• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa C 1.0 termostat i korek zmieniony a dalej NIEDOGRZEWA

Vanilia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarnów
Witam Panowie. Jak w temacie. Auto trzyma w temperaturze 15 stopni na zewnątrz- około 80 stopni a przy zjazdach z górki około 70 stopni. Dopiero w korku łapie 90 stopni.
Zmieniłem termostat na Verneta, Ale problem pozostał wiec stwierdziłem ze termostat niezbyt dobry jakościowo wiec zmieniłem na orygiinał GM kupiony w ASO. Problem dalej został wiec zmieniłem korek od zbiorniczka płynu który wyrównuje ciśnienia ale problem dalej taki jak wczśniej. Auto dalej grzeje jak wcześniej.

Wykluczam czujnik temperatury gdyż wentylator włącza się przy 92 stopniach na wskaźniku. I to też przy dopiero około 90 stopniach z otworów wentylacyjnych zaczyna lecieć naprawdę gorące powietrze.
Ubytek płynu chłodniczego przez rok użytkowania samochodu to około 200 ml a jeżdżone dość dużo.

Ktoś miał podobny przypadek?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Niedrożna chłodnica, uwalona pompa wody albo czujnik.

Vanilia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarnów
Gdyby chłodnica lub pompa była uwalona to by zagrzewało mały obieg. Czujnik wykluczam bo wentylator w korku włącza się przy 92 stopniach i po temperaturze z nawiewów też wnioskuje że czujnik jest dobry ;) Nie mam już pomysłów co z tym może być. Wszystko wydaje się być dobrze a nie dobrzewa...

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Ale kolego wentylatorem steruje inny czujnik niz ten, co pokazuej temperaturę na liczniku.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ewidentnie termostat nie trzyma małego obiegu...

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
No ale oba by nie trzymały , jak dla mnie dziwne.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ale objaw taki jak gdy część cieczy idzie w duży obieg przy niskiej temperaturze. Może być nieszczelność obudowy termostatu lub niewłaściwie założony.

Vanilia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarnów
eltechsam a może i jakimś cudem faktycznie dwa termostaty byłyby wadliwe. Ściągnałem ten oryginał GM i widze że jeśli popatrze pod światlo to widzę prześwit światła :) Więc może ten mały prześwit mu wystarcza żeby skutecznie chłodzić silnik :)
jak może być termostat niewłaściwie założony? zbytniego pola do popisu nie ma żeby spartolić robotę heh. W żadnym innym aucie nie zdarzyło mi się źle założyć. Spróbuje ten zareklamować zobaczę co powiedzą :wtf:
samspec13 czy auto nie stuknięte to nie potwierdzam i nie zaprzeczam. Auto ma 16 lat. Śladów nie widać chociaż w kraju mamy sporo dobrych malarzy którzy potrafią autko zrobić jak nowe :)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Widać wystarcza. Przed osiągnięciem przez silnik 80 stopni sprawdzić dół chłodnicy czy ciepły i wszystko się wyjaśni...

Do góry Bottom