• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Padnięte sprzęgło?

cykadlo

Początkujący
Punktów
0
Witam Was. Ostatnio byłem ze swoim miśkiem na 200 kilometrowej wyprawie do innego miasta. W pewnym momencie zauważyłem, że chcąc ruszyć z miejsca sprzęgło zostało w podłodze. Potem się podniosło, jednak po wrzuceniu jedynki i na wciśniętym sprzęgle auto zaczęło samoistnie ruszać.
Okazało się potem, że pękł wężyk i cały płyn hamulcowy wyleciał (sprzęgło hydrauliczne).
Dziś odebrałem auto z naprawy i oto moje spostrzeżenia - sprzęgło łapie maksymalnie od dołu i nie przyspiesza jak kiedyś. Od 2tysięcy obrotów auto miało tendencję do żwawego już przyspieszania, teraz natomiast jest słabiutki.

Następna obserwacja jest dość dziwna. Zdaje się, że sprzęgło jest wciśnięte nawet wtedy, gdy jest puszczone

Podczas jazdy zauważyłem tylko lekkie pogorszenie osiągów, obroty nie leciały do góry bez przyczyny. Następna sprawa - pedał sprzęgła do połowy nie stawia oporu, natomiast od połowy jest jak dawniej (czujesz, że wciskasz). Autem da się ruszyć na samym sprzęgle.
Teraz najciekawsze. Po tym, jak ruszyłem na samym sprzęgle silnik nie mógł się zdusić, auto nie chciało zgasnąć - naciskałem nawet lekko hamulec, po czym auto zwolniło, a jak puściłem hamulec to zaczął trzymać tempo.
Sprzęgło do wymiany, czy jakaś tańsza rzecz? (oby)

Dodam, że sprzęgło jest hydrauliczne
Dzięki

P

PogotowieSamochodoweUK

Zaoleilo sie...plyn pewnie pociekl na tarcze sprzegla i sie uslizguje przy duzych oporach ale na normalnej jezdzie jest ok.

cykadlo

Początkujący
Punktów
0
A może to być nieodpowietrzony układ?

P

PogotowieSamochodoweUK

A moze byc, ale watpie skoro byl wyciek plynu to zapewne nad skrzynia i zapewne ja zazygalo;)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
A może to być nieodpowietrzony układ?
Na mój chłopski rozum jak jest zapowietrzone sprzęgło to nie będzie wysprzęglało będą zgrzytania podczas wkładania biegów),ślizganie może powodować np. rozwarstwiony przewód w środku uniemożliwiając powrót płynu do zbiorniczka.

cykadlo

Początkujący
Punktów
0
Dzięki panowie za wszelkie odpowiedzi. Szczęśliwie wystarczyło odpowietrzyć sprzęgiełko i teraz łapie bardzo ładnie. Teraz na nowo muszę się przyzwyczaić, bo łapie wyżej niż przed pojawieniem się usterki :)

Do góry Bottom