• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa B 99r 1.0 12V przeskoczył rozrząd? Jak zablokować wał??

CamilloX

Uczestnik
Punktów
0
Witam!! Kupiłem jak w temacie Corsę B 1.0 12v z uszkodzonym silnikiem. Silnik normalnie kręci ale nie odpala. Pierwsze co zauważyłem to to że nie dostaje napięcia na pompkę paliwa. Po podaniu prądu "z zewnątrz" pompka pracuje. Próbowałem odpalić na plaka i również nie odpala i zamiast zasysać powietrze to go wyrzuca na zewnątrz. Sprawdziłem więc kompresję i 1 cyl - 9, 2 cyl - 12, 3 cyl - 9. Zdjąłem pokrywę zaworów aby przyjrzeć się wałkom rozrządu i na pierwszy rzut oka wyglądają na przestawione gdyż rowki po ich prawej stronie są w stosunku do siebie praktycznie prostopadłe a powinny być raczej równoległe bo inaczej nie dałoby rady ich zablokować przy ściąganiu rozrządu. Dziś mam zamiar dobrać się do koła zębatego wału i wymienić łańcuch gdyż stary pewnie się wyciągnął. I stąd moje pytanie jak prawidłowo ustawić wał. Wiem że trzeba ustawić go najpierw na znak na kole pasowym i na obudowie rozrządu przed ściągnięciem koła pasowego ale czy wystarczy zablokowanie go np jakąś śrubą daną w otwór w bloku zamiast oryginalnej blokady gdyż takiej nie posiadam. Wałki wiadomo blokujemy w pozycji rownoległej do głowicy jakimś płaskownikiem 5mm. Proszę o podpowiedź w miarę możliwości

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
łancuch wymien kompletny z kołami bo możesz sie zdziwić ,górne kółka nie mają klinów i nie robie tego bez blokad bo czujnik wałka rozrządu jest bardzo czuły na partanine.

Do góry Bottom