek" lub łożysko - kulka wyjechała i dlatego podczas ruszania czuje czasem drania i wibracje.

Czy faktycznie coś takiego jest możliwe?

Swoją drogą - w środę umówiłem się z warsztatem - jadę odstawić auto do speców..

Później wpadł na pomysł iż powodem "bicia"

Cobra123

Początkujący
Punktów
0
a ja to mysle sobie ze jesli na poczatku pedal wpadl w podloge,to mogl rozszczelnic sie wysprzeglik. Sprobuj odpowietrzyc șprzegielko ..... a noz sie uda

Do góry Bottom