• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair

Michal-83

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czechowice
Witam,
Z racji że jest to mój pierwszy post witam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.

Od połowy roku jestem posiadaczem samochodu Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 150KM (rocznik 2015, przebieg 15 tyś km) i również od połowy roku mam problem z "pierwszym" ruszeniem po dłuższym postoju - 8 h w pracy lub nocny postój na parkingu.
Silnik po takim postoju odpala bez problemu i chodzi równo, nic nie przerywa.
Obroty są prawidłowo zwiększone - automatyczne ssanie.
Problem zaczyna się w momencie ruszania - dodawania gazu. Auto zaczyna wówczas, mówiąc wprost skakać - żabka. Trwa to kilka / kilkanaście metrów. Drugie ruszanie jest już lepsze, kolejne bez problemów. Silnik cały czas jest niedogrzany ponieważ różnica czasowa pomiędzy pierwszym a np trzecim ruszeniem jest niewielka. Zauważyłem również że samochód przy pierwszym ruszaniu jest wyraźnie słabszy. To akurat jestem sobie w stanie wytłumaczyć zimnym olejem itd.. a silniki multiair są podobno na to wrażliwe.
W aucie sprawdzone lub wymienione zostały już następujące części: przepustnica, sprzęgło, świece.
Po podłączeniu pod komputer brak błędów.
Tankuje na markowych stacjach albo 98 albo 95 V-Pover.
Pomału kończą mi się już pomysły co może być przyczyną problemu z opisanym "pierwszym ruszeniem".
Z góry dziękuje za każdą radę!!!
Pozdrawiam,

Ostatnia edycja:

Michal-83

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czechowice
Komputer ma najnowsze oprogramowanie - sprawdzane to było kilka razy od czasu nabycia przeze mnie samochodu.
Adaptacja przepustnicy również zrobiona dwukrotnie.
Zastanawiam się jeszcze nad poprawnością działania modułu Multiair, aczkolwiek tak jak pisałem po podłączeniu pod komputer nie ma żadnych błędów, silnik pracuje równo, spalanie w normie.

Michal-83

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czechowice
dziękuję za rady.
Jakie inne adaptacje (oprócz aktualizacji kompa i adaptacji przepustnicy - które już robiłem) warto jeszcze zrobić?

Paliwo jakieś konkretne / konkretna stacja? najlepsze jest zwykłe 95 ?

Michal-83

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czechowice
Auto napędzane tylko i wyłącznie Pb.
Czy paliwo nie powinno powodować objawów częściej niż tylko przy pierwszym ruszaniu po dłuższym postoju? Płynie ono przecież cały czas, a po pierwszym ruszeniu problem z "żabką" już nie występuje

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak pisze zacznij od paliwa a jeszcze lepiej zostaw w warsztacie co się zna i na podstawie parametrów powie ci co się dzieje , wrozka tu nie pomoże ani gdybanie

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Wy coś pizgacie? Ćpiecie?
To multiair...
Choć by olej ma tutaj znaczenie...
Adaptacje? Co jak siadł elektrozawór? Adaptacja pomoże?
nickel ja rozumiem, że jesteś na 99% for ale nie pierxxl i nie wciskaj ciemnoty.

Kiedy zmieniałeś kolego olej, czy była robiona adaptacja po wymianie, czy działa ci DNA, czy na wolnych przebiera, czy nie słychać specyficznego syczenia po maską?

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Tam są 4 rodzaje sterowników silnika . Na pewno bez parametrów do niczego się nie dojdzie . Stawiam na niepoprawne działanie modułu Multiair lub samego zaworu PDA

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pewnie tak , może jest po pierwszej wymianie oleju i zaczynają się schody z systemem zmiennego otwarcia zaworów. Temat do diagnostyki tyle że po tak małym przebiegu to raczej niczego szlag nie powinien trafić . Moze jak zimny nie działa prawidłowo ? nie wiem nie widze auta.

Michal-83

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czechowice
Olej był wymieniany 3 tys km temu czyli przy 12 tys. Była to pierwsza wymiana od nowości. Oczywiście w ASO czyli Selenia. DNA działa OK. Przebieg faktycznie mam symboliczny. Czy multiair tak szybko moze powodowac problemy?? Pod maską wg mnie wszystko ok jeśli chodzi o dźwięk. Multiair klekocze / stuka ale porównałem w innych i jest tak samo. Dziś sprawdzę jeszcze parametry pracy silnika na zimnym czy nic się z mapami nie rozjezdza.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Może , te super rozwiązania jednak są zawodne i czasem maja kuku ... jak jest na gwarancji to drecz ASO

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Może , te super rozwiązania jednak są zawodne i czasem maja kuku ... jak jest na gwarancji to drecz ASO
Multiair to zajebxxte rozwiązanie do tego autka. Jedyne co to trzeba podejść rozsądnie z wiedzą i pokorą do niego.
Technika będzie szła do przodu i nic na to nie poradzimy...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wszystko jak dobrze działa jest zaj.... ale gorzej jak przestaje wtedy zaczyna być kosztowne i trudne do diagnozy.

Michal-83

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czechowice
Wg mechaników multiair jest sprawny. Gdyby było coś z nim nie tak to dawałby jakieś sygnały - dźwięk spod maski, zapisy błędów. Najdziwniejsze ze u mnie problem jest tylko na tym nieszczęsnym pierwszym ruszaniu. Gdyby coś było nie tak z modułem to chyba objawy byłyby caly czas? P.s diagnoza na zimnym silniku i sczytanie parametrów pracy nic nie wykazała. Wszystko idealnie.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Witam.
Posiada ktoś moment dokręcania śrub aktywatora multiair oraz pokrywy zaworów?
Alfa MiTO 1.4 135KM 2008r.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom